Göteborgin käräjäoikeuden lautamies on hyllytetty tehtävistään, koska hän on julkaissut sharia-myönteisiä tekstejä äärivanhoillisissa muslimipiireissä. Teksteissä hän on tuonut julki hyväksyvänsä naisia kohtaan suunnatun väkivallan. Raastuvanoikeuden tuomioissa hän on tiettävästi ollut samoilla linjoilla.

Lautamies ja Vasemmistopuolueen jäsen Mostafa Malaekah on toistaiseksi vapautettu tehtävistään Göteborgin käräjäoikeudessa. Parhaillaan on meneillään selvitys Malaekahin kelpoisuudesta lautamieheksi. Malaekah on useissa uskonnollisissa teksteissään tuonut julki sen, että vaimoa voi kohdella väkivaltaisesti, jos tämä on ”käyttäytynyt sopimattomasti”.

Tutkivan journalismin yhdistys Doku on selvittänyt, että Malaekah on kirjoittanut tekstejään äärivanhoillista Muslimiveljeskuntaa lähellä oleville yhteisoille. Teksteissä tuodaan esiin sharia-lain tulkintoja ja ilmaistaan, että Koraanin mukaan ”tietty väkivalta” naisia kohtaan on oikeutettua ”symbolisena toimenpiteenä”.

Malaekah on toiminut oikeudessa lautamiehenä tapauksissa, joissa on käsitelty naisiin kohdistettua väkivaltaa tai sen uhkaa. Ainakin kahdesti hän on kirjauttanut eriävän mielipiteensä tuomioon naiseen kohdistuneessa väkivaltatapauksessa.

Asiaa selvitetään

-Tämä on minulle uutta mutta tietysti selvitämme asian, sanoo käräjäoikeuden puheenjohtaja Göran Lundahl. Myös Vasemmistopuolue on ilmoittanut tutkivansa tapausten kulun.

Islamistista yhteyksistä ja kiistanalaisista toimista käräjäoikeudessa epäilty Malaekah on kiistänyt jyrkästi syyllistyneensä mihinkään moitittavaan. Samalla tulee selväksi, miten kaukana osapuolet ovat toistensa ajatusmaailmasta:

-Syytökset ovat vääriä sekä pelkkää panettelua, joka perustuu yhteyksistään irrotettuihin teksteihin ja puhtaisiin valheisiin. On huomionarvoista, että tiedotusvälineet ovat poimineet tapauksen vailla kritiikkiä avoimesti islaminvastaisesta lähteestä, Malaekah jyrisee Dagens Nyheterissä.

SUOMEN UUTISET