Veronmaksajien rahoittaman muslimikoulun entinen rehtori kirjoitti syyttäjän mukaan tekaistuja laskuja ja väärensi kirjanpidon. Rahat rehtori ohjasi osin itselleen ja kustansi niillä myös islamistipuolueen toimintaa Somaliassa. Verorahoja upposi myös laadukkaaseen matkustamiseen, kalliiseen seuraan ja hulppeisiin hotelleihin. Yhteiskunnan rahaa paloi yhteensä 13 miljoonaa kruunua, kertoo Expressen.

Entinen rehtori, maltillisen kokoomuksen entinen valtiopäiväedustaja Abdirizak Waberi sai syyskuussa syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hän on syyttäjän mukaan ohjannut oppilaille tarkoitettuja, yhteiskunnan myöntämiä varoja omaan käyttöönsä.

– Kyseessä on 4,5 miljoonan laskutus ja suunnilleen saman suuruinen maksatus, joita ei ole viety kirjanpitoon, kertoo syyttäjä Henric Fagher poliisin talousrikosyksiköstä.

Mahdolliset väärinkäytökset on tehty Römosseskolanin toimintaan liittyvän yhdistyksen kautta. Yhdistys on saanut tehdäkseen koulun it-palveluihin ja kiinteistönhuoltoon liittyviä tehtäviä. Työt on suoritettu ainoastaan paperilla. Waberi kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Uutta syytettä pukkaa

Waberi on saanut jälleen uuden syytteen, joka koskee nyt Römosseskolanin käytännön toimintaa johtavaa yhdistystä. Waberin epäillään nostaneen eri yritysten kautta koulun tileiltä suuria summia. Rahat koulu on saanut Göteborgin kaupungin koulutoimelta. Syytteet koskevat törkeää kavallusta ja törkeää kirjanpitorikosta vuosina 2017–2021.

– Kavallus heijastuu lasten oikeuteen käydä koulua ja siltä kannalta katsottuna teko on erityisen vakava, syyttäjä sanoo.

GT Expressen on kertonut jo aiemmin, kuinka rahaa on lähetetty ”lahjoina” eri henkilöille Somaliaan. Rahoilla on maksettu myös Abdirizak Waberin tasokkaita matkoja muun muassa Somaliaan, jossa hän johtaa islamistista puoluetta. Syyttäjän mukaan Ruotsista kavallettuja rahoja on Waberin puolueen lisäksi ohjattu toisellekin somalijärjestölle.

Waberin puolue on yhdistetty äärivanhoilliseen Muslimiveljeskuntaan. Seikka on herättänyt Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon, joka pitää Muslimiveljeskuntaa uhkana valtion turvallisuudelle.

”Näette tässä henkilön, joka on tehnyt muotovirheitä”

Uusimman syytteen mukaan Römosseskolanin koulutoimelta saamista avustuksista kaikkiaan 13 miljoonaa kruunua on kadonnut sen sileän tien, pääosin Waberille itselleen ja järjestöille Somaliassa. Waberi kiistää syyllistyneensä rikokseen ja on kommentoinut kirjanpidon puutteita poliisille:

– Ajattelette ehkä, että olen istunut valtiopäivillä ja minun pitäisi tietää miten pitää toimia. Olen kuitenkin toiminut useissa eri yhdistyksessä, eikä koskaan ole ollut puhetta siitä, että yhdistyksellä pitäisi olla kattava kirjanpito.

– Näette tässä henkilön, joka on tehnyt muotovirheitä ja epäilette, että hän on tehnyt ne tahallaan.

Römosseskolanin ja sen kahden sisaroppilaitoksen toimiluvat on nyt peruttu. Göteborgin kouluviraston on löydettävä uusi opinahjo 600 oppilaalle.

SUOMEN UUTISET