SDP:n kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein on jäänyt kiinni tekaistujen viharikostarinoiden kertomisesta. Tapauksessa on yhtäläisyyksiä myös kansainvälisesti kuohuttaneeseen Jussie Smollettin tapaukseen. Tekaistut viharikostarinat vaarantavat oikeusjärjestelmän toimintaa ja lietsovat yhteiskunnallista vastakkainasettelua. Näissä tapauksissa kyse on täysin edesvastuuttomasta toiminnasta, jossa yksittäiset toimijat yrittävät repiä yhteiskunnan yhtenäisyyttä saavuttaakseen omaa henkilökohtaista lyhyen tähtäimen etuaan valheellisin keinoin.

SDP:n kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Husseinin jo päiväkausia jatkunut taksisaaga saavutti ainakin yhden välietapin myöhään maanantai-iltana, kun SDP:n Helsingin valtuustoryhmä teki pikapäätöksen Husseinin väliaikaisesta erottamisesta. Syyksi kerrottiin valehtelu ja siitä johtuva luottamuspula.

Piina syveni tänään keskiviikkona, kun Iltalehti paljasti Husseinin aiemmat petostuomiot.

Kerrataan vielä taustat.

Tapauksessa on kyse Husseinin alunperin sosiaalisessa mediassa jakamasta kertomuksesta, jonka mukaan hän olisi taksinkuljettana toimiessaan jättänyt rasistisesti käyttäytyneen asiakkaan moottoritien varteen. “Eilen taksikyydissäni ollut haukkui pystyyn ja kehotti minua palamaan kotiin Somaliaan puolustamaan isänmaani. Pysäytin auton moottori tiellä ja pyysin tämän poistumaan kyydistä. Hän oli ihmeissään, ettei minulle kelvannut hänen rahoja. Sanoin, etten ota rasisteilta rahaa!” Hussein kirjoitti viestintäpalvelu Twitterissä.

Husseinin toiminta rasistiasiakasta vastaan herätti aluksi laajaa ihastusta, mutta myös ihmettelyä ja jatkokysymyksiä. Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin esimerkiksi, että autoa ei saa pysäyttää moottoritiellä eikä asiakasta jättää heitteille. Hussein selitti seuraavaksi , että kyse olikin moottoritien bussipysäkistä ja kuvaili myös tarkasti asiakkaan humalatilaa (lievä) sekä bussien aikatauluja.

Tässä vaiheessa taksiyhtiö Taksi Helsinki alkoi tarkastaa tapahtumien kulkua, ja huomasi että Husseinin auton GPS-paikannustiedot eivät täsmänneet väitetysti Tuusulanväylällä tapahtuneeseen matkaan. Yhtiön mukaan Husseinin ajama taksi ei ylipäänsä ollut käynytkään väitetyllä tapahtumapaikalla Husseinin kertomaan aikaan.

Tarinat alkavat muuttua

Seuraavana päivänä julkaistussa Iltasanomien haastatelussa Hussein kertoi, että hänellä oli myös kuitit, jolla hän pystyisi todistamaan tarinansa. Hän oli kuitenkin jo aiemmin nimenomaan kertonut, ettei ollut laskuttanut asiakasta, mikä herätti kysymyksen, miten hänellä voi olla kuitti. Hussein kertoi, että maksoikin kyseisen asiakkaan matkan omistaan. Hussein myös kertoi Uuden Suomen Puheenvuorossa tapahtumasta, joka oli hänen mukaansa tapahtunut “viime viikolla”:

Viime viikolla kyytiin tulee suomalainen mieshenkilö iältään 45-55v. Tämä kertoo ensin minne haluaa tulla ajetuksi ja me lähdetään sinne päin. Lähdettiin keskustasta Tuusulan tien päin. Heti matkan alettuaan herra alkaa kyselemään mistä päin oon, mitä teen Suomessa, miksi lähdin kotimaastani ja miksi en jäänyt sinne sotimaan ja puolustamaan kotimaani. Yritän selittää, ettei siellä ole hyökkäyssotaa vaan sisällissotaa joka olisi tarkoittanut että minun pitää ampua oman maalaisia plus, että olin lapsi kun lähdin sieltä. Nämä selitykset eivät kelpaa hänelle ja hän jatkaa hänen hyökkäävä aggressiivista puhetta. Ollaan ajettu about 10min . ja tämä kaikki jatkuu. Päätän lopettaa tämän keskustelun pyytämällä häntä poistumaan kyydistä. Jätän hänet sellaisen kohtaan, jossa on bussi pysäkki”, Hussein kertoo.

Taksi Helsinki kuitenkin tarkisti Husseinin koko kyseisen viikon ajot, eikä tarina vieläkään täsmännyt auton paikannustietojen suhteen. Lopulta Hussein myönsi Facebookissa julkaistussa kirjoituksessaan keksineensä tarinan. Hän kuitenkin väittää Facebook-päivityksessään, että tarina olisi joiltain osin totta ja että tapahtumista olisi myös tallenne. Mahdolliset tallenteet ovat kuitenkin Taksi Helsingin mukaan jo tuhoutuneet. Viimeisimpänä käänteenä Hussein on kertonut tehneensä alkuviikosta kaksi rikosilmoitusta: toisen rasistisesta taksiasiakkaasta ja toisen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahosta. Eräät kommentoijat ehtivät arvostella Halla-ahoa siitä, että hän olisikin “maalittanut” Husseinin.

Hussein oli väittänyt tehneensä rikosilmoituksen taksiasiakkaasta jo aikaisemmin, mutta ilmoitusta ei ollut ilmeisesti löytynyt poliisin tietojärjestelmistä. Husseinin rikosilmoituksessa väitettyjen taksitapahtumien ajankohdat olivat muuttuneet aiemmin kerrotusta.

Kuka Husu Hussein? Aikaisempiakin värikkäitä tarinoita löytyy

Ennen siirtymistään nykyisen pääministeripuolue SDP:n riveihin Hussein on toiminut mm. Helsingin keskustanuorten puheenjohtajana sekä Yle Puheen radiotoimittajana. Vuonna 2015 hänet myös palkittiin sananvapausjärjestö Suomen PEN:in sananvapauspalkinnolla. “Husu on maahanmuuttaja, joka ei ole suostunut asettumaan maahanmuuttajille valittuun rooliin, ei päähän potkittuna tai uhrina”, palkinnon perusteluissa kerrotaan.

2015 Hussein myös kertoi, että häntä on lyöty pesäpallomailalla rasistisessa hyökkäyksessä. “Olen jopa herännyt sairaalassa, kun minua on lyöty pesäpallomailalla. Ainoa syy oli, että olen väärän värinen”, Hussein kuvaili Iltalehden maahanmuuttokeskustelussa.

Tämän vuoden heinäkuussa Hussein herätti huomiota kuvailemalla perussuomalaisia ja kaikkia heidän äänestäjiään rasisteiksi. Tuolloin myös pääministeri Antti Rinne otti kantaa Husseinin lausuntoihin: “En missään olosuhteissa keneltäkään halua kuulla sellaista, että ihmisiä arvioidaan äänestyskäyttäytymisen perusteella tai ylipäätään, että perusteetta ja tietämättä leimataan mihinkään suuntaan. Minusta meidän poliittinen kielenkäyttö ei kaipaa tällaista”, Rinne kommentoi asiaa. Myös Helsingin Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma tuomitsi lausunnot.

Elokuussa Hussein taas kertoi Twitterissä saaneensa postissa hirttoköyden ja uhkausviestin. Tuolloinkin Hussein kertoi tehneensä asiassa poliisille rikosilmoituksen. Iltasanomien tiedon mukaan Helsingin poliisi oli taksitapauksen yhteydessä aluksi kertonut, että sen järjestelmistä ei kuitenkaan löydy Husseinin tekemiä rikosilmoituksia. Lehti oli myös pyytänyt Husseinilta kirjallisia todisteita rikosilmoituksista, mutta hän oli lehden mukaan kieltäytynyt vetoamalla siihen että asia on tutkinnassa. Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo Helsingin Sanomille, että ”poliisin keräämä näyttö tukee asianomistajan kertomusta”.

On merkillepantavaa, että poliisi ottaa kantaa asianomistajan puolesta tutkinnan ollessa kesken.

HS ei mainitse rikoskomisarion taustaa, joten asia on syytä mainita tässä. Vihreiden riveissä hiljattain toimineen rikoskomisario Hätösen nimi nousi esiin, kun havaittiin, että hän johtaa tutkintaa, jossa poliisi epäilee Päivi Räsästä (kd.), Hussein al-Taeeta (sd.) ja Juha Mäenpäätä (ps.) kiihottamisesta kansaryhmää vastaan. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri vaatiikin oikeuskanslerilta ratkaisua Hätösen mahdollisesta esteellisyydestä kiihottamisepäilyissä.

Tekaistut viharikostarinat ovat vaarallinen ilmiö – esikuva Yhdysvalloista?

Husseinin toimintamalli taksitapauksessa herättää varsin perustellun kysymyksen siitä, missä määrin hän on pysynyt totuudessa aikaisemmissa kertomuksissaan, ja missä määrin on mahdollisesti kyse jonkinlaisesta toimintamallista, jossa haetaankin huomiota ja yritetään rakentaa poliittista uraa mahdollisesti tekaistuilla kertomuksilla ja vastakkainasettelulla.

Tammikuussa 2019 yhdysvaltalaisnäyttelijä Jussie Smollett kertoi joutuneensa viharikoksen kohteeksi Chicagossa. Tapauksessa Smollett kertoi, että kaksi valkoihoista henkilöä olivat hyökänneet hänen kimppuunsa ja hakanneet hänet. Smollettin kaulaan oli myös väitetysti laitettu hirttoköysi hyökkäyksen yhteydessä. Tapaus herätti suuren kohun. Smollett kertoi myös, että oli ennen hyökkäystä vastaanottanut uhkauskirjeen, johon oli piirretty puuhun hirtetty tikku-ukko. Liittovaltion poliisi FBI alkoi tutkia kirjettä viharikoksena ja Chicagon poliisi alkoi selvittää hyökkäystä.

Tutkinnassa kävi kuitenkin ilmi, että Smollett oli lavastanut hyökkäyksen eikä mitään viharikosta ollut siis ilmeisestikään tapahtunut. Mm. valvontakamerakuvat paljastivat, kuinka Smollettin ystävät olivat käyneet ostamassa hyökkäyksessä käytetyt materiaalit. Smollettin ajatuksena näyttikin olleen jonkinlainen huomion ja henkilökohtaisen näkyvyyden hakeminen keksityn tarinan perusteella.

TOIMITUKSEN KOMMENTTI

Tarinan kaari on seuraava: Ensin Hussein laskee rasismin määritelmää niin alas kuin pystyy – leimaamalla kaikki perussuomalaisia äänestävät rasisteiksi. Hetken päästä hän kertoo havainneensa taksimatkustajassa rasismia. Omaa pyyteettömyyttään hän korostaa kertomalla, ettei ota rasistin rahaa vastaan. Ele kuvaa kontaminaatiota – kuvitteellinen rasisti ikään kuin saastuttaa rahansa, eikä oikeamielisen toimijan kuulu tällaiseen koskea. Lopulta Hussein kertoo ryhtyneensä rohkeasti poistamaan inhonsa kohdetta moottoritiellä.

Hussein tarjoili suomalaisille keksityn tarinan, jonka liian monet nielaisivat sellaisenaan totena. Tarinan syvärakenne on tämä: Leimataan väestöryhmä, kerrotaan julkisesti, kuinka inhottavia ja saastuneita ryhmän jäsenet ovat. Lopuksi ryhdytään fyysisisiin toimiin inhon kohdetta vastaan.

Kuulostaako tutulta?

Somaliassa 1978 syntyneen Abdirahim ”Husu” Husseinin luulisi tuntevan tämän tarinan, joka on ihmiskunnan historiassa kuljettu alusta loppuun monta kertaa.

Miksi kukaan toimisi sillä tavoin kuin Hussein toimii? Kurditaustainen aktivistivaikuttaja Anter Yasa esittää blogissaan perustellun arvauksen: Husulla on motiivi keksiä näitä tapahtumia, kun ne selvästi tuovat suurta yleisöä hänen päivityksiin ja avaavat tien lehdistöön. Husu on poliitikko ja hänen on saatava itselleen näkyvyyttä keinolla millä hyvänsä.

Tässä tapauksessa on kyse aidosti vaarallisesta ilmiöstä, jonka saapumista Suomeen pitää vastustaa. Kyse on täysin edesvastuuttomasta toiminnasta, jossa yksittäiset toimijat yrittävät repiä yhteiskunnan yhtenäisyyttä saavuttaakseen omaa henkilökohtaista lyhyen tähtäimen etuaan valheellisin keinoin. Tällaiset tekijät eivät luonnollisestikaan edusta mitään tiettyä ryhmää, vaan omaa itsekästä intressiään.

Todellisia viharikoksia ja hyökkäyksiä tapahtuu. Niiden uhrit tarvitsevatkin yhteiskunnan täyden tuen ja niiden tekijät on saatava oikeuden eteen ja vastuuseen teoistaan. Keksityt rikoskertomukset sen sijaan ovat vaarallinen ilmiö, joka heikentää todellisten uhrien ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten asemaa, vaikeuttaa viranomaisten toimintaa ja murentaa samalla koko yhteiskunnan luottamusta.

SUOMEN UUTISET