EU:n tai jonkin yksittäisen valtion lipun polttaminen voi tietää Saksassa jopa kolmen vuoden vankilatuomiota. Kyseessä on nimittäin viharikos. Näin päätti maan liittoparlamentti ja asiasta kertoo BBC.

Aiemmin ainoastaan Saksan oman valtiolipun halventava kohtelu on ollut rangaistavaa. Liittoparlamentin helatorstaina tekemä päätös kieltää samaan syssyyn EU-hymnin (Beethoven: Oodi ilolle) halveksivan rallatuksen.

AfD: ”Vastoin sananvapautta”

Oikeusministeri, sosialidemokraattien Christine Lambrecht (SPD) sanoi äänestyksen yhteydessä, että ”lipun polttamisella ei ole mitään tekemistä rauhanomaisten mielenosoitusten kanssa”. Ministerin mielestä liekehtivä lippu herättää ”vihaa ja katkeruutta sekä loukkaa monien tunteita”.

Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) puolestaan tuomitsi uuden lain ”aggressiiviseksi puuttumiseksi sanan- sekä taiteen vapauteen”. Britanniassa lipun polttaminen ei ole rikos mutta Ranskassa trikolorin tuikkaamisesta tuleen voi seurata sakkoa tai vankeutta. Kansallisen symbolin häpäiseminen on kielletty myös Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Suomen lipun turmelemisesta voi seurata sakkoja.

SUOMEN UUTISET