Berliinin osavaltioparlamentti on käsittelemässä syrjinnänvastaista lakia, joka vaatisi viranomaisia todistamaan, että he eivät ole toimineet rasistisesti. Käännetty todistustaakka huolettaa monia viranomaisia. Etenkin poliisit pelkäävät uuden lain vaikeuttavan poliisin työtä.

Poliisit tyrmäävät Berliinin syrjinnänvastaisen lain, kirjoittaa konservatiivinen Junge Freiheit -nettilehti. Poliisien ammattiliitto kritisoi Berliinin vihreän oikeussenaattorin lakiesitystä, jonka mukaan viranomaisten tulisi jatkossa pystyä todistamaan, että he eivät ole toimineet syrjivästi, mikäli joku syyttää heitä rasismista.

– Tämä laki tekee poliiseista vapaata riistaa, kommentoi riippumattoman poliisiliiton varapuheenjohtaja Jörn Badendick Welt-lehdessä.

”Sateenkaarikaupunki antaa selkeän viestin”

Berliinin oikeussenaattori Dirk Behrendt (vihr.) twiittasi toukokuun puolivälissä kuvan itsestään sateenkarilipun kanssa.

– Sateenkaarikaupunki Berliini antaa selkeän viestin syrjintää, väkivaltaa ja näkymättömyyttä vastaan. Sateenkaarilipun nostaminen on merkki, ja syrjinnänvastainen laki on juridinen fakta, oikeussenaattori Behrendt kirjoitti.

Uusi syrjintälaki on keskeinen tavoite Behrendtille ja muille vihreille. Lakiesitys on jo hyväksytty Berliinin parlamentin lakivaliokunnassa. Seuraavaksi se menee äänestykseen täysistunnossa, jossa se hyväksyttäneen opposition vastustuksesta huolimatta. Berliinin kaupunki on oma osavaltionsa Saksassa, joten sillä on oikeus säätää lakeja, jotka ovat voimassa osavaltion sisällä.

Seehofer: ”Pohjimmiltaan mielisairasta”

Kaikki eivät kuitenkaan ole innoissaan uudesta laista. Se saattaisi esimerkiksi vaikuttaa toisten osavaltioiden haluun lähettää poliisejaan avuksi Berliiniin.

– Aiomme pyytää sisäministeriä lopettamaan joukkojen lähettämisen Berliiniin, sanoo Baden-Württembergin poliisiliiton puheenjohtaja Hans-Jürgen Kirstein.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer (CSU) pitää uutta lakia ”pohjimmiltaan mielisairaana”.

– Meidän on seisottava poliisin tukena emmekä saa asettaa heitä yleisen epäilyksen kohteeksi, sisäministeri Seehofer kommentoi Tagesspiegel-lehdelle.

Myös Berliiniä ympäröivän Brandenburgin osavaltion sisäministeri Michael Stübgen (CDU) näkee käännetyn todistustaakan ongelmallisena. Yleensä länsimaisessa oikeusvaltiossa todistustaakka on sillä, joka väittää rikoksen tapahtuneen, mutta uusi laki vaatisi poliisia pystymään todistamaan, että ei ole toiminut rasistisesti.

Poliisiliiton varapuheenjohtaja Badendick pelkää uuden lain haittaavan poliisin käytännön työtä. Hän viittaa Berliinin Görlitzerin puistoon, joka on tunnettu afrikkalaisista huumekauppiaista.

– Jos kollegat tarkastavat mustaihoisen, se ei johdu rasismista, vaan siitä, että he tuntevat huumediilerit, Badendick sanoo.

Minneapolis tulessa rasismisyytösten takia

Syytökset poliisin mahdollisista rasistisista asenteista ovat erittäin ajankohtaisia juuri nyt, kun mustan miehen kuolema kiinnioton yhteydessä on johtanut laajoihin mellakoihin Minneapolisin kaupungissa Yhdysvalloissa.

Mustat mellakoitsijat ovat polttaneet autoja ja rakennuksia ja ryöstelleet kauppoja. Tilanne on mennyt niin pahaksi, että pormestari Jacob Frey on joutunut pyytämään kansalliskaartin apuun mellakoiden rauhoittamiseksi.

SUOMEN UUTISET