

Ennen vihreät vannoivat ”radikaalisti avoimen yhteiskunnan” nimiin, nyt kähmyily muistuttaa kökköä vakoiludekkaria
KOMMENTTI | Vihreät ovat ohjelmissaan peräänkuuluttaneet avointa hallintoa ja ”radikaalisti avointa yhteiskuntaa” jo vuosia. Korulauseiden ja nykyisen toiminnan välillä on melkoinen ristiriita.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ontuva ja salaileva viestintä hämmentää. Puolueen Radikaalisti avoin yhteiskunta -ohjelma on jo alkuvuodesta 2011 peräänkuuluttanut vapaata ja esteetöntä tietoa. Ulkoministerin tiedottaminen al-Hol-tapauksessa ei noudata puolueen kiiltokuvamaista ajatusta avoimesta yhteiskunnasta.
”Radikaalisti avointa”
Puolueen sivuilla julkaistussa ohjelmassa todetaan: ”Radikaalisti avoimessa yhteiskunnassa ihmiset vaikuttavat aktiivisesti paikallisesti, kansallisesti ja Euroopan unionissa. Julkinen päätöksenteko on läpinäkyvää ja avointa.”
Suomalaiset ovat osoittaneet aktiivisuutta ja halua vaikuttaa al-Hol -asiaan. Syntynyttä keskustelua voi jopa pitää vihreiden ohjelman mukaisesti varsin onnistuneena – peilattuna viime päivinä velloneeseen varsin aktiiviseen keskusteluun. Ristiriitaista vain on se, että toiminta kumpuaa Pekka Haaviston salailusta.
”Ettei vaan suunnattaisi kohti radikaalisti suljettua yhteiskuntaa?”
Hallituksen ulostuloissa on painotettu sitä, ettei al-Hol-asiasta ole minkäänlaista päätöstä. Asia on vasta valmisteluvaiheessa. Vihreiden ohjelmassa myös päätöksenteon tulisi olla läpinäkyvää ja avointa, ei pelkästään tehtyjen päätösten julkaiseminen.
Viimeisimpänä käänteenä nähtiin, kun Ilta-Sanomat uutisoi ulkoministeri Haaviston paimenkirjeestä hallituskumppaneilleen, missä hallituskumppaneita ohjeistetaan vastaamaan tiedonjanoisten kansalaisten ja median tiedusteluihin.
VIhreiden avoimmuusjulistus kuulostaa huonolta vitsiltä. ”Radikaalisti avoimessa yhteiskunnassa demokratia on jatkuva prosessi; kansalaiset ja kansalaisjärjestöt voivat reaaliaikaisesti seurata, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”
Seuranta on pääosin tietovuotojen varassa, reaaliaikainen seuranta on siksi ollut vaikeaa. Vihreiden ohjelmassa on vastaus tietovuotoihinkin.
Hyvä paha tietovuoto
Tietovuodot ovat päätöksentekijöiden ja lain puitteissa myös poliisin tähtäimessä. Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on yksille sankari, toisille etsintäkuulutettu. Wikileaks on julkistanut merkittäviä tietovuotoja vuodesta 2006 lähtien.
Vihreiden ohjelmassa tietovuodoista todetaan näin: ”Ongelmina eivät ole niinkään tietovuodot tai muu tiedon liian vapaa kulku, vaan se, ettei tieto kulje eri toimijoiden välillä.”
On ilmeistä, että lehdistö on saanut salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja haltuunsa. Vyyhti on siten revennyt käsiin. Toimittajat hiillostavat jopa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista, ja poliisi on puolestaan saanut rikosilmoituksen al-Hol-tapauksen salaisten asiakirjojen vuotajan kiinni saamiseksi.
Kaikesta päätellen tekee mieli kysyä se klassinen kysymys: vihreät, miten tämä radikaalisti avoin yhteiskunta on edistynyt valta-aikananne noin niin kuin omasta mielestänne?
Ettei vaan suunnattaisi kohti radikaalisti suljettua yhteiskuntaa?
Näin meidän Suomessa.
Suomen Uutiset pyysi Haaviston esikunnalta kommenttia tätä juttua varten. ”Emme näe tarvetta kommentoida”, kuului vastaus.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää