

Ennen vihreät vannoivat ”radikaalisti avoimen yhteiskunnan” nimiin, nyt kähmyily muistuttaa kökköä vakoiludekkaria
KOMMENTTI | Vihreät ovat ohjelmissaan peräänkuuluttaneet avointa hallintoa ja ”radikaalisti avointa yhteiskuntaa” jo vuosia. Korulauseiden ja nykyisen toiminnan välillä on melkoinen ristiriita.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ontuva ja salaileva viestintä hämmentää. Puolueen Radikaalisti avoin yhteiskunta -ohjelma on jo alkuvuodesta 2011 peräänkuuluttanut vapaata ja esteetöntä tietoa. Ulkoministerin tiedottaminen al-Hol-tapauksessa ei noudata puolueen kiiltokuvamaista ajatusta avoimesta yhteiskunnasta.
”Radikaalisti avointa”
Puolueen sivuilla julkaistussa ohjelmassa todetaan: ”Radikaalisti avoimessa yhteiskunnassa ihmiset vaikuttavat aktiivisesti paikallisesti, kansallisesti ja Euroopan unionissa. Julkinen päätöksenteko on läpinäkyvää ja avointa.”
Suomalaiset ovat osoittaneet aktiivisuutta ja halua vaikuttaa al-Hol -asiaan. Syntynyttä keskustelua voi jopa pitää vihreiden ohjelman mukaisesti varsin onnistuneena – peilattuna viime päivinä velloneeseen varsin aktiiviseen keskusteluun. Ristiriitaista vain on se, että toiminta kumpuaa Pekka Haaviston salailusta.
”Ettei vaan suunnattaisi kohti radikaalisti suljettua yhteiskuntaa?”
Hallituksen ulostuloissa on painotettu sitä, ettei al-Hol-asiasta ole minkäänlaista päätöstä. Asia on vasta valmisteluvaiheessa. Vihreiden ohjelmassa myös päätöksenteon tulisi olla läpinäkyvää ja avointa, ei pelkästään tehtyjen päätösten julkaiseminen.
Viimeisimpänä käänteenä nähtiin, kun Ilta-Sanomat uutisoi ulkoministeri Haaviston paimenkirjeestä hallituskumppaneilleen, missä hallituskumppaneita ohjeistetaan vastaamaan tiedonjanoisten kansalaisten ja median tiedusteluihin.
VIhreiden avoimmuusjulistus kuulostaa huonolta vitsiltä. ”Radikaalisti avoimessa yhteiskunnassa demokratia on jatkuva prosessi; kansalaiset ja kansalaisjärjestöt voivat reaaliaikaisesti seurata, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”
Seuranta on pääosin tietovuotojen varassa, reaaliaikainen seuranta on siksi ollut vaikeaa. Vihreiden ohjelmassa on vastaus tietovuotoihinkin.
Hyvä paha tietovuoto
Tietovuodot ovat päätöksentekijöiden ja lain puitteissa myös poliisin tähtäimessä. Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on yksille sankari, toisille etsintäkuulutettu. Wikileaks on julkistanut merkittäviä tietovuotoja vuodesta 2006 lähtien.
Vihreiden ohjelmassa tietovuodoista todetaan näin: ”Ongelmina eivät ole niinkään tietovuodot tai muu tiedon liian vapaa kulku, vaan se, ettei tieto kulje eri toimijoiden välillä.”
On ilmeistä, että lehdistö on saanut salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja haltuunsa. Vyyhti on siten revennyt käsiin. Toimittajat hiillostavat jopa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista, ja poliisi on puolestaan saanut rikosilmoituksen al-Hol-tapauksen salaisten asiakirjojen vuotajan kiinni saamiseksi.
Kaikesta päätellen tekee mieli kysyä se klassinen kysymys: vihreät, miten tämä radikaalisti avoin yhteiskunta on edistynyt valta-aikananne noin niin kuin omasta mielestänne?
Ettei vaan suunnattaisi kohti radikaalisti suljettua yhteiskuntaa?
Näin meidän Suomessa.
Suomen Uutiset pyysi Haaviston esikunnalta kommenttia tätä juttua varten. ”Emme näe tarvetta kommentoida”, kuului vastaus.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.