Iranin patavanhoillinen papisto haluaa ihmisten lisäksi myös kissat ja koirat kuriin, kertoo AFP. Lemmikeistä pitää päästä eroon muutenkin niukkuudesta kärsivässä maassa. Ajatollat astuvat nyt omaan miinaan ja ”eläinten vallankumous” saattaa vielä halkaista temppelin esiripun.

– Krokotiilit voivat olla vaarallisia, mutta miten muka koirat, kissat ja kanit olisivat uhka kenellekään, kyselee 25-vuotias koiranulkoiluttaja Teheranin vilinässä.

Sitä kyselee moni muukin shiiaylimystön ja vallankumouskaartin johtamassa maassa, jossa oman nimensä mainitseminen väärässä yhteydessä saattaa olla hengenvaarallista. Iranissa vallitsee kansainvälisten pakotteiden takia pula vähän kaikesta, hinnat ovat tapissa ja kansan pinna valmiiksi kireällä.

– Aikoinaan kiellettiin satelliitti-tv, mutta ihmiset jatkoivat katselua salaa, peloissaan ja ahdistuneena. Ihmiset eivät nytkään luovu eläimistään, piilottelevat niitä kodeissaan, arvellaan katuparlamentissa.

Papisto polkee omaa miinaansa

Iranin vallantäyteinen papisto on oudolla hankkeellaan astumassa omaan miinaansa, sillä kansan demokratiavaatimukset ja lopullinen kyllästyminen pappisvaltaan saavat näin purkautumistien, jota kenenkään on vaikeaa pitää suoraan poliittisena.

– Tällaiset hankkeet saavat varmasti aikaan kaaosta, korruptiota ja joukottain tottelemattomuutta, varoittaa jopa tiukasti säännöstelty Iranin media.

– Kannatan hanketta noin periaatteessa, mutta joistain yksityiskohdista en ole samaa mieltä, muotoilee parlamentin lakivaliokunnan puheenjohtaja Moussa Ghazanfarabadi.

Eläinten ja ihmisten oikeudet

Toinen parlamentin lainlaatija, ympäristöpuolueen edustaja Somayeh Rifiei on sitä mieltä, että uusi laki tarvitaan määrittelemään lemmikiksi hyväksyttävät eläimet.

– Kukaan ei voi kieltää eläinten tuomia hyötyjä, mutta tämä kokonaisuus täytyy säädellä.

– Hallitus on antanut esityksen, joka huomioi luonnon monimuotoisuuden. Kyse on sekä ihmisten että eläinten oikeuksista.

SUOMEN UUTISET