Iranilainen toimittaja ja naisten oikeuksien puolustaja Masih Alinejad kysyy Washington Postissa julkaistussa kirjoituksessaan, miksi Twitter ja Facebook sulkivat Trumpin tilit, mutta antavat Iranin johtajan Ali Khameneinin ja maan johdon tilien pysyä auki.

Masih Alinejad työskentelee tuottajana Voice of America’s Persian -mediassa sekä kirjeenvaihtajana Radio Fardassa.

– Yhdysvaltojen kongressiin 6.1.2021 tapahtuneen hyökkäyksen jäljiltä Twitter ja Facebook keskeyttivät presidentti Donald Trumpin tilien käytön. Sulkua somejätit perustelivat väkivaltaan yllyttämisen riskillä, Alinejad kirjoittaa.

Useat iranilaiset ihmisoikeusaktiivit miettivät, miksi Twitter ja muut sosiaalisen median organisaatiot eivät toimi islamilaisen tasavallan korkeinta johtajaa ajatollaa Ali Khameneita ja muita hallituksen virkamiehiä vastaan. Khamenei on kieltänyt 83 miljoonaa iranilaista käyttämästä Twitteriä, vaikka hän itse ja hänen liittolaisensa hyödyntävät voimallisesti somea levittääkseen valheitaan. Khameinin ja Iranin johdon twiiteissä ei ole näkynyt varoitusvinjettejä valheista.

Alinejad kiteyttää oivallisesti, että sosiaalisen median toimintaedellytykset ovat voimakkaasti kallistuneet diktatuurin hyväksi. Khameneinin Israelin tuhoamiseen kehoittaneet twiitit eivät olleet Twitterin mukaan yhteisönormien vastaisia.

Twitterin toimitusjohtaja selitteli

2020 lokakuussa pidetyssä kuulemistilaisuudessa Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey sanoi, että Khameneinin antisemitistiset twiitit ja hänen kehotuksensa Israelin hävittämiseksi eivät rikkoneet yrityksen sääntöjä, koska ne voitiin katsoa “moittimiseksi”, sillä Khameneinin suulliset hyökkäykset eivät kohdistuneet hänen omiin kansalaisiinsa.

Alinejadin mukaan tämä on lyhytnäköistä ja väärin. Monille tavallisille iranilaisille Khameneinin sanat eivät ole vaarattomia, vaan niillä on todellisia hengenvaarallisia seurauksia. Silmiinpistävin esimerkki on marraskuussa 2019 alkanut protestiaalto, jolloin hallinto sulki internetin käytön kolmen viikon ajaksi. Monet aktivistit ja toimittajat ryhtyivät tuolloin vaikeuksista huolimatta henkensä uhalla selvittämään, mitä Iranissa tapahtuu maanlaajuisen tiedonkatkoksen keskellä.

Järkyttävää puhetta naisista

Aikana, jolloin tavalliset iranilaiset eivät päässeet verkkoon, Khamenei ja monet muut hallinnon virkamiehet olivat ainoat, jotka käyttivät Twitter-alustaa. Kun hallitus tappoi julmasti omia kansalaisiaan kaduilla, Khamenei ja muut virkamiehet käyttivät Twitteriä harhaanjohtamalla muuta maailmaa.

Reutersin mukaan yli 1 500 mielenosoittajaa kuoli hallinnon käsissä.

– On surkuhupaisaa, että kun aktivistit julkaisevat videoita puolisotilaallisten joukkojen julmista teoista tai moraalipoliisin väkivaltaisesta käyttäytymisestä, Twitter ja Facebook sulkevat ne tai kiinnittävät niihin varoitusvinjettejä. Mutta, jos islamilainen tasavalta käyttää väkivaltaa omaan väestöönsä, Twitter estää minua osoittamasta sitä, Alinejad kirjoittaa.

– On järkyttävää, mitä Khamenei on lausunut naisista. Kun #MeToo-liike sai voimistui maailmanlaajuisesti, Khamenei väitti, että lännessä olevia naisia raiskattiin ja ahdisteltiin seksuaalisesti, koska he eivät käyttäneet hijabia. Samaan aikaan, jos joku nainen tekee valituksen raiskauksesta Iranissa, häntä syytetään siitä, ettei hän ole käyttänyt kunnollista ”islamilaista” pukua.

Khamenei käyttää rutiininomaisesti Twitter-tiliään hijab-sääntöjen toimeenpanemiseksi, eikä Twitter välitä.

Somejättien kannettava vastuunsa

Khamenei twiittaa neljällä kielellä: persiaksi, arabiaksi, englanniksi ja espanjaksi. Twitter tekee silmiinpistävän huonoa työtä näiden tilien valvonnassa. Khamenei on myös levittänyt vaarallista väärää tietoa koronasta.

Viimeksi hän varoitti iranilaisia ​​välttämään länsimaisia ​​rokotteita. Vasta painostuksen jälkeen Twitter poisti yhden tällaisen viestin englanninkieliseltä tililtään, mutta se antoi Khameneinin lähettää saman viestin persiaksi. Samaan aikaan tilit, jotka edistävät samanlaisia ​​salaliittoteorioita Yhdysvalloissa tai Euroopassa, keskeytetään, kielletään tai niillä on varoitusvinjetit.

– Nyt on aika alkaa rajoittaa autoritääristen johtajien sosiaaliseen mediaan pääsyä, jotka kannattavat toisinajattelijoihin kohdistuvaa väkivaltaa. On aika, että Jack Dorsey, Mark Zuckerberg ottavat vastuun. Meidän on saatettava kaikki diktaattorit vastuuseen, Alinejad päättää kirjoituksensa.

HELI-MARIA WIIK