Tänään 1. helmikuuta vietetään kansainvälistä hijab-päivää. Päivää on vietetty vuodesta 2013 alkaen ainakin 140 maassa. Esimerkiksi Ranskassa se on vakiinnuttanut paikkansa. Kansanedustaja Riikka Purra otti asiaan kantaa Facebookissa ja Twitterissä.

– Päivän tarkoituksena on viestittää maailmalle, että naisella on oikeus pukeutua hijabiin. Ja että se voimauttaa ja on kaunis, kertoo Riikka Purra.

– Asiaan kuuluu, että myös muut kuin muslimit pukeutuvat hijabiin. Some täyttyy hijab-päivinä kuvista, joissa solidaarisina esiintyvät länsimaiset naiset pukevat jopa pieniä tyttölapsiansa huiviin.

Loukkaus tasa-arvon kannattajille

Purran mielestä päivä on loukkaava ainakin niille lukuisille naisille, jotka jopa länsimaissa pakotetaan käyttämään sitä tai vielä pahempaa, burkaa tai niqabia.

– Onneksi vastareaktioitakin on. Somessa ja erityisesti Ranskassa ovat yleistyneet erilaiset #FreeFromHijab- ja #NoHijabDay-kampanjat. Itse näen, että tällainen länsimaissa vietettävä päivä on myös loukkaus tasa-arvon kannattajille ja vanhan liiton feministeille, koko arvopohjallemme, Purra sanoo.

– Erilaisia alistamisen ja orjuuden muotoja ei ole syytä lähestyä oikeuksien kautta. Eikä viihteellistää islamin naiselle antamaa alempaa asemaa.

Suomen Uutiset