

LEHTIKUVA
Ohisalo olisi jäädyttänyt Trumpin Twitter-tilin jo aiemmin, Halla-aho huolestui somejättiläisten mielivallasta – ”Nyt suljetaan suut epämieluisilta poliitikoilta”
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi eilen Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä tyytyväisyydestään siihen, että Twitter on estänyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpilta sosiaalisen median palvelun käytön. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kuitenkin katsoo tilannetta laajemmin ja näkee teknologiayritysten omavaltaisessa toiminnassa vaaroja.
Sisäministeri Maria Ohisalon mielestä Twitter yksityisenä yrityksenä voi päättää, ketkä saavat käyttää Twitterin palveluja ja ketkä eivät. Ohisalon mukaan Donald Trumpin twiiteissa olisi nähty väkivaltaan kannustamista.
– Heillä (Twitterilla) on perustellut syynsä sulkea tili. Ehkä voitaisiin kysyä, olisiko pitänyt toimia jo aikaisemmassa vaiheessa, Ohisalo sanoi eilen ja esitti myös arvionsa valheista ja vihapuheesta.
Halla-aho: Nyt ollaan avaamassa matolaatikkoa
Ohisalon näkemykset eivät saaneet tukea perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta, jonka mukaan sekä Twitterin päätös että päätöksen aiheuttamat reaktiot vaikuttavat tekopyhiltä ja kaksinaismoralistisilta.
Halla-aho huomautti, että pelkästään viime vuoden aikana Twitter ja muut sosiaalisen median alustat ovat olleet keskeisiä kanavia Yhdysvaltojen Black Lives Matter-hulinoinnin ja muun vasemmistoväkivallan lietsomisessa.
– Näihin ei ole puututtu. On myös huomattava, että aika harvaa ihmistä on viimeisten neljän vuoden aikana pilkattu niin räävittömästi sosiaalisessa mediassa kuin Trumpia itseään.
Halla-aho korosti, että vaikka Twitter ja Facebook ovat yksityisiä yrityksiä, ne ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että molemmilla on suuri vaikutusvalta ihmisen tosiasiallisiin mahdollisuuksiin verkostoitua ja kommunikoida.
– Tietyllä tavalla ollaan nyt avaamassa matolaatikkoa. Tilanne voi lähteä eskaloitumaan, jos somejättiläiset mielivaltaisesti ryhtyvät tukkimaan epämieluisten poliitikkojen suut, Halla-aho sanoi.
Tuleeko someyrityksistä sananvapauden tuomareita?
Halla-aho ei ole yksin näkemystensä kanssa. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel näkee Trumpin sosiaalisen median tilien jäädyttämisen ongelmallisena. Merkelin mukaan sananvapaudesta päättäminen pitäisi jättää lainsäätäjille sosiaalisen median jättien sijasta. Myös ex-ulkoministeri Alexander Stubb toteaa, ettei Trumpin Twitter-tilin jäädyttäminen ole asiallista.
– En pidä Donald Trumpista. Pidän kuitenkin vapaasta puheesta. En pidä Twitterin päätöksestä antaa Trumpille porttikieltoa alustalleen, Stubb kirjoittaa Twitterissa.
Yhdysvalloissa useat vasemmistoa ja demokraatteja tukevat Hollywood-tähdet ja muusikot toki iloitsevat Ohisalon rinnalla Trumpin hiljentämisestä. Kuitenkin Halla-ahon tapaan monet osaavat myös katsoa laajempaa tilannekuvaa. Esimerkiksi Tesla-sähköautoyhtiön johtaja Elon Musk kirjoittaa Twitterissa:
– Monet ihmiset tulevat myöhemmin olemaan tyytymättömiä siihen, että länsirannikon isoista teknoyrityksistä on tullut sananvapauden tosiasiallisia tuomareita.
Myös Orpo ja Marin näkivät somesensuurissa ongelmia
Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä pääministeri Sanna Marin antoi toisaalta-toisaalta-tyylisen kommentin. Marinin mukaan Trumpin Twitter-tilin sulkeminen saattaisi ehkä olla perusteltua lyhytaikaisena toimena.
– Pysyvänä toimenpiteenä Trumpin, tai ylipäänsä yhteiskunnallisen vaikuttajan tai poliitikon sulkeminen sosiaalisen median palvelujen ulkopuolelle on silti ongelmallista. Vaikka en ole Trumpin kanssa samaa mieltä monestakaan asiasta, pidän silti aika kovana tekona, että yksittäinen toimija sulkee pysyvästi tilin. Ehkä varoittaminen tai faktantarkistus olisivat parempia vaihtoehtoja, Marin sanoi.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli hänkin Halla-ahon linjoilla. Orpo sanoi hätkähtäneensä kuultuaan Trumpin tilin sulkemisesta. Orpon mukaan sananvapautta ei pitäisi turhaan rajoittaa.
Myös Orpo toi esille, että sosiaalisen median yhtiöt käyttävät suurta tiedonvälityksen valtaa.
– Isojen someyhtiöiden sääntely on vajavaista, ja se pitäisi saada kuntoon, Orpo pohti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- verkostoituminen somejätit vallankäyttö Tuomarit mellakat Elon Musk Maria Ohisalo Black Lives Matter Donald Trump Sanna Marin Sensuuri Twitter Petteri Orpo Angela Merkel Alexander Stubb Sananvapaus Presidentti Yhdysvallat perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Aktivistien tilipäivä – väärillä väitteillä ratsastava Black Lives Matter takoi puolessa vuodessa 10 miljardia dollaria

Nauhoitukset paljastavat median äärimmäisen härskit toimintatavat Yhdysvalloissa – megauutisia kätkenyt CNN toimi vaalien alla kuin Bidenin kampanjaorganisaatio

Purra: Rikoslain kiihotuspykälällä kavennetaan sananvapautta – vihapuhepolitiikan juuret ovat Neuvostoliitossa

Tavio: Internetin sensuuri lisääntyy – Piilaakso nostettu sananvapaustuomariksi

Mäenpää huolestunut sananvapaustilanteesta: ”Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita”

Purra: Eristämisestä sosiaalisessa mediassa ei seuraa mitään hyvää

Ruotsissa maahanmuuttokriitikoilta suljetaan pankkitilit

Euroopan komissio haluaa uudistaa sosiaalisen median säännöt: Poliitikot päättäisivät sopivista sisällöistä – ”antidiskriminaatio-organisaatiot” valvomaan sisältöjä

Iranilainen ihmisoikeusaktiivi ja journalisti: Miksi Facebook ja Twitter toimivat diktatuurin hyväksi?
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.