Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi eilen Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä tyytyväisyydestään siihen, että Twitter on estänyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpilta sosiaalisen median palvelun käytön. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kuitenkin katsoo tilannetta laajemmin ja näkee teknologiayritysten omavaltaisessa toiminnassa vaaroja.

Sisäministeri Maria Ohisalon mielestä Twitter yksityisenä yrityksenä voi päättää, ketkä saavat käyttää Twitterin palveluja ja ketkä eivät. Ohisalon mukaan Donald Trumpin twiiteissa olisi nähty väkivaltaan kannustamista.

– Heillä (Twitterilla) on perustellut syynsä sulkea tili. Ehkä voitaisiin kysyä, olisiko pitänyt toimia jo aikaisemmassa vaiheessa, Ohisalo sanoi eilen ja esitti myös arvionsa valheista ja vihapuheesta.

Halla-aho: Nyt ollaan avaamassa matolaatikkoa

Ohisalon näkemykset eivät saaneet tukea perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta, jonka mukaan sekä Twitterin päätös että päätöksen aiheuttamat reaktiot vaikuttavat tekopyhiltä ja kaksinaismoralistisilta.

Halla-aho huomautti, että pelkästään viime vuoden aikana Twitter ja muut sosiaalisen median alustat ovat olleet keskeisiä kanavia Yhdysvaltojen Black Lives Matter-hulinoinnin ja muun vasemmistoväkivallan lietsomisessa.

– Näihin ei ole puututtu. On myös huomattava, että aika harvaa ihmistä on viimeisten neljän vuoden aikana pilkattu niin räävittömästi sosiaalisessa mediassa kuin Trumpia itseään.

Halla-aho korosti, että vaikka Twitter ja Facebook ovat yksityisiä yrityksiä, ne ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että molemmilla on suuri vaikutusvalta ihmisen tosiasiallisiin mahdollisuuksiin verkostoitua ja kommunikoida.

– Tietyllä tavalla ollaan nyt avaamassa matolaatikkoa. Tilanne voi lähteä eskaloitumaan, jos somejättiläiset mielivaltaisesti ryhtyvät tukkimaan epämieluisten poliitikkojen suut, Halla-aho sanoi.

Tuleeko someyrityksistä sananvapauden tuomareita?

Halla-aho ei ole yksin näkemystensä kanssa. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel näkee Trumpin sosiaalisen median tilien jäädyttämisen ongelmallisena. Merkelin mukaan sananvapaudesta päättäminen pitäisi jättää lainsäätäjille sosiaalisen median jättien sijasta. Myös ex-ulkoministeri Alexander Stubb toteaa, ettei Trumpin Twitter-tilin jäädyttäminen ole asiallista.

– En pidä Donald Trumpista. Pidän kuitenkin vapaasta puheesta. En pidä Twitterin päätöksestä antaa Trumpille porttikieltoa alustalleen, Stubb kirjoittaa Twitterissa.

Yhdysvalloissa useat vasemmistoa ja demokraatteja tukevat Hollywood-tähdet ja muusikot toki iloitsevat Ohisalon rinnalla Trumpin hiljentämisestä. Kuitenkin Halla-ahon tapaan monet osaavat myös katsoa laajempaa tilannekuvaa. Esimerkiksi Tesla-sähköautoyhtiön johtaja Elon Musk kirjoittaa Twitterissa:

– Monet ihmiset tulevat myöhemmin olemaan tyytymättömiä siihen, että länsirannikon isoista teknoyrityksistä on tullut sananvapauden tosiasiallisia tuomareita.

Myös Orpo ja Marin näkivät somesensuurissa ongelmia

Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä pääministeri Sanna Marin antoi toisaalta-toisaalta-tyylisen kommentin. Marinin mukaan Trumpin Twitter-tilin sulkeminen saattaisi ehkä olla perusteltua lyhytaikaisena toimena.

– Pysyvänä toimenpiteenä Trumpin, tai ylipäänsä yhteiskunnallisen vaikuttajan tai poliitikon sulkeminen sosiaalisen median palvelujen ulkopuolelle on silti ongelmallista. Vaikka en ole Trumpin kanssa samaa mieltä monestakaan asiasta, pidän silti aika kovana tekona, että yksittäinen toimija sulkee pysyvästi tilin. Ehkä varoittaminen tai faktantarkistus olisivat parempia vaihtoehtoja, Marin sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli hänkin Halla-ahon linjoilla. Orpo sanoi hätkähtäneensä kuultuaan Trumpin tilin sulkemisesta. Orpon mukaan sananvapautta ei pitäisi turhaan rajoittaa.

Myös Orpo toi esille, että sosiaalisen median yhtiöt käyttävät suurta tiedonvälityksen valtaa.

– Isojen someyhtiöiden sääntely on vajavaista, ja se pitäisi saada kuntoon, Orpo pohti.

SUOMEN UUTISET