Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat ovat saaneet tottua siihen, että heiltä suljetaan sosiaalisessa mediassa suut. Mutta nyt Ruotsissa maahanmuuttokriitikoilta suljetaan myös pankkitilit. Pankit vetoavat rahanpesun vastaisiin EU-direktiiveihin. Ruotsidemokraattien kansanedustaja on tehnyt kirjallisen kysymyksen pankkien harjoittamasta poliittisesta syrjinnästä.

Maahanmuuttoaiheisiin uutisiin keskittynyt ruotsinkielinen Fria Tider -nettilehti uutisoi vuodenvaihteessa, että Swedbank on sulkenut Tallinnassa pääkonttoriaan pitävän lehden yritystilin Virossa sekä lehden päätoimittajan yksityistilin Ruotsissa. Päätoimittaja Widar Nord kertoo olleensa Swedbankin asiakas jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Swedbank vetosi ”puutteelliseen asiakastuntemukseen” sulkiessaan tilit. Rahanpesun vastainen lainsäädäntö edellyttää, että pankilla on oltava riittävä asiakastuntemus. Pankilla täytyy henkilötietojen lisäksi olla riittävät tiedot muun muassa asiakkaan toiminnasta, taloudellisesta asemasta ja varojen alkuperästä.

Rahanpesusta ei mitään todisteita

Päätoimittajan Nordin mukaan Swedbank ei ole kuitenkaan väittänyt, että hän tai Fria Tider -lehti olisi syyllistynyt rahanpesuun. Widar Nord vei asian Tukholman käräjäoikeuteen, jossa tuomari alustavasti vahvisti pankin päätöksen pitää tilit suljettuina.

– Voi olla toivotonta yrittää saada oikeutta sosiaalidemokraattista pankkia vastaan ruotsalaisessa tuomioistuimessa, Nord sanoo.

Jos lehdellä ei ole pankkitiliä, sen toiminta joudutaan ennen pitkää lopettamaan, Nord toteaa. Hän korostaa, että hän tai Fria Tider -lehti ei ole syyllistynyt rahanpesuun tai terrorismin tukemiseen, joten pankilla ei pitäisi olla laillista syytä tilin sulkemiseen. Lehden tulot tulevat tilausmaksuista, joiden alkuperä pystytään todistamaan.

Asian käsittely Tukholman käräjäoikeudessa on vielä kesken. Valmistelevassa istunnossa Swedbankin edustaja ihmetteli muun muassa sitä, miksi Tallinnassa nykyään asuva Widar Nord haluaa ruotsinkieliselle lehdelleen tilin ruotsalaiseen pankkiin.

Netti-TV-firma ei pysty avaamaan tiliä pankissa

Fria Tider -lehti ei ole ainoa Swedbankin vainoamaksi joutunut vaihtoehtomedia. Ruotsidemokraatteihin kuuluvien aktiivien perustama SwebbTV-kanava on yrittänyt avata nettitelevisiolleen oman pankkitilin. Tähän asti kanavan saamat lahjoitukset ja muut tulot ovat kulkeneet kanavan omistajien toisen yrityksen kautta.

Pankkitilin avaaminen on kuitenkin osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Pankit vetoavat tässäkin rahanpesun vastaisiin säädöksiin.

– Taustalla saattaa kuitenkin olla poliittinen motiivi, kertoo nettitelevisiota pyörittävä Mikael Willgert.

SwebbTV on käsitellyt ohjelmissaan myös maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä. Pari vuotta sitten Suomen Uutiset kertoi SwebbTV:n haastattelemasta Scanian entisestä toimitusjohtajasta, jonka mukaan maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat niin suuria, että Ruotsi voi ajautua jopa sisällissotaan.

Pankkivaikeuksien lisäksi SwebbTV on joutunut myös sensuurin uhriksi. SwebbTV:n YouTube-kanava poistettiin juuri ennen joulua.

Mikael Willgert korostaa, että oma infrastruktuuri – kuten omat nettipalvelimet – on vaihtoehtomedioille erittäin tärkeä. Mutta yrityksen toiminta käy yhtä lailla mahdottomaksi, jos sen rahaliikenne katkaistaan poliittista syistä.

Myös kirjankustantamon tili suljettiin

Aiemmin pankkivaikeuksiin on joutunut omaa kustantamoaan pyörittävä Daniel Friberg. Swedbank irtisanoi myös hänen tilinsä vedoten ”puutteellisiin asiakastietoihin”. Kun Friberg tarjoutui toimittamaan pankille kaikki mahdolliset tiedot, pankki ei halunnut ottaa tietoja vastaan vaan ilmoitti, että tili pysyy joka tapauksessa suljettuna.

Fribergin kustantamo on julkaissut muun muassa satiirisen kirjan ”Yhdessä olemme heikkoja”, jossa pilkataan sosiaalidemokraatteja. Kirjan kannessa on Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson, joka on sosiaalidemokraatti. Persson on myös Swedbankin hallituksen puheenjohtaja.

Ruotsidemokraattien kansanedustaja Björn Söder on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen pankkien harjoittamasta poliittisesta syrjinnästä. Söder pitää pankkien toimintaa loogisena jatkona somejättien harjoittamalle opposition vaientamiselle.

SUOMEN UUTISET