Eduskunta keskusteli tänään perussuomalaisen kansanedustaja Juha Mäenpään kohtalosta perustuslakivaliokunnan myöntämän syytesuojan poistamisen osalta.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistutti puheenvuorossaan, että keskustelussa ei pitäisi olla kyse siitä, vastustaako perussuomalaisia, perussuomalaisten politiikkaa tai edustaja Juha Mäenpäätä.

– Tässä pitäisi olla kyse siitä, miten suhtautuu kansanedustajan oikeuteen puhua, kertoa näkemyksensä, haastella, sanoa suoraan, sanoa typerästi, vastustaa hallituksen politiikkaa. Kyse on siitä, miten me suhtaudumme tässä salissa olevien ihmisten oikeuteen puhua. Miten suhtaudumme politiikan alaan, sen kieleen ja sanoihin, retoriikkaan, argumentaatioon, logiikkaan. Poliittiseen elämään, omaan rooliimme parlamentaarikkoina, ylimmän kansanvallan elimen jäseninä, Purra sanoi.

Liberaaleista on tullut taantumuksellisia pelkääjiä

Purran mukaan elämme absurdeja aikoja.

– Niin kutsutut liberaalit ovat taantumuksellisia, vapauden ja sananvapauden vastustajia, pelkääjiä, loukkaantujia, suuttujia. Jos he eivät pöyristy, he loukkaantuvat. Jos he eivät vaadi irtisanoutumista tai anteeksipyyntöä, he vaativat potkuja, rangaistusta, varoituksia, häpeää.

– Heillä on hallussaan muka oikeat ajatukset ja oikeat tavoitteet, ja meillä väärät – siitä huolimatta he pelkäävät niin paljon, että haluavat vaientaa erimieliset ja määrittää oikeat ja hyväksyttävät sanat ja ajatukset.

Sananvapauden vastustaminen totalitarismia

Purra ihmetteli, että tällä tavallako nämä ihmiset rakentavat hyvää ja kaunista maailmaa. Moni vasemman laidan puhuja varoitti historian toistumisesta, mutta Purran mukaan he nimenomaan eivät tunne historiaa, mikäli arvioivat sitä niin valikoivasti.

– Uhka ei ole lynkkausjoukkojen määrittämät väärät sanat ja väärät sanojen yhteydet, joihin edustaja Mäenpää syyllistyi. Uhka vapaudelle, demokratialle, mielipiteille, argumentoinnille, yhteiskunnalliselle kehitykselle on niissä joukoissa, jotka väärin puhujia metsästävät, vaanivat Twitterissä ja sosiaalisessa mediassa, hyökkäävät kunnes toinen pakenee tai pyytää anteeksi ja polvistuu.

– Sanapoliisit ja kyttääjät, moralistit ylimielisine ja teatraalisine puheineen, sensuurin ajajat – he ovat henkäys totalitarismia, Purra sanoi.

Erityissuojellut ryhmät – ja ne muut

Purra kuvasi myös, kuinka lynkkaukset ja poliittiset jahdit eivät kohdistu tasapuolisesti.

– Meillä on erityissuojeltuja ryhmiä, neutraaleja ryhmiä ja kaatoluokka kaikille muille. Erityisesti tämä näkyy yhteiskunnallisessa keskustelussa mutta myös lainkäytössä. Suomalainen kantaväestö tai maamme valtauskonto kristinusko eivät ole oikeuskäytännössä saaneet samanlaista lainsuojaa kuin eräät vähemmistöuskonnot ja kansallisuudet tai lähtömaat, Purra sanoi.

Purra kertoi valtakunnansyyttäjän nostaneen syytteen viisitoista vuotta vanhasta kirjoituksesta, jossa konservatiivista avioliittokäsitystä perustellaan Raamatulla. Vastaavasti on langetettu tuomioita esimerkiksi siitä, että henkilö on todennut asioita Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen tekijöistä.

– Vastaavaa ei tapahdu muiden uskontojen kohdalla.

– Yhteiskunnallisessa keskustelussa on myös täysin hyväksyttyä haukkua ja panetella miessukupuolta, sen vääränlaiseksi ja turhaksi väitettyjä stereotyyppisiä ominaisuuksia. Sama ei koske naista. Eikä suomalaisia ja tiettyjä maahanmuuttajaryhmiä.

Mitä jos valkoinen mies huutaisi kadulla vihaa?

Purra nosti esille myös alkuviikosta sosiaalisessa mediassa levinneen videon, jossa hyvin humalaiselta vaikuttanut musta nainen haukkui Helsingin keskustassa valkoisia ihmisiä ja Suomea.

– Ihmiset toimivat typerästi humalassa, ja mikäs siinä. Mutta mietin, mitä olisi tapahtunut, jos kyseinen henkilö olisikin ollut valkoinen mies. Ja hän olisi osoittanut vihaa, halveksintaa ja alatyylistä kieltä kohdistettuna mustille ihmisille?

– Luulen, että siinä tapauksessa sosiaalisessa mediassa ja täällä salin vasemmalla laidalla suunniteltaisiin jo mielenosoitusta tai marssia. Puhuttaisiin sorrosta, rasismista ja ihmisoikeuksista. Luulen myös, että videon mies joutuisi käräjille.

Purra korosti, että ei itse halua seuraamuksia humalaisille typeryksille riippumatta siitä, ovatko he mustia vai valkoisia ja miehiä vai naisia.

– Kaikesta ei pidä loukkaantua. Kestämme kyllä nämäkin mielipiteet.

SUOMEN UUTISET