Yle haastoi maanantain tv-tentissä perussuomalaisten puheenjohtajia Jussi Halla-ahoa ja Riikka Purraa puolueen tekemistä ratkaisuista, feminismistä ja sananvapaudesta.


Perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta kysyttiin maanantaina Ylen A-Studiossa yllättäen näkemystä feminismiin. Halla-aho määritteli, että feminismi on muuttunut joustavaksi käsitteeksi, jonka merkitys vaihtelee asiayhteydestä riippuen.

– Joidenkin mielestä se tarkoittaa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, tässä mielessä kuka tahansa meistä varmaan ilmoittautuu feministiksi. Käytännössä toki tiedämme, että poliittinen feminismi menee pidemmälle, se ei keskity pelkkään sukupuolten tasa-arvoon käytännön asioissa, vaan pikemminkin lietsoo jonkinlaista identiteettiin perustuvaa sotaa sukupuolten välille.

– Tässä merkityksessä perussuomalaiset ilman muuta on antifemninistinen puolue, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaiset ei osallistu identiteettisotaan

A-Studion juontaja kysyi Halla-aholta, onko perussuomalaiset identiteettisodan toinen osapuoli.

– Me emme osallistu tähän sotimiseen, Halla-aho vastasi.

Hän korosti, että perussuomalaisten ohjelman ytimessä ovat sellaiset yhteiskunnalliset ilmiöt ja ongelmat jotka ovat pitkälti sukupuolineutraaleja.

– Toisin sanoen: suurin osa yhteiskunnan ongelmista koskettaa kaikkia ihmisiä riippumatta heidän sukupuolestaan, Halla-aho totesi.

Ideologinen feminismi liikkunut kauas tasa-arvosta

A-Studiossa perussuomalaisia edusti myös puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra, joka kertoi, että nuorempana hän oli feministi.

– Olen elänyt lapsuuteni pääasiassa kahdestaan äidin kanssa, ja minut on pienestä saakka opetettu siihen, että ”pidä puolesi, pärjäät ja voit tehdä mitä haluat”. Ymmärsin feminismin sillä tavalla, että naisten oikeudet ovat tärkeitä, mies ja nainen ovat tasa-arvoisia ja että Suomessa on hyvä olla.

Myös Purra moittii nykyistä, ideologista feminismiä siitä, että se on liikkunut hyvin kauas tasa-arvon ajatuksesta.

– Nykyinen feminismi lähestyy maailmaa eräänlaisen uhrinäkemyksen kautta. Se asettaa naisen tiettyyn uhripositioon, kuten monia muitakin vähemmistöjä. Nykyinen feminismi näkee, että olemme rakenteissa tapahtuvan syrjinnän, maskuliinisen tai patriarkaalisen väkivallan uhreja.

– Ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin joko ottaa uhriasema tai sitten jollain räväkällä, konventioita rikkovalla tavalla haastaa kaikki. Itse en näe tätä merkitykselliseksi asiaksi. Miesten ja naisten välillä on tiettyjä erilaisia standardeja, näin osin tulee ollakin. Ongelmia tulee tietysti ratkoa, mutta tämä nykyinen feminismi ei ole myöskään minun feminismiäni, Purra sanoi.

Perussuomalaiset on ruohonjuuritason liike

Perussuomalaiset erotti äskettäin kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntaryhmästään. Purra taustoitti asiaa toteamalla, että perussuomalaisilla on poliittisia painopisteitä ja tavoitteita, jotka kuvaavat sitä, miten puolue haluaa muuttaa ja parantaa Suomea.

– Turtiaisen twiitti ei edistänyt tavoitteitamme, eikä kuvastanut puolueemme linjaa. Se oli vain kansanedustajalta huonoa harkintaa osoittava twiitti. Koska aiemmat puuttumiset vastaavaan some-toimintaan eivät ole tuottaneet tulosta, ryhmä oli sitä mieltä, että nyt oli tällaisen rangaistuksen aika.

Halla-aho myönsi, että perussuomalaisilta on joskus kuultu harkitsemattomia möläytyksiä aiemminkin. Halla-ahon mukaan se pitkälti johtuu siitä, että perussuomalaiset on ruohonjuuritason poliittinen liike.

– Meille tulee politiikan ulkopuolelta paljon tavallisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä tunne politiikan perinteisiä käytöstapoja. Virheitä on tapahtunut, mutta niistä pitää ottaa opiksi.

Kansanedustajilla laajennettu sananvapaus

Halla-aholta kysyttiin vielä kansanedustaja Juha Mäenpään eduskunnassa pitämästä, poliisitutkintaan johtaneesta puheenvuorosta. Mäenpäätä ei erotettu eduskuntaryhmästä.

Halla-aho korosti, että on mahdotonta vetää rajoja sille, minkä sanominen on moraalisesti tai eettisesti oikein.

– Me kuitenkin pidämme kestämättömänä sellaista tilannetta, jossa kansanedustajien sananvapautta aletaan perustuslain pääsäännöstä poiketen rikkomaan, koska tälle tielle ei ole loppua.

Purra sanoi, että perussuomalaisista tuskin on tulossa sen tyylistä salonkikelpoista puoluetta, jota perussuomalaisten poliittiset vastustajat ehkä haluaisivat.

– Emme me toisaalta haluakaan sellaiseksi päästä. Olemme 25-vuotias puolue ja virheistä tulee oppia. Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja meillä on vielä paljon tekemistä. Kykenemme varmasti olemaan näissä asioissa kriittisiä ja puhumaan kovaa, vaadittavalla tavalla, mutta me voimme myös välttää typeryyksiä.

SUOMEN UUTISET