

YLE AREENA
Purra ja Halla-aho Ylellä: Perussuomalaiset ei pyri miellyttämään vastustajiaan – ”Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja vielä paljon tekemistä”
Yle haastoi maanantain tv-tentissä perussuomalaisten puheenjohtajia Jussi Halla-ahoa ja Riikka Purraa puolueen tekemistä ratkaisuista, feminismistä ja sananvapaudesta.
Perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta kysyttiin maanantaina Ylen A-Studiossa yllättäen näkemystä feminismiin. Halla-aho määritteli, että feminismi on muuttunut joustavaksi käsitteeksi, jonka merkitys vaihtelee asiayhteydestä riippuen.
– Joidenkin mielestä se tarkoittaa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, tässä mielessä kuka tahansa meistä varmaan ilmoittautuu feministiksi. Käytännössä toki tiedämme, että poliittinen feminismi menee pidemmälle, se ei keskity pelkkään sukupuolten tasa-arvoon käytännön asioissa, vaan pikemminkin lietsoo jonkinlaista identiteettiin perustuvaa sotaa sukupuolten välille.
– Tässä merkityksessä perussuomalaiset ilman muuta on antifemninistinen puolue, Halla-aho sanoi.
Perussuomalaiset ei osallistu identiteettisotaan
A-Studion juontaja kysyi Halla-aholta, onko perussuomalaiset identiteettisodan toinen osapuoli.
– Me emme osallistu tähän sotimiseen, Halla-aho vastasi.
Hän korosti, että perussuomalaisten ohjelman ytimessä ovat sellaiset yhteiskunnalliset ilmiöt ja ongelmat jotka ovat pitkälti sukupuolineutraaleja.
– Toisin sanoen: suurin osa yhteiskunnan ongelmista koskettaa kaikkia ihmisiä riippumatta heidän sukupuolestaan, Halla-aho totesi.
Ideologinen feminismi liikkunut kauas tasa-arvosta
A-Studiossa perussuomalaisia edusti myös puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra, joka kertoi, että nuorempana hän oli feministi.
– Olen elänyt lapsuuteni pääasiassa kahdestaan äidin kanssa, ja minut on pienestä saakka opetettu siihen, että ”pidä puolesi, pärjäät ja voit tehdä mitä haluat”. Ymmärsin feminismin sillä tavalla, että naisten oikeudet ovat tärkeitä, mies ja nainen ovat tasa-arvoisia ja että Suomessa on hyvä olla.
Myös Purra moittii nykyistä, ideologista feminismiä siitä, että se on liikkunut hyvin kauas tasa-arvon ajatuksesta.
– Nykyinen feminismi lähestyy maailmaa eräänlaisen uhrinäkemyksen kautta. Se asettaa naisen tiettyyn uhripositioon, kuten monia muitakin vähemmistöjä. Nykyinen feminismi näkee, että olemme rakenteissa tapahtuvan syrjinnän, maskuliinisen tai patriarkaalisen väkivallan uhreja.
– Ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin joko ottaa uhriasema tai sitten jollain räväkällä, konventioita rikkovalla tavalla haastaa kaikki. Itse en näe tätä merkitykselliseksi asiaksi. Miesten ja naisten välillä on tiettyjä erilaisia standardeja, näin osin tulee ollakin. Ongelmia tulee tietysti ratkoa, mutta tämä nykyinen feminismi ei ole myöskään minun feminismiäni, Purra sanoi.
Perussuomalaiset on ruohonjuuritason liike
Perussuomalaiset erotti äskettäin kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntaryhmästään. Purra taustoitti asiaa toteamalla, että perussuomalaisilla on poliittisia painopisteitä ja tavoitteita, jotka kuvaavat sitä, miten puolue haluaa muuttaa ja parantaa Suomea.
– Turtiaisen twiitti ei edistänyt tavoitteitamme, eikä kuvastanut puolueemme linjaa. Se oli vain kansanedustajalta huonoa harkintaa osoittava twiitti. Koska aiemmat puuttumiset vastaavaan some-toimintaan eivät ole tuottaneet tulosta, ryhmä oli sitä mieltä, että nyt oli tällaisen rangaistuksen aika.
Halla-aho myönsi, että perussuomalaisilta on joskus kuultu harkitsemattomia möläytyksiä aiemminkin. Halla-ahon mukaan se pitkälti johtuu siitä, että perussuomalaiset on ruohonjuuritason poliittinen liike.
– Meille tulee politiikan ulkopuolelta paljon tavallisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä tunne politiikan perinteisiä käytöstapoja. Virheitä on tapahtunut, mutta niistä pitää ottaa opiksi.
Kansanedustajilla laajennettu sananvapaus
Halla-aholta kysyttiin vielä kansanedustaja Juha Mäenpään eduskunnassa pitämästä, poliisitutkintaan johtaneesta puheenvuorosta. Mäenpäätä ei erotettu eduskuntaryhmästä.
Halla-aho korosti, että on mahdotonta vetää rajoja sille, minkä sanominen on moraalisesti tai eettisesti oikein.
– Me kuitenkin pidämme kestämättömänä sellaista tilannetta, jossa kansanedustajien sananvapautta aletaan perustuslain pääsäännöstä poiketen rikkomaan, koska tälle tielle ei ole loppua.
Purra sanoi, että perussuomalaisista tuskin on tulossa sen tyylistä salonkikelpoista puoluetta, jota perussuomalaisten poliittiset vastustajat ehkä haluaisivat.
– Emme me toisaalta haluakaan sellaiseksi päästä. Olemme 25-vuotias puolue ja virheistä tulee oppia. Meillä on erittäin hyvä, johdonmukainen linja ja meillä on vielä paljon tekemistä. Kykenemme varmasti olemaan näissä asioissa kriittisiä ja puhumaan kovaa, vaadittavalla tavalla, mutta me voimme myös välttää typeryyksiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vastustajat salonkikelpoisuus Ano Turtiainen Kritiikki Riikka Purra Feminismi Juha Mäenpää Sananvapaus Yle Eduskuntaryhmä perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kahdesta hallituspuolueesta syydetään rankkaa vihapuhetta yksityishenkilön niskaan – Eva Biaudet osallistuu yksityishenkilön seksuaalisuuden julkiseen ivaamiseen – ”Erityisen raukkamaista”

Antikainen: Rinteen lupaus vappusatasesta pelkkää sanahelinää

Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa

Hallitus junaili terroristit Suomeen salaa – PS: Ministerit valehtelevat, virkamiehet valehtelevat, kaikki valehtelevat, jotta maahan saa tuotua Isis-liikkeeseen kuuluvia ihmisiä!

Halla-aho: Jos EU ei pysty suojelemaan jäsenmaitaan haittamaahanmuutolta eikä anna keinoja ratkaista ongelmia kansallisesti, se on vapaan liikkuvuuden ja unionin loppu

Eduskunnan kyselytunnista tuli ministerien väistelytunti – kansanedustajien kysymyksiin ei tule vastauksia, aikaa palaa turhaan jaaritteluun: ”Kiitoksia kysymyksestä”

Perustuslakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet: Syytelupaa ei pidä myöntää kansanedustaja Mäenpään tapauksessa

Eduskunta ei antanut suostumusta Mäenpään syyttämiseksi

Mäenpää huolestunut sananvapaustilanteesta: ”Demokratia ei voi toimia, jos erilaisten mielipiteiden esittämistä ei sallita”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.