Sharia-lain mukaan imaami ei myönnä naiselle avioeroa, jos mies sitä vastustaa. Avioliitto on uskonnollisesti voimassa, vaikka Ruotsin lakien mukaan se on päättynyt. SVT:n tutkiva toimitus haastatteli liittonsa kahleisiin jääneitä naisia.

Koruttomia kertomuksia naisen arjesta ja tasa-arvosta nyky-Ruotsissa: ”Safa” saapui maahan yksin lastensa kanssa. Mies tuli perässä ja alkoi välittömästi vahtia sekä pahoinpidellä vaimoaan.

Fatima tuli Ruotsiin Irakista mennäkseen naimisiin Ruotsissa syntyneen irakilaismiehen kanssa. Pian vaimolle selvisi, että avioliitto on käytännössä hyvin tarkasti rajattu:

– Hän luuli hankkineensa perinteisen vaimon Irakista, naisen, joka tekee kyselemättä kaiken miehensä mielen mukaan. Mihinkään ei sanota ei, Fatima toteaa.

Miehellä yksinoikeus päättää erosta

Sekä Safa että Fatima ovat Ruotsin lain mukaan eronneet aviomiehistään. Sharia-lain mukaan Fatiman avioliitto on edelleen voimassa, koska imaami on kieltäytynyt purkamasta liittoa.

Imaami on toiminut aviomiehen tahdon mukaisesti, sillä miehellä on yksinoikeus hakea avioeroa. Safa puolestaan sai sharia-lain mukaisen eron huhtikuussa, kun mies ei enää vastustanut asiaa.

Uskonnollinen ero on naiselle monasti tarpeen, jotta nainen voisi jatkaa ja rakentaa omaa elämäänsä. Naisia kun ei uskonnollisissa piireissä välttämättä pidetä eronneina, jos imaami ei ole liittoa purkanut.

Imaamit asettuvat miehen puolelle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmettelee Twitterissä tasa-arvon tilaa ja kulttuurien moninaisuutta Ruotsissa.

Kulttuurien ja tapojen moninaisuutta sekä mukavia pelihetkiä: Naiset eivät saa halutessaan avioeroa, koska imaamit asettuvat aviomiehen puolelle. Vaikka avioero on virallinen Ruotsin lain mukaan, pysyy islamilainen avioliitto voimassa. Tasa-arvon suurvalta Ruotsi.

SUOMEN UUTISET