Ylen toimittaja lipsautti, että Suomen ulkoministeriö on auttanut Suomeen sellaisen Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisen, joka ei ole ikinä aiemmin edes käynyt Suomessa. Aiemmassa uutisessaan Yle on puhunut siitä, miten perhe ”haettiin kotiin” Suomeen. Oikeasti heidän kotinsa on Ruotsissa.

Ylen toimittaja Suvi Turtiainen paljasti Isis-äitejä käsittelevän juttunsa lomassa puolivahingossa todellisen jymyuutisen: Suomen ulkoministeriö on auttanut Suomeen sellaisen Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisen, joka ei ole ikinä aiemmin edes käynyt Suomessa.

– Heinäkuussa Suomi auttoi yhden naisen ja tämän kaksi lasta Suomeen kaupallisella lennolla. Kyseessä on keskusrikospoliisin mukaan Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen, joka ei ollut koskaan aiemmin käynyt Suomessa, Suvi Turtiainen kirjoittaa jutussaan.

Ruotsissa syntynyt ja varttunut nainen ”kotiutettiin” Suomeen

Heinäkuussa Yle uutisoi, että Suomen viranomaiset ovat hakeneet Syyriasta ”kotiin” al-Holin leirillä olleen Isis-äidin ja hänen kaksi alle kouluikäistä lastaan. Ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner haki kolmikon Syyriasta.

Ylen uutisen mukaan ”kaikki ovat Suomen kansalaisia”. Sitä Yle ei kerro, että kaikki ovat myös Ruotsin kansalaisia.

Ylen käyttämät ilmaukset ”hakea kotiin” ja ”kotiuttaa” ovat tässä yhteydessä hieman hassuja, jos nainen ei KRP:n mukaan ole koskaan aiemmin edes käynyt Suomessa. Hänen nuoret lapsensa ovat syntyneet Syyriassa.

Media piilottelee jihadistien taustoja

Ylen toimittaja Suvi Turtiainen jakoi juttunsa Twitterissä. Saatetekstissä hän ihmettelee, miksi ”Suomeen Isis-alueelta palanneita naisia ei ole pidätetty eikä syytteitä nostettu. Yhtäkään oikeudenkäyntiä ei ole aloitettu.”

Suomesta Syyrian lähteneiden jihadistien taustoja ahkerasti tutkinut nimimerkki Alaston totuus vastaa Twitterissä toimittajan ihmettelyihin. Hän tuo esille sen, miten suomalaiset toimittajat ovat tarkoituksella pyrkineet salailemaan muun muassa Isis-äitien taustoja kirjoittamalla heistä muutetuilla nimillä, usein käyttäen samasta henkilöstä eri peitenimeä eri haastatteluissa.

– Suvi ei kykene katsomaan tarpeeksi lähellä, joten oleellisin syy jää löytymättä: päinvastoin kuin esim. Saksassa Suomessa sekä viranomaiset että media pyrkivät pikemmin aktiivisesti piilottelemaan kuin selvittämään näitä tapauksia. Vaikea silloin on mitään syytteitä nostaa, nimimerkki Alaston totuus kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET