Nadia Muradin konferenssissa käyttämä puheenvuoro ”Against Lawlessness: Ensuring Accountability” -tilaisuudessa käsitteli muiden muassa vapaana olevia Isis-taistelijoita. Muradin mukaan länsi on enemminkin suojellut raiskauksia aseenaan käyttäneiden Isis-taistelijoiden oikeuksia ja unohtanut jesidivähemmistöön kohdistuneet ihmisoikeusrikokset.

– Tuhannet Isisin jäsenet ovat yhä vapaalla jalalla esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa. Kidutuksesta ja raiskauksista selvinneet jesidit eivät ole vieläkään turvassa, Nadia Murad sanoo.

Suomessa ei ole nostettu syytteitä

Hänen mukaansa Irak on tuominnut Isisin jäsenet vain terrorismista eikä raiskausrikoksista tai kansanmurhasta. Esimerkiksi Saksa on tunnustanut Isisin jesideihin vuonna 2014 kohdistaman kansanmurhan.

Jesidit joutuivat myös Isis-naisten väkivallan ja kidutuksen kohteiksi, minkä vuoksi Muradin kritiikki osuu erityisesti Suomeen. Täällä Isis-naisia on kotiutettu ulkoministeriön erikoisoperaatioilla al-Holin leiriltä. Syytteitä heitä vastaan ei ole nostettu.

Murad itsekin Isisin väkivallan uhri

Murad tunnetaan jesidi­vähemmistön edustajana ja ihmisoikeustaistelijana. Hän sai työstään Nobelin rauhan­palkinnon vuonna 2018.

Hän kuuluu niihin jesideihin, jotka viime vuosikymmenellä joutuivat järjestelmällisen väkivallan ja vakavien ihmisoikeusrikosten uhreiksi. Heitä esimerkiksi joukkoraiskattiin ja pidettiin seksiorjina.

Murad oli vain 19-vuotias vuonna 2014, kun Isis kidnappasi hänet sekä tuhansia muita jesidejä kotikylistään Pohjois-Irakin alueelta. Moni heistä oli tuolloin vielä pieni lapsi.

Münchenin turvallisuuskonferenssi järjestettiin 17-19.2. Saksassa.

Suomen Uutiset