Ruotsin viranomaiset ovat vanginneet Syyriasta palanneen Isis-äidin epäiltynä kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Nainen istuu jo kuuden vuoden vankeustuomiota poikansa viemisestä Isis-alueelle lapsisotilaaksi. Ruotsin viranomaiset eivät kuitenkaan lopettaneet tutkimuksiaan tämän tuomion jälkeen, vaan ovat jatkaneet muiden mahdollisten rikosten selvittämistä.

Syyriasta vuonna 2020 Ruotsiin palannut Isis-äiti on vangittu epäiltynä kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja törkeistä sotarikoksista, kertoo Expressen-lehti. Myös Ruotsin yleisradio SVT on uutisoinut asiasta.

51-vuotias nainen istuu jo vankeustuomiota. Hänet tuomittiin vuonna 2022 kuuden vuoden ehdottomaan vankeuteen kansainvälisen oikeuden rikkomisesta ja törkeästä sotarikoksesta, koska hän vei tuolloin 12-vuotiaan poikansa Isis-alueelle ja salli Isis-terroristijärjestön käyttää poikaansa lapsisotilaana vuosina 2013-16. Poika kuoli taistellessaan terroristijärjestön puolesta.

Ruotsalaisviranomaiset jatkoivat rikosten tutkimista

Ruotsalaisviranomaiset eivät kuitenkaan lopettaneet saatuaan naisen kiven sisään, vaan jatkoivat mahdollisten muiden rikosten selvittämistä.

Nyt naista epäillään jesidivähemmistöön kohdistuneista rikoksista Raqqan kaupungissa, kertoo syyttäjä Reena Devgun lehdistötiedotteessaan. Jesidit ovat Irakin ja Syyrian kurdialueilla asuva uskonnollis-etninen ryhmä. YK on dokumentoinut useita Isis-terroristien jesidejä kohtaan tekemiä ihmisoikeusrikoksia.

Meneillään olevasta vankeustuomiosta huolimatta nainen on nyt julistettu erikseen vangituksi rikoksesta epäiltynä, jotta hänen yhteydenpitoaan voidaan rajoittaa tutkinnallisista syistä. Hän kiistää syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.

Lähti nuorena vihasaarnaajan matkaan

Kansanmurhasta epäiltynä oleva nainen syntyi Ruotsissa kristittyyn irakilaisperheeseen. Hänen vanhempansa olivat niin kutsuttuja assyrialaisia. Hän oli nuorena lupaava jalkapalloilija.

Parikymppisenä nainen kuitenkin tutustui islamistiseen vihasaarnaaja Jiro Mehhoon (alias Abu Omar Kurdi), jolle hän synnytti kuusi lasta. Pariskunta muutti vuonna 2013 Syyriaan, jossa mies ja kolme lasta saivat surmansa.

SUOMEN UUTISET