Monissa Euroopan maissa Isis-alueelta palanneille naisille on annettu kovia tuomioita. Terroristijärjestön jäsenyyden lisäksi tuomioiden perusteena on ollut omien lasten turvallisuuden vaarantaminen, avioliittoon pakottaminen ja orjien pitäminen. Suomi on Euroopan ainoita maita, jossa ainuttakaan Isis-palaajaa ei olla vielä saatu tuomiolle. Poliisi on pattitilanteessa yrittäessään löytää todisteita rikoksista.

Saksaan palannut 34-vuotias Isis-vaimo on tuomittu kahdeksan ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen jäsenyydestä terrorijärjestössä ja lapsiin kohdistuvan terrori-iskun suunnittelusta, kertoo Tagesschau-uutispalvelu. Lisäksi oikeus totesi syytetyn ommelleen pommiliivejä itsemurhapommittajille ja värvänneen vaimoja terroristeille. Epäilty oli oikeudessa myöntänyt syytteet oikeiksi.

Saksalaisnainen oli matkustanut miehensä kanssa Syyriaan vuonna 2015 liittyäkseen Isis-järjestöön. Hänen kerrotaan liittyneen terroristiryhmän naisjoukkoihin, saaneen asekoulutusta ja ilmoittautuneen vapaaehtoiseksi itsemurhaiskua varten.

Naista syytettiin myös Saksaan kohdistuvan terrori-iskun suunnittelusta. Iskun kohteena piti olla lasten musiikkijuhla. Syyttäjän mukaan isku kuitenkin peruuntui, koska terroristit eivät päässeet matkustamaan Saksaan.

Haaveili saksalaisten joukkomurhaamisesta

Tuomioistuimen mukaan nyt syytteessä olleen Isis-vaimon asema terrorijärjestön hierarkiassa oli korkeampi kuin niiden vaimojen, jotka pääasiassa vain hoitivat miehensä taloutta. Oikeuden mukaan syytetty oli sitä mieltä, että ”osaan Saksan väestöstä tulisi kohdistaa joukkomurha”.

Pari vuotta sitten Suomen Uutiset kertoi toisesta Saksassa pidetystä oikeudenkäynnistä, jossa Isis-äiti tuomittiin 10 vuoden vankeuteen, koska hän oli pitänyt jesidivähemmistöön kuuluvaa äitiä ja tämän tytärtä orjina Islamilaisen valtion hallussa olleella alueella Mosulissa.

Viisivuotias tyttö kuoli janoon, koska hänet oli kahlittu pihalle polttavaan kuumuuteen. Münchenin maaoikeus korotti äskettäin tästä annettua tuomiota 14 vuodeksi vankeutta. Saksaan palanneista vajaasta sadasta Isis-naisesta noin kolmannes on saanut lainvoimaisen tuomion.

Suomi järjesti kuljetukset Isis-palaajille

Suomi on yksi harvoista EU-maista, jossa yhtäkään Isis-naista ei ole saatu oikeuden eteen. Myöskään miespuolisia Isis-palaajia ei ole saatu tuomittua. Suomessa yksikään jihadistiryhmien toimintaan osallistunut palaaja ei ole saanut tuomiota terrorismirikoksista ”vaikka edellytyksiä olisi ollut”, kirjoittaa jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen.

Suomi oli ensimmäisten maiden joukossa tuomassa Isis-naisia ja heidän lapsiaan al-Holin leiriltä. Loppuvuodesta 2019 tehdyn päätöksen jälkeen Suomeen tuotiin 9 naista ja 26 lasta.

Ex-ulkoministeri Haavisto kiertelee vastuutaan

Tuolloin ulkoministerinä toiminut Pekka Haavisto (vih) oli keskeisessä roolissa Isis-naisten Suomeen tuomisessa. Ilta-Sanomien äskettäisessä haastattelussa hän kuitenkin kiertelee vastuutaan sanomalla, että ”olemassa olleen lainsäädännön mukaan on toimittu”. Sen verran Haavisto myöntää, että terrorismia koskevaa lainsäädäntöä olisi pitänyt tiukentaa jo aikaisemmin.

Perustus­laki­valio­kunta totesi Haaviston toimineen al-Hol-asiassa lainvastaisesti yrittäessään siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön toisiin tehtäviin. Edellytykset ministerisyytteen nostamiselle eivät kuitenkaan täyttyneet.

Vain kaksi tapausta edennyt esitutkintaan

Helsingin Sanomat julkaisi äskettäin laajan artikkelin, jossa toimittaja Sami Sillanpää käy läpi Suomeen palanneiden Isis-naisten tilannetta. Jutun mukaan keskusrikospoliisi on aloittanut kaikista Suomeen palanneista Isis-naisista esiselvityksen, jossa selvitetään, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Varsinainen rikostutkinta eli esitutkinta alkaa vasta sen jälkeen.

Vain kahden Isis-naisen esiselvitys on edennyt esitutkintaan. Molemmissa tapauksissa rikosnimikkeenä on ihmiskauppa, ei esimerkiksi terrorismi. Naisten epäillään vaarantaneen lapsensa viemällä heidät Suomesta konfliktialueelle. Toisen tapauksen esitutkinta päättyi siihen, että syytteitä ei nostettu, toisessa esitutkinta on kestänyt jo yli kaksi vuotta.

Poliisi pattitilanteessa

Poliisin työtä hankaloittaa se, että esiselvitysvaiheessa poliisi ei voi pakottaa henkilöä tulemaan kuultavaksi. Siksi monet Isis-naiset ovat kokonaan kieltäytyneet menemästä poliisin puheille.

Niinpä poliisi on joutunut pattitilanteeseen: valtakunnansyyttäjä ei suostu aloittamaan esitutkintaa, koska näyttöä rikoksista ei ole, mutta näyttöä on vaikea saada, koska ilman esitutkintaa poliisi ei voi käyttää pakkokeinoja, kuten puhelinkuuntelu, viestiliikenteen lukeminen ja tarkkailu.

Helsingin Sanomien mukaan Suomessa Isis-naisten lapsia ei ole otettu huostaan lasten suojelemiseksi. Tässäkin asiassa Suomi poikkeaa monista muista EU-maista.

Suojelupoliisi arvioi vuonna 2019, että Suomeen palatessaan naiset ”tulevat todennäköisesti jatkamaan terroristista toimintaansa”. Supon arvio on yhä sama.

”Suomi ei saa olla terroristisen toiminnan turvasatama”

Laki, jossa terroristiryhmän toimintaan osallistuminen säädettiin rangaistavaksi myös tukitoimien osalta tuli voimaan vasta vuonna 2022. Lakia ei voida soveltaa takautuvasti Isis-kalifaatin aikaisiin rikoksiin.

Sisäministeri Mari Rantanen lupaa kuitenkin, että terrorismilainsäädännön mahdolliset porsaanreiät pyritään tukkimaan, jotta terroristista toimintaa tukevat eivät jatkossa voisi palata taistelualueelta ilman seuraamuksia.

– On selvää, että Suomi ei saa olla minkään terroristisen toiminnan turvasatama, sisäministeri Rantanen sanoo Ilta-Sanomille.

Rantanen teki jo vuonna 2021 oikeuskanslerille kantelun valtakunnansyyttäjän toimettomuudesta terrorismiin liittyen. Kantelun aiheena oli se, että terrorismirikoksista ei ollut aloitettu lainkaan esitutkintoja, vaikka Supo oli kertonut toimittaneensa keskusrikospoliisille tietoja terrorismiasioissa yli 800 kertaa edellisten neljän vuoden aikana.

SUOMEN UUTISET