Räjäytysten määrä Ruotsissa on nousemassa uusiin surullisiin huippulukemiin, sillä kesän jälkeen ollaan jo miltei edellisen huippuvuoden kokonaislukemissa. Nyt räjäytyksiin liittyviä tapahtumia riittää yksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion jokaiselle päivälle. Syykin on selvillä.

Vuosi 2023 sai synkeän alun, kun räjäytykset vavisuttivat Tukholmaa 11 kertaa – poliisin tilaston mukaan. Sittemmin on räjähdellyt Göteborgissa, Malmössä, Nyköpingissä ja itse asiassa useammassakin suuremmassa asutuskeskuksessa koko maan alueella.

Elokuun loppuun mennessä rikolliset olivat tehneet Ruotsissa 120 räjähdeiskua. Koko edellisenä ennätysvuonna 2019 räjähti 133 kertaa. Jos mukaan otetaan myös räjäytysten valmistelut ja yritykset, tapahtumia on kuluvana vuonna ollut 239.

Jengirikollisuus räjäytysten takana

Syyt räjäytysten yleistymiseen ovat periaatteessa yksinkertaisia ja johtuvat ihmisen laumakäyttäytymisestä. Asiantuntija mukaan ei ole mitenkään poikkeuksellista, että tietty toimintamalli leviää rikollisten joukossa nopeasti kaupunginosasta toiseen tai jopa kokonaisen valtakunnan alueella.

– Räjäytysten lisääntyminen on seurausta siitä, että valtakunnassa on paljon jengirikollisuutta, toteaa kriminologi David Sausdal SVT:n uutisissa.

– Ymmärrän hyvin, että kuulostaa väärältä sanoa räjäytysten olevan pienempi paha kuin ampumiset. Varsinkin kun sivulliset loukkaantuvat, kuten äskettäin Nyköpingissä. Törkeiden räjäytysten lisääntyminen on tragedia ja piste, tutkija painottaa.

SUOMEN UUTISET