Ruotsin poliisi pyytää puolustusvoimilta virka-apua saadakseen otteen maata vavistuttavasta väkivallan aallosta. Poliisiylijohtajan mukaan nopeaa käännettä katastrofaaliseen tilanteeseen on kuitenkin turha odottaa. Tilanteen vaikeutta kuvannee sekin, että lapset jopa hakeutuvat rikollisjengeihin saadakseen tappaa.

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg sanoi perjantain tiedotustilaisuudessa, ettei väkivallan loppua ole näkyvissä. Taustalla on varmasti sekin, että rikollisjengeissä on jopa 30 000 jäsentä ja uusia rekrytoidaan tuhannen vauhtia vuodessa.

– Nykyisissä väkivaltaisuuksissa on kyse jo terrorismista ja mittakaava on ennen näkemätön. Kyse ei ole yhden rajan ylittämisestä, vaan niitä on ylitetty jo useampia.

– Valitettavasti ei ole viitteitä siitä, että törkeä väkivaltarikollisuus olisi vähenemässä. Uusia väkivaltaisuuksia todennäköisesti vielä tulee, ennen kuin suunta kääntyy.

Lapset ilmoittautuvat tappajiksi

Poliisi aloittaa yhteystyön puolustusvoimien kanssa ja ensimmäiset keskustelut asiasta on jo käyty. Armeija avustaa poliisia alueiden vartioinnissa, logistiikassa sekä tarjoamalla ajoneuvotukea. Myös analyysiapu tullee kyseeseen ja silloin saatetaan puhua jo FRA:n kyvykkyyksistä.

Kaikki tapahtuu poliisin johdolla ja alaisuudessa. Kyse ei ole asevoimien lähettämisestä kentälle torjumaan tai selvittämään rikoksia.

Poliisi tekee yhteistyötä myös sosiaaliviranomaisten kanssa selvittääkseen, miten jengiympäristöön otettujen lasten kanssa pitäisi toimia.

– Jopa lapset itse ottavat yhteyttä rikollisverkostoihin päästäkseen murhaamaan, Thornberg kertoo.

SUOMEN UUTISET