Kun jengirikolliset selvittävät välejään, mukana on ampuma-aseiden ja räjähteiden lisäksi usein tramadoli. Tabletti otetaan hiukan ennen veritekoja, sillä se taikoo käyttäjästään toviksi täysin tunteettoman ja samalla rohkean. Huumehöyryiset rikolliset saattavat sivullisetkin tulilinjalle.

Tramadoli on synteettinen opioidi ja tarkoitettu alun perin kivunlievitykseen. Lääke ei ole luokiteltu riippuvuutta aiheuttavaksi ja vahvuudeltaan se on morfiinia heikompaa. Jotta rikolliset saavuttavat tavoitellun vaikutuksen, he ottavat kahdesta-neljään kertaan ohjetta suuremman annostuksen. Joka tosin voi johtaa vakaviin kramppeihin ja jopa kuolemaan.

– Valmiste on monikasvoinen. Sillä on samankaltainen vaikutus kuin morfiinilla mutta se myös potkaisee käyttäjänsä liikkeelle. Henkilö rauhoittuu, ahdistus vaimenee ja samalla aistit terästyvät, kuvailee anestesian ja tehohoidon dosentti Kai Knudsen Göteborgin yliopistosta Dagens Nyheterissä.

Rohkaisua tarvitaan

Käsitys siitä, että rikolliset laittavat lapset asialle tekemään hirveyksiä myönnetään virkavallan piirissä oikean suuntaiseksi. Heille syötetään tramadolia, jotta vasta-alkajat suoriutuisivat veritöistä käsien tärisemättä ja jänistämättä.

– Perustan tietoni siihen, mitä tiedustelutyössä kuulemme. Raskaiden rikosten tekijä voi harvoin henkisesti hyvin ja silloin tarvitaan ”rohkaisua”. Kyseeseen voivat tulla lailliset lääkkeet tai sitten huumeet, sanoo poliisin tiedustelupäällikkö Jale Poljarevius.

Sivulliset tulituksen kohteena

Kun Foxtrot-rikollisverkoston välienselvittely levisi Ruotsiin ja Uppsalassa sekä Tukholmassa ammuttiin sekä räjäytettiin hengiltä sivullisia, mediassa on arveltu käyttäjien olleen huumeiden ja erityisesti tramadolin vaikutuksen alaisena.

– Jos otat kymmenen jengirikollista ja kysyt, niin he kaikki käyttävät tramadolia, sanooFadi” Svenska Dagbladetissa.

– Supervoimia se ei anna mutta tunne on sen kaltainen.

Takavarikot viisinkertaistuneet

Katukaupassa pyörivä tramadoli on useimmiten peräisin Itä-Euroopasta. Ruotsin tulli takavarikoi vuonna 2022 kokonaista miljoona tramadolitablettia. Kymmenessä vuodessa takavarikot ovat viisinkertaistuneet.

Valmiste on luokiteltu Ruotsissa huumeeksi ja sen käyttö sairaanhoidossa on väärinkäytönkin takia tänään vähäistä. Ensi vuodesta alkaen tramadoli on myös Maailman antidopingtoimisto Wadan dopinglistalalta.

SUOMEN UUTISET