Euroopan parlamentti äänesti tänään neuvotteluvaltuuden myöntämisestä Schengenin rajasäännöstön tarkistamista koskevalle LIBE-valiokunnan mietinnölle, joka heikentäisi jäsenmaiden suvereniteettia rajojensa valvontaan. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kertoo edustamansa ECR-ryhmän äänestäneen hyvästä syystä mietintöä vastaan.

Komissio on pitänyt Schengenin sopimusta EU:n kruununjalokivenä, joka mahdollistaa ihmisten, tavaroiden ja palveluiden vapaan liikkumisen ulkorajojen sisällä. Useat viimeaikaiset ja pitkittyneet haasteet, kuten massamaahanmuutto, turvapaikanhakijoiden liikkeet EU:n sisällä, laittomien siirtolaisten käyttö hybridisodan välineinä, terrorismi ja järjestäytynyt rikollisuus ovat kuitenkin pakottaneet komission Schengenin rajasäännöstön päivittämiseen.

– ECR äänesti hyvästä syystä LIBE:n mietintöluonnosta vastaan valiokunnassa, ja vastustimme tietysti myös kolmikantaneuvotteluiden aloittamista tällä vasemmistoliberaalien vesittämällä kannalla, europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kommentoi äänestystä Strasbourgissa.

”Laiton maahantulo on nitistettävä”

Esityksestä on mm. poistettu viittaukset siirtolaisten käyttöön hybridisodan välineinä, luotu esteitä rajavalvontateknologian laajemmalle käytölle, kielletty pidempään jatkuvat rajatarkastukset, rajoitettu rajalla kiinni otettujen henkilöiden siirtomahdollisuutta ja kavennettu sisäisen turvallisuuden tai yleisen järjestyksen vakavan uhan määritelmää.

Sen sijaan mietinnössä esitetään yhteistä lähestymistapaa vakaviin sisäiseen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen kohdistuviin uhkiin ja matkustusrajoituksiin ulkorajoilla.

– Emme tule hyväksymään mitään heikennyksiä jäsenvaltioiden oikeuteen valvoa, kuka näiden alueelle saapuu.

– Sellaiset ilmiöt kuin laiton maahantulo, turvapaikkashoppailu ja kiihkosaarnaajien jihadin levittäminen EU:ssa on yksinkertaisesti nitistettävä, Hakkarainen jyrähtää.

Joko kukkahattujen aika on ohi?

Perussuomalaiset on toiminut sekä Suomen että EU:n naiivin maahanmuuttopolitiikan leppymättömänä kriitikkona jo reilun vuosikymmenen ajan. EU:n yhteistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa on yritetty päivittää lähes yhtä kauan, tuloksetta.

– Silmät maahanmuuton haittavaikutuksille alkavat aueta muillakin pikkuhiljaa. Kun Ruotsi huutaa armeijaa ja Suomen poliisia apuun, ehkä monikulttuurisuus on viimein mennyt liian pitkälle.

– Joko kukkahattujen aika on ohi? Hakkarainen kysyy.

Euroopan parlamentti myönsi neuvotteluvaltuuden LIBE-mietinnölle äänin 370 puolesta, 163 vastaan ja 31 tyhjää.

Schengenin rajasäännöstö luo puitteet EU:n ulkorajojen valvonnalle ja sisärajavalvonnan tilapäiselle palauttamiselle erityistilanteissa. Useat jäsenmaat ovat palauttaneet sisärajavalvonnan rajoilleen käytännössä pysyvästi ulkorajojen petettyä vuosien 2015-2016 maahanmuuttoaallossa.

Suomen Uutiset