EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexin sisällä on jopa suositeltu yhteistyön lopettamista Kreikan kanssa. New York Timesin haltuunsa saamien dokumenttien mukaan syynä ovat Kreikan rajaviranomaisten väitetyt väärinkäytökset laittomasti maahan pyrkineitä kohtaan. Kreikka kiistää syytökset ja sanoo puolustavansa EU:n ulkorajoja myös vastaisuudessa.

Laittoman maahantulon kiihtyessä Euroopan rajoilla tunteet kuumenevat myös viranomaisten välillä. New York Times siteeraa artikkelissaan haltuunsa saamia Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin luottamuksellisia dokumentteja viime vuodelta.

Aineistossa kerrotaan Kreikan rajavartijoiden väitetyistä laittomuuksista. Kreikan rajaviranomaisten raportoidaan muun muassa työntäneen EU:n alueelle väkisin pyrkiviä takaisin Turkin alueelle niin maalla kuin merellä, eikä turvapaikkahakemuksia ole otettu vastaan. Viranomaiset ovat raportin mukaan myös erottaneet siirtolaislapsia vanhemmistaan,

NYT:n mukaan Frontexin ihmisoikeuksista vastaava johtaja on jopa suositellut, että viraston olisi syytä lopettaa yhteistyö Kreikan kanssa laittomuuksien jatkuessa. Kreikka on saanut EU:n rahoituksella muun muassa helikoptereita, partioveneitä ja drooneja ulkorajavalvonnan tehostamiseksi.

Kreikka kiistää väärinkäytökset

Kreikan maahanmuuttoministeriö kiistää viranomaisten väärinkäytökset ja sanoo tutkivansa väitetyt tapaukset. Ministeriö kuitenkin huomauttaa, että Kreikan politiikkana on estää laiton maahantulo EU:n alueelle ja tavoitteena on jatkaa Turkin ja Kreikan välisen rajan aitaamista.

Kreikka suojelee ja tulee jatkossakin suojelemaan Euroopan unionin ulkorajoja kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön mukaisesti, sanotaan ministeriön kannanotossa ja samalla viitataan EU-johtajien huipputapaamisen yhteydessä kirjattuihin lausuntoihin helmikuun alkupuolelta.

EU:n ja Turkin julkilausuman mukaan ihmisten virta rajalle olisi estettävä mutta siitä huolimatta salakuljetusverkostot vaarantavat joka päivä ihmishenkiä. Tämän toiminnan on loputtava, Kreikka vaatii lopuksi.

EU:n alueelta etsi viime vuonna turvaa lähes viisi miljoonaa ihmistä. Heistä noin neljä miljoonaa oli ukrainalaisia, jotka saapuivat laillista tietä ja jotka saivat välittömästi oleskeluluvan. Lopuista unionin alueelle tulleista merkittävä osa oli lähtöisin Syyriasta ja Afganistanista, ja he pyrkivät paremman elämän äärelle juuri Turkin ja Kreikan välisen rajan kautta.

SUOMEN UUTISET