Frontexin ex-johtaja väittää EU:n sisäasioista vastaavan komissaarin kehottaneen häntä toivottamaan laittomasti EU-alueelle tulevat siirtolaiset tervetulleiksi, koska Eurooppa on ”vanheneva manner” ja siirtolaiset tulevat ”rakkauden takia”. Viime vuonna EU-alueelle tuli poikkeuksellisen paljon laittomia tulijoita. EU-maissa jätettiin yli miljoona turvapaikkahakemusta. Tilanne alkaa muistuttaa vuosien 2015-16 kriisiä.

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin ex-johtaja Fabrice Leggeri väittää EU:n sisäasioista vastaavan komissaari Ylva Johanssonin (sd) kehottaneen häntä toivottamaan laittomasti EU-alueelle tulevat siirtolaiset tervetulleiksi, koska Eurooppa on ”vanheneva manner”. Euroopan komissio on tiedottajansa välityksellä kiistänyt Leggerin väitteen.

Ranskalainen Fabrice Leggeri toimi Frontexin johtajana vuosina 2015–2022. Hänen aloittaessaan tehtävässään Frontex oli alle 300 hengen koordinointiyksikkö, jonka henkilöstö ei saanut suoraan osallistua rajavalvontaan. Hänen lopettaessaan vuonna 2022 työntekijöitä oli 2500 ja budjetti oli kymmenkertaistunut 900 miljoonaan euroon.

”Mihin te tarvitsette aseita ja univormuja?”

Leggerin kaudella Frontexista tehtiin oikea rajavartio-organisaatio, jolla on univormut, aseet ja toimivaltuudet. Fabrice Leggeri kertoo ruotsalaisen Riks-kanavan haastattelussa tavanneensa juuri virassaan aloittaneen Johanssonin ensimmäistä kertaa vuonna 2019.

– Mihin te tarvitsette aseita ja univormuja? Leggeri kertoo Ylva Johanssonin kysyneen häneltä.

– Teidän tehtävänne on toivottaa siirtolaiset tervetulleiksi, Johansson oli sanonut.

– Siirtolaiset tulevat rakkauden takia.

– Me olemme vanheneva manner, joten meidän on toivotettava siirtolaiset tervetulleiksi.

Komissaari haluaa lisää laillista maahanmuuttoa

Euroopan komissio on kiistänyt Johanssonin sanoneen noin, mutta Leggerin väittämät lauseet eivät juurikaan poikkea siitä mitä komissaari Johansson yleensä puhuu. Tammikuussa Ateenassa pidetyssä maahanmuuttokonferenssissa Ylva Johansson korosti lehdistötilaisuudessa laillisen maahanmuuton edistämisen tarvetta.

– Meidän yhteiskuntamme ja työmarkkinamme tarvitsevat ihmisresursseja, joten tarvitaan laillista, organisoitua maahanmuuttoa, Johansson sanoi.

Johansson on arvostellut ”takaisintyöntöjä”

Ylva Johansson aloitti poliittisen uransa kommunistisen puolueen (Vänsterpartiet Kommunisterna) kansanedustajana 1988–1991 ja siirtyi sen jälkeen demareihin. Hänet nimitettiin vuonna 2019 Ursula Von der Leyenin komission Euroopan sisäasioista vastaavaksi komissaariksi, jonka toimialaan kuuluvat muun muassa maahanmuutto- ja turvapaikka-asiat.

Komissaarina Johansson arvosteli kovin sanoin Frontexia niin kutsutuista takaisintyönnöistä (”pushback”). Fabrice Leggeri joutui eroamaan Frontexin johtajan tehtävästä sen jälkeen kun Kreikan vesillä tapahtuneista siirtolaisveneisiin kohdistuneista takaisintyönnöistä nousi kohu.

Le Penin puolueen eurovaaliehdokkaana

Nyt Fabrice Leggeri on Marine Le Penin Kansallisen liittouman ehdokkaana eurovaaleissa. Hänen pitkän virkamiesuransa arvellaan antavan Le Penin puolueelle aivan uudenlaista arvovaltaa.

Leggeri kertoi Riks-kanavan haastattelussa, että yksi hänen vaalikampanjansa kärkiteemoista tulee olemaan EU:n uuden taakanjakosopimuksen vastustaminen. Sopimuksen mukaan taakanjaosta kieltäytyvien jäsenmaiden on maksettava jopa 20 000 euron sakkoa jokaista torjumaansa siirtolaista kohden.

– Komissio edistää siirtolaisvirtoja taakanjaon kautta, Legger sanoi. Hänen mielestään taakanjako edustaa ”halveksuntaa jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta kohtaan”.

”Mikään ei voi estää ihmisiä ylittämästä rajaa”

Leggerin seuraaja Frontexin johdossa, hollantilainen Hans Leijtens edustaa liberaalimpaa maahanmuuttopolitiikkaa. Leijtensin mukaan siirtolaisuus on ”realiteetti”, jota ei voi pysäyttää.

– Mikään ei voi estää ihmisiä ylittämästä rajaa: ei muuri, ei aita, ei meri, ei joki, Leijtens sanoi saksalaislehden haastattelussa.

Leitjens sanoo tuntevansa sympatiaa Eurooppaan laittomasti yrittäviä kohtaan, koska ”hän tekisi heidän asemassaan samalla tavalla”. Hän vastustaa puheita rajojen sulkemisesta.

– Minun tehtäväni on löytää tasapaino tehokkaan rajavalvonnan ja perusoikeuksien kunnioittamisen välillä.

Yli miljoona turvapaikkahakemusta

Tulijoita onkin riittänyt. Frontexin tilastojen mukaan laittomien rajanylitysten määrä oli kovassa kasvussa vuonna 2023. Noin 380 000 laitonta rajanylitystä on korkein luku vuoden 2016 jälkeen.

EU:n turvapaikkaviraston tilastojen mukaan EU-maissa (ml. Norja ja Sveitsi) jätettiin tammi-marraskuussa 2023 yli miljoona turvapaikkahakemusta. Luku on samaa luokkaa kuin vuosien 2015-16 kriisin aikana. Turvapaikanhakijoiden lisäksi EU-alueella on noin 4,3 miljoonaa ukrainalaista sotapakolaista.

Saksa on turvapaikanhakijoiden suosikkimaa. Lähes kolmasosa hakemuksista jätetään Saksassa.

Eniten hakemuksia tulee syyrialaisilta, mutta myös turkkilaisten turvapaikkahakemukset ovat kovassa nousussa. Turkki on EU:n jäsenehdokasmaa, jolle EU on maksanut kuusi miljardia euroa siitä hyvästä, että Turkki suostuisi ottamaan vastaan Kreikasta palautettavat laittomat siirtolaiset.

SUOMEN UUTISET