Laittomien siirtolaisten määrä EU:n ulkorajoilla on lähtenyt pandemian jälkeen voimakkaaseen nousuun ja lähes tuplaantunut viime vuodesta. Erityisen ahkerasti EU:n alueelle yritetään entisen Jugoslavian sekä tuoreempana reittinä Kyproksen kautta.

Tammi-toukokuun aikana Euroopan unionin alueelle saapui Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin ennakkotietojen mukaan 86 420 henkilöä vailla tarvittavia matkustusasiakirjoja. Luku on 82 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan viime vuonna.

Itäisellä Välimerellä käy kuhina

Luku ei sisällä Ukrainan pakolaisia. Ukrainasta ja Moldovasta on saapunut EU:n alueelle yli 5,5 miljoonaa Ukrainan kansalaista Venäjän helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen.

Vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana laittomien siirtolaisten yleisimmin käytetyt reitit EU:n alueelle ovat kulkeneet läntisen Balkanin ja keskisen sekä itäisen Välimeren kautta.

Balkanin kautta tulleiden määrä kolminkertaistunut

Läntisen Balkanin eli entisen Jugoslavian alueen kautta kulkeva laiton ihmisvirta on lähes kolminkertaistunut alkuvuonna. Siirtolaiset ovat tulleet pääosin Syyriasta ja Afganistanista. He ovat oleskelleet alueella jo aikaisemmin ja tulleet EU:n ulkorajalle alun perin todennäköisesti Turkin ja Kreikan kautta.

Keskisen Välimeren kautta kulkeva reitti lähinnä Italiaan on ollut olosuhteisiin nähden rauhallinen. Laittomien maahan yrittäjien määrä on kasvanut ainoastaan 15 prosenttia. Tulijat ovat pääosin Tunisiasta, Egyptistä ja Bangladeshista.

Liikkeellä tavattu 46 eri kansallisuutta

Laittomien siirtolaisten määrä itäisen Välimeren ei lähinnä Libanonin ja Kyproksen kautta kulkevalla reitillä on sen sijaan yli kaksinkertaistunut. Kulkijat ovat pääosin olleet lähtöisin Syyriasta, Nigeriasta sekä Kinshasan Kongosta.

Laiton ihmisvirta virta Englannin kanaalin ja EU:n välillä on sekin yli tuplaantunut. Reitiltä tammi-toukokuussa tavatut henkilöt ovat edustaneet 46 eri kansallisuutta.

SUOMEN UUTISET