

Giorgia Meloni voitti Italian parlamenttivaalit: ”Italialaiset voivat taas olla ylpeästi italialaisia”
Oikeistokoalitio saa ennusteen mukaan 44 prosenttia Italian parlamenttivaaleissa annetuista äänistä ja siten enemmistön sekä senaattiin että edustajainhuoneeseen. Vaalien kiistaton voittaja on Italian veljet-puolue, jonka johtaja Giorgia Meloni on nousemassa Italian seuraavaksi pääministeriksi.
Italian vaalien voittaja on Giorgia Melonin Italian veljet-puolue, joka on Rai-televisiokanavan mukaan saamassa 26,4 prosenttia annetuista äänistä. Edellisissä, vuoden 2018 vaaleissa puolueen kannatus jäi vajaaseen neljään prosenttiin.
Oikeistokoalitio on saamassa 44 prosentin ääniosuudellaan enemmistön parlamentin sekä senaatitiin että edustajainhuoneeseen. Matteo Salvinin johtama Lega sai Rai:n ennusteen mukaan äänistä 9 prosenttia ja Silvio Berlusconin Forza Italia kahdeksan prosenttia. Oikeiston kokonaisluvussa ovat mukana myös pienen Noi Moderati-puolueen äänet.
Huono sää turmeli äänestysprosentin
Vaaleissa toiseksi eniten ääniä sai keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue, jonka ääniosuus oli 19 prosenttia. Vasemmistoliittouman koko ääniosuus jäi 26 prosentin tanhuville.
Vaalien suurin häviäjä oli vaikeasti määriteltävä Viiden tähden liike, jonka ääniosuus putosi 15 prosenttiin edellisten vaalien 32 prosentista.
Äänestysprosentti jäi ennusteiden mukaisesti alle edellisten vaalien ja oli 64,7 %. Sunnuntain kehno vaalisää saattoi vaikuttaa lopputulokseen.
”Italialaiset ovat tehneet valintansa”
– Italialaiset ovat tehneet valintansa emmekä tule pettämään heitä, Giorgia Meloni julisti kannattajilleen vaalivalvojaisissa puoli kolmen aikaan Rooman aamussa.
– Teemme työmme niin, että italialaiset voivat taas olla ylpeästi italialaisia.
Meloni totesi myös, että vaikka tulokset eivät ole vielä virallisia, niin italiaiset ovat selvästi lähettäneet viestin siitä, että he haluavat hänet uuden hallituksen johtoon.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- edustajainhuone Rooma vaalivoittaja Noi Moderati Demokraattinen puolue alustava vaalitulos Italian veljet Italian parlamenttivaalit 2022 Forza Italia Giorgia Meloni Senaatti Vaalivalvojaiset Lega Matteo Salvini Silvio Berlusconi Viiden tähden liike pääministeri hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra kirkasti perussuomalaisten EU-linjaa pääministeriehdokkaiden Eurooppa-tentissä: ”Me emme halua edistää liittovaltiota, taloudellisia yhteisvastuita ja tulonsiirtoja”

Huhtasaari Strasbourgissa: ”Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”

Giorgia Meloni parlamenttivaalien alla: ”Italialaiset ensin” ei ole pelkkä iskulause

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex: Laiton maahantulo lähes tuplaantunut EU:n ulkorajoilla alkuvuonna

Italia ja Ranska ajavat EU:n perussopimusten muuttamista, luopuisivat päätösten yksimielisyydestä – tarkoittaisi lisää suomalaisille yhteistä velkaa, yhteistä verotusta, uusia elvytysrahastoja

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Huhtasaari ja Immonen: Italian vaalituloksella vaikutuksia koko Eurooppaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.