Oikeistokoalitio saa ennusteen mukaan 44 prosenttia Italian parlamenttivaaleissa annetuista äänistä ja siten enemmistön sekä senaattiin että edustajainhuoneeseen. Vaalien kiistaton voittaja on Italian veljet-puolue, jonka johtaja Giorgia Meloni on nousemassa Italian seuraavaksi pääministeriksi.

Italian vaalien voittaja on Giorgia Melonin Italian veljet-puolue, joka on Rai-televisiokanavan mukaan saamassa 26,4 prosenttia annetuista äänistä. Edellisissä, vuoden 2018 vaaleissa puolueen kannatus jäi vajaaseen neljään prosenttiin.

Oikeistokoalitio on saamassa 44 prosentin ääniosuudellaan enemmistön parlamentin sekä senaatitiin että edustajainhuoneeseen. Matteo Salvinin johtama Lega sai Rai:n ennusteen mukaan äänistä 9 prosenttia ja Silvio Berlusconin Forza Italia kahdeksan prosenttia. Oikeiston kokonaisluvussa ovat mukana myös pienen Noi Moderati-puolueen äänet.

Huono sää turmeli äänestysprosentin

Vaaleissa toiseksi eniten ääniä sai keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue, jonka ääniosuus oli 19 prosenttia. Vasemmistoliittouman koko ääniosuus jäi 26 prosentin tanhuville.

Vaalien suurin häviäjä oli vaikeasti määriteltävä Viiden tähden liike, jonka ääniosuus putosi 15 prosenttiin edellisten vaalien 32 prosentista.

Äänestysprosentti jäi ennusteiden mukaisesti alle edellisten vaalien ja oli 64,7 %. Sunnuntain kehno vaalisää saattoi vaikuttaa lopputulokseen.

”Italialaiset ovat tehneet valintansa”

– Italialaiset ovat tehneet valintansa emmekä tule pettämään heitä, Giorgia Meloni julisti kannattajilleen vaalivalvojaisissa puoli kolmen aikaan Rooman aamussa.

– Teemme työmme niin, että italialaiset voivat taas olla ylpeästi italialaisia.

Meloni totesi myös, että vaikka tulokset eivät ole vielä virallisia, niin italiaiset ovat selvästi lähettäneet viestin siitä, että he haluavat hänet uuden hallituksen johtoon.

SUOMEN UUTISET