Poliittisten vastustajien ”äärioikeistoksi” nimeämä liikehdintä alkoi nousta Italiassa vuonna 2011. Vuonna 2022 saattaa vihdoin olla aika, jolloin aikuistunut sekä kypsynyt kansallismielinen puolue pääsee kansan tuella poimimaan muutoksen hedelmät. Italian parlamenttivaalit pidetään 25. syyskuuta.

Mielipidetiedustelujen mukaan Italian veljet- puolue (Fratelli d’Italia) tulee saamaan syyskuun lopun parlamenttivaaleissa neljänneksen äänistä. Jos näin käy ja muutkin oikeistopuolueet menestyvät veljien imussa, niin Giorgia Melonista tulee Italian seuraava pääministeri.

Länsimainen media suhtautuu demokratian toteutumiseen Italiassa usein happamasti, mutta maan sisällä elää toive muutoksesta.

– Meloni on pysytellyt hallituksen ulkopuolella, eikä ole liannut käsiään koalitioihin, sanoo Pierluigi Testa roomalaisesta Trinità dei Monti -ajatushautomosta.

– Viime aikoina Meloni on asemoinut itsensä pikemminkin konservatiiviksi kuin euroskeptikoksi, ja se on laajentanut hänen kannattajakuntaansa.

Italian veljet pystyy muutokseen

Giorgia Melonin kampanjoi syyskuun alussa L’Aquilan keskiaikaisessa yliopistokaupungissa Abruzzon alueella Keski-Italiassa. Politico-julkaisun mukaan Meloni oli valinnut paikan siksi, että Italian veljet on johtanut kaupunkia viitisen vuotta.

– 25. syyskuuta te päätätte, onko tämä maa valmis vapauteen, Meloni tervehti kannattajiaan.

– Täällä nähdään, kuinka me haluamme hallita Italiaa.

L’Aquilasta on tullut näyteikkuna koko Italialle siitä, että Italian veljet pystyy toteuttamaan muutoksen. Itse asiassa Italian media pitää kaupunkia laboratoriona, jossa testataan äärioikeiston piiriin lasketun puolueen tapaa hallita.

Italialaiset ensin

L’Aquilan asukkaat antavat kiitosta Italian veljille siitä, että asiat sujuvat nyt kaupungissa ja pysähtyneisyyden aika on ohi. Toisenlaisiakin äänenpainoja löytyy ja erityisesti puoleen vähemmistö- ja maahanmuuttopolitiikka on nostanut monella paikallisella karvat pystyyn.

”Kiitos Italian veljien, maahanmuuttajien ohituskaista sosiaalisessa asuntojonossa on katkaistu”, Meloni kirjoitti vuonna 2019. ”Italialaiset ensin ei ole pelkkä iskulause”.

Riitaa tuli siitäkin, että L’Aquilan kaupunki ei suostunut jakamaan ruokakuponkeja maahanmuuttajille pandemian aikana.

Abruzzon alueen maahanmuuttoaktivistin mielestä seutu ei kuitenkaan ole rasistista, mutta ”siellä missä oikeisto on vallassa, maahanmuuttoasiat eivät ole ensimmäisinä esillä”.

– Tiedämme, että he eivät halua meitä tänne, nigerialaistaustainen Patrick Guobadia toteaa Politicolle.

SUOMEN UUTISET