Euroopan unioni on ajautunut jälleen vaarallisille vesille, kun energiakriisin ja Venäjän hyökkäyssodan lisäksi Italia on jälleen poliittisen kriisin kourissa. Italian presidentillä ei ollut enää muuta mahdollisuutta, kuin viimein hyväksyä pääministerin eronpyyntö.

Italian puolitoista vuotta kestänyt politiikan tyvempi jakso päättyi, kun pääministeri Mario Draghi jättää pääministerin tehtävät. Presidentti Sergio Mattarellan kanslia ilmoitti pääministerin erosta torstaina puoliltapäivin.

Draghin hallitus jatkaa toimitusministeriönä mahdollisiin ylimääräisiin parlamenttivaaleihin asti.

Uudet vaalit oikeiston etu

Draghin koalitiohallitus kaatui loppujen lopuksi siihen, että Silvio Berlusconin Forza Italia- puolue ja Matteo Salvinin Lega vetivät siltä tukensa. Hallituksen kaatuminen johtaa lähes väistämättä uusiin vaaleihin syksyllä, vaikka parlamenttivaalit olisivat muutenkin ensi vuoden maaliskuussa.

Forza Italia, Lega ja Giorgia Melonin Fratelli d’ Italia -puolue loistavat gallupeissa ja siksi niille uudet vaalit syksyllä sopisivat mainiosti.

Mahdollisen oikeistohallituksen yhteisiä nimittäjiä ovat muun muassa kriittinen suhtautuminen tiukkoihin EU:n valuuttaunionin säännöksiin sekä hallitsemattomaan maahanmuuttoon.

Eroja puolueilla on ainakin suhtautumisessa Venäjään sekä energiapolitiikkaan.

SUOMEN UUTISET