

Italian hallituksen kaatuminen yhä lähempänä – oikeistopuolueet irtautumassa yhteistyöstä
Meneillään oleva viikko saattaa osoittautua käänteentekeväksi Euroopan ja EU:n historiassa. Ratkaisuun ovat tulossa niin Italian hallituskriisi kuin Euroopan ensi talven energiatilanne. Myös Euroopan keskuspankin koronnosto on odotuslistalla.
Italian puolitoista vuotta kestänyt sadunhohtoinen poliittisen rauhan aika on saapumassa päätökseensä keskiviikkona. Pääministeri Mario Draghi saapuu ulkomaanmatkaltaan parlamenttiin, jossa hänen on määrä käydä läpi lopullinen päätöksensä pääministerin pestin kohtalosta.
Oikeistopuolueet Lega ja Forza Italia ilmoittivat sunnuntaina, etteivät ne aio jatkaa yhteistyötä Viiden tähden liikkeen kanssa Draghin koalitiohallituksessa. Yhteistyön loppumisesta kertoivat Forza Italian Silvio Berlusconi ja Legan Matteo Salvini yhteisessä lausunnossaan. Syyksi he ilmoittivat luottamuspulan.
Berlusconi ja Salvini ilmoittivat ”seuraavansa poliittisen tilanteen kehittymistä” mutta eivät sulkeneet pois pikaisten vaalien mahdollisuutta vielä syksyllä.
Vaihtoehtoinen hallituspohja hakusessa
Viiden tähden liike luisti viime torstaina hallituksen luottamusäänestyksestä, joka johti pääministeri Mario Draghin eroilmoitukseen. Presidentti Sergio Mattarella kieltäytyi hyväksymästä Draghin eroilmoitusta. Presidentti velvoitti Draghia vielä keskustelemaan parlamentin kanssa ennen lopullista päätöstä.
Viiden tähden liikkeen johtaja Giuseppe Conte on vilautellut mahdollisuutta, että puolue voisi tukea Draghin hallitusta sen ulkopuolelta. Draghi on ilmoittanut, ettei aio jatkaa ilman Viiden tähden liikettä. Vaihtoehtoisen hallituspohjan löytäminen on Italian poliittisessa kentässä vähintäinkin tukalaa.
Viiden tähden liike ei ole luopumassa keskeisistä vaatimuksistaan, jotka koskevat minimipalkkaa, parempia sosiaalietuuksia ja energiaremonttien runsaita tukiaisia.
Oikeisto voittaisi Italian syysvaalit
Mahdollisten syys-lokakuun parlamenttivaalien lopputulos saattaisi Euroopan median mukaan johtaa ”populististen” oikeistopuolueiden vaalivoittoon. Tuolloin mukana saattaisi olla myös Giorgia Melonin Fratelli d’ Italia -puolue. Ne voisivat muodostaa keskenään hallituksen, joka kohtuullisella todennäköisyydellä suhtautuisi kriittisesti Euroopan unioniin ja sen rahaliiton vaatimuksiin.
Erityisesti Lega suhtautuu myönteisesti Venäjään ja sen nykyjohtoon, joka tuo uusia ulottuvuuksia mahdollisen uuden hallituksen toimiin vaikkapa energiakysymyksissä. Tulos olisi kuin Putinin pelikirjasta, sillä se iskisi kiilaa Euroopan ja EU:n yhtenäisyyteen ennen näkemättömällä tavalla.
Torstai on toivoa täynnä
Joka tapauksessa Italia on euroalueen velkaisin ja maailman kolmanneksi velkaisin valtio. Se tarkoittanee sitä, että maata ei voi päästää kaaokseen, ilman että siitä olisi fataaleja seurauksia koko euroalueelle.
Tämän viikon keskiviikko ja torstai ovat päiviä, jotka voivat jäädä Euroopan historiaan useammastakin syystä: Keskiviikkona ratkennee Italian hallituksen kohtalo, torstaina selviää se, avaako Venäjä enää huollon jälkeen Nord Stream 1 -kaasuputkea.
Kyseisestä syystä se lienee myös Uniper-ratkaisun takaraja. Torstaina EKP:n pitäisi tehdä päätös myös koronnostosta. Nähtäväksi jää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Fratelli d' Italia EKP:n ohjauskorko Nord Stream 1 Italian parlamenttivaalit hallituksen luottamus Italian presidentti Italian pääministeri Forza Italia eurokriittinen oikeisto eronpyyntö hallituspohja uudet vaalit Giorgia Meloni Uniper Euroopan unioni Lega Giuseppe Conte Euroopan keskuspankki Sergio Mattarella Matteo Salvini Silvio Berlusconi Viiden tähden liike Mario Draghi EKP Italia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset elpymispaketin valvonnasta: Suomen pitäisi valvoa Italiaa, koska siellä meidän rahat ovat

Italian ihmemaassa on jaettu ilmaisiin energiaremontteihin jo 21 miljardia – arvaa kuka maksaa

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Ilmaisia energiaremontteja tarjolla – Italia pistää EU-rahaa palamaan

EU:ssa suunnitellaan jo seuraavaa elvytyspakettia – Purra: ”Yhteisvelka ja tulonsiirrot etenevät riippumatta siitä, mikä kriisi milloinkin on käsillä”

Italian pääministeri Draghi erosi – oikeisto voitonvarmana kohti syksyn mahdollisia vaaleja
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.