Meneillään oleva viikko saattaa osoittautua käänteentekeväksi Euroopan ja EU:n historiassa. Ratkaisuun ovat tulossa niin Italian hallituskriisi kuin Euroopan ensi talven energiatilanne. Myös Euroopan keskuspankin koronnosto on odotuslistalla.

Italian puolitoista vuotta kestänyt sadunhohtoinen poliittisen rauhan aika on saapumassa päätökseensä keskiviikkona. Pääministeri Mario Draghi saapuu ulkomaanmatkaltaan parlamenttiin, jossa hänen on määrä käydä läpi lopullinen päätöksensä pääministerin pestin kohtalosta.

Oikeistopuolueet Lega ja Forza Italia ilmoittivat sunnuntaina, etteivät ne aio jatkaa yhteistyötä Viiden tähden liikkeen kanssa Draghin koalitiohallituksessa. Yhteistyön loppumisesta kertoivat Forza Italian Silvio Berlusconi ja Legan Matteo Salvini yhteisessä lausunnossaan. Syyksi he ilmoittivat luottamuspulan.

Berlusconi ja Salvini ilmoittivat ”seuraavansa poliittisen tilanteen kehittymistä” mutta eivät sulkeneet pois pikaisten vaalien mahdollisuutta vielä syksyllä.

Vaihtoehtoinen hallituspohja hakusessa

Viiden tähden liike luisti viime torstaina hallituksen luottamusäänestyksestä, joka johti pääministeri Mario Draghin eroilmoitukseen. Presidentti Sergio Mattarella kieltäytyi hyväksymästä Draghin eroilmoitusta. Presidentti velvoitti Draghia vielä keskustelemaan parlamentin kanssa ennen lopullista päätöstä.

Viiden tähden liikkeen johtaja Giuseppe Conte on vilautellut mahdollisuutta, että puolue voisi tukea Draghin hallitusta sen ulkopuolelta. Draghi on ilmoittanut, ettei aio jatkaa ilman Viiden tähden liikettä. Vaihtoehtoisen hallituspohjan löytäminen on Italian poliittisessa kentässä vähintäinkin tukalaa.

Viiden tähden liike ei ole luopumassa keskeisistä vaatimuksistaan, jotka koskevat minimipalkkaa, parempia sosiaalietuuksia ja energiaremonttien runsaita tukiaisia.

Oikeisto voittaisi Italian syysvaalit

Mahdollisten syys-lokakuun parlamenttivaalien lopputulos saattaisi Euroopan median mukaan johtaa ”populististen” oikeistopuolueiden vaalivoittoon. Tuolloin mukana saattaisi olla myös Giorgia Melonin Fratelli d’ Italia -puolue. Ne voisivat muodostaa keskenään hallituksen, joka kohtuullisella todennäköisyydellä suhtautuisi kriittisesti Euroopan unioniin ja sen rahaliiton vaatimuksiin.

Erityisesti Lega suhtautuu myönteisesti Venäjään ja sen nykyjohtoon, joka tuo uusia ulottuvuuksia mahdollisen uuden hallituksen toimiin vaikkapa energiakysymyksissä. Tulos olisi kuin Putinin pelikirjasta, sillä se iskisi kiilaa Euroopan ja EU:n yhtenäisyyteen ennen näkemättömällä tavalla.

Torstai on toivoa täynnä

Joka tapauksessa Italia on euroalueen velkaisin ja maailman kolmanneksi velkaisin valtio. Se tarkoittanee sitä, että maata ei voi päästää kaaokseen, ilman että siitä olisi fataaleja seurauksia koko euroalueelle.

Tämän viikon keskiviikko ja torstai ovat päiviä, jotka voivat jäädä Euroopan historiaan useammastakin syystä: Keskiviikkona ratkennee Italian hallituksen kohtalo, torstaina selviää se, avaako Venäjä enää huollon jälkeen Nord Stream 1 -kaasuputkea.

Kyseisestä syystä se lienee myös Uniper-ratkaisun takaraja. Torstaina EKP:n pitäisi tehdä päätös myös koronnostosta. Nähtäväksi jää.

SUOMEN UUTISET