

LEHTIKUVA
Italian hallituskriisi heiluttaa taas koko Eurooppaa – uudet vaalit voivat johtaa EU:n hajoamiseen
Italian hallituskriisi on jälleen kerran todellisuutta. Ratkaisu siirtyy ensi viikkoon, mutta markkinat reagoivat Euroopan kolmanneksi suurimman talouden poliittiseen epävarmuuteen välittömästi. Euroopan unionin perusta järisee taas.
Italian pääministeri Mario Draghi jätti torstaina eronpyynnön presidentti Sergio Mattarellalle. Draghin mukaan luottamus koalitiohallituksen sisällä on kadonnut. Presidentti kuitenkin hylkäsi pääministerin eronpyynnön. Hallituskriisin lopputulema siirtyi ensi viikkoon ja Draghin keskusteluun parlamentin kanssa.
Hallitus voitti luottamusäänestyksen
Torstain tapahtumat johtuivat suoraan siitä, että hallituksessa istuva Viiden tähden liike tempaisi tukensa Draghin hallitukselta parlamentin ylähuoneen 23 miljardin euron energiatukia koskeneessa luottamusäänestyksessä. Hallitus kuitenkin voitti äänestyksen luvuin 172–39.
Draghin hallituskoalitiolla on vahva enemmistö Italian parlamentissa myös ilman Viiden tähden liikettä, sillä parlamentin suurimmat puolueet äärioikeistolainen Lega ja keskusvasemmistolainen PD tukevat hallitusta.
Italialla massiiviset velat
Euroopan kolmanneksi suurin talous on jälleen poliittisen kriisin pyörteissä. Talousmyrsky voi yltyä myös muualla Euroopassa, jos ja kun Italian hämmennys leviää koko EU:n alueelle.
Italian valtionlainojen seuratuin 10-vuotinen korko nousi torstaina 3,32 prosenttiin ja korkoero Saksan vastaavaan leveni samalle tasolla kuin ennen EKP:n kesäkuun hätäkokousta. Italian valtiolla on lainaa yli 2 000 miljardia euroa.
Italiassa on määrä pitää parlamenttivaalit ensi keväänä, mutta hallituksen hajoamisen myötä uurnille voidaan joutua jo parin kuukauden kuluttua syyskuussa. Jos gallupeissa loistava eurokriittinen oikeisto voittaa vaalit, EU:n vaatimat talousuudistukset saattavat joutua vasaran alle.
EU:n kohtalo taas vaakalaudalla
Tämä taasen voi jouduttaa talous- ja energiakriisin kourissa kärvistelevän unionin sisäisiä erimielisyyksiä ja kyseenalaistaa koko EU:n olemassaolon.
Paradoksi tavallaan on se, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä sotilasliitto Nato voi jäädä Euroopan valtioiden keskeiseksi yhteistyöelimeksi. Se jos mikään heijastaisi maanosan todellista tilannetta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- eurokriittinen oikeisto korkoero valtionlainojen korot Talousmyrsky PD luottamusänestys eronpyyntö parlamentin ylähuone koalitiohallitus parlamenttivaalit Senaatti Euroopan unioni Lega energiatuet Euroopan keskuspankki Sergio Mattarella Viiden tähden liike Mario Draghi Hallituskriisi Suomi EKP Ruotsi Saksa Italia nato EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Perussuomalaiset elpymispaketin valvonnasta: Suomen pitäisi valvoa Italiaa, koska siellä meidän rahat ovat

Italian hallituksen kaatuminen yhä lähempänä – oikeistopuolueet irtautumassa yhteistyöstä

Italian pääministeri Draghi erosi – oikeisto voitonvarmana kohti syksyn mahdollisia vaaleja

Kansallismielinen oikeisto nousemassa valtaan Italiassa – maahanmuuttokriittinen Giorgia Meloni puolustaa perinteisiä arvoja
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.