Italian hallituskriisi on jälleen kerran todellisuutta. Ratkaisu siirtyy ensi viikkoon, mutta markkinat reagoivat Euroopan kolmanneksi suurimman talouden poliittiseen epävarmuuteen välittömästi. Euroopan unionin perusta järisee taas.

Italian pääministeri Mario Draghi jätti torstaina eronpyynnön presidentti Sergio Mattarellalle. Draghin mukaan luottamus koalitiohallituksen sisällä on kadonnut. Presidentti kuitenkin hylkäsi pääministerin eronpyynnön. Hallituskriisin lopputulema siirtyi ensi viikkoon ja Draghin keskusteluun parlamentin kanssa.

Hallitus voitti luottamusäänestyksen

Torstain tapahtumat johtuivat suoraan siitä, että hallituksessa istuva Viiden tähden liike tempaisi tukensa Draghin hallitukselta parlamentin ylähuoneen 23 miljardin euron energiatukia koskeneessa luottamusäänestyksessä. Hallitus kuitenkin voitti äänestyksen luvuin 172–39.

Draghin hallituskoalitiolla on vahva enemmistö Italian parlamentissa myös ilman Viiden tähden liikettä, sillä parlamentin suurimmat puolueet äärioikeistolainen Lega ja keskusvasemmistolainen PD tukevat hallitusta.

Italialla massiiviset velat

Euroopan kolmanneksi suurin talous on jälleen poliittisen kriisin pyörteissä. Talousmyrsky voi yltyä myös muualla Euroopassa, jos ja kun Italian hämmennys leviää koko EU:n alueelle.

Italian valtionlainojen seuratuin 10-vuotinen korko nousi torstaina 3,32 prosenttiin ja korkoero Saksan vastaavaan leveni samalle tasolla kuin ennen EKP:n kesäkuun hätäkokousta. Italian valtiolla on lainaa yli 2 000 miljardia euroa.

Italiassa on määrä pitää parlamenttivaalit ensi keväänä, mutta hallituksen hajoamisen myötä uurnille voidaan joutua jo parin kuukauden kuluttua syyskuussa. Jos gallupeissa loistava eurokriittinen oikeisto voittaa vaalit, EU:n vaatimat talousuudistukset saattavat joutua vasaran alle.

EU:n kohtalo taas vaakalaudalla

Tämä taasen voi jouduttaa talous- ja energiakriisin kourissa kärvistelevän unionin sisäisiä erimielisyyksiä ja kyseenalaistaa koko EU:n olemassaolon.

Paradoksi tavallaan on se, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä sotilasliitto Nato voi jäädä Euroopan valtioiden keskeiseksi yhteistyöelimeksi. Se jos mikään heijastaisi maanosan todellista tilannetta.

SUOMEN UUTISET