Italian syyskuun parlamenttivaalit ovat kyselyjen mukaan kolmen oikeistopuolueen juhlaa. Maan ensimmäiseksi naispääministeriksi on nousemassa karismaattinen Giorgia Meloni. Italia on veloissa korviaan myöten ja se saattaa pakottaa Melonin epäpyhään allianssiin EU:n kanssa.

Fratelli D’Italian (Italian veljet) äänisaalis vuoden 2018 vaaleissa oli neljä prosenttia. Nyt puolueen gallupkannatus on 24 prosenttia. Menestyksen imussa ovat myös kaksi muuta oikeistopuoluetta – Lega ja Forza Italia.

Italian parlamenttivaalit pidetään 25. syyskuuta. Suurella todennäköisyydellä Italian veljet yhdessä veljespuolueidensa kanssa voittaa vaalit ja pääsee näin muodostamaan hallituksen.

Kakkosena gallupeissa on roikkunut sosialidemokraattinen Partito Democratico. Enrico Lettan johtaman puolueen hallitustien esteeksi noussee se, että demareilla on vaikeuksia löytää kumppaneita muista vasemmiston ja keskustan puolueista.

Maahanmuuttokriittinen Meloni

– Olen Giorgia! Olen nainen ja äiti. Olen italialainen kristitty. Tätä ette voi ottaa minulta pois! Näin julisti Italian veljien johtaja Giorgia Meloni Roomassa vuonna 2019. Sanat päätyivät myös rap-versioon, jota Giorgia on itsekin rallatellut.

Melonia luonnehditaan vahvaksi johtajaksi, jonka arvot ovat kansalliskonservatiivisia. Hän vastustaa maahanmuuttoa, on somevirtuoosi ja suhtautuu penseästi sateenkariliittoihin. Meloni vastustaa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja eroaa Venäjä-kriittisyydessään mahdollisista tulevista hallituskumppaneistaan.

Italian media on ottanut esiin natsikortin ja muistuttanut, että Meloni liittyi 15-vuotiaana fasistijuuriseen puolueeseen. Viileästi asioihin suhtautuvat ovat huomauttaneet, että kyse oli pikemminkin populismista. Italian äänestäjätkin ovat enemmän kiinnostuneita nykyisyydestä kuin menneisyydestä.

Raha yhdistää Melonin ja Euroopan unionin

Italian veljet ei osallistunut Mario Draghin kaatuneeseen koalitiohallitukseen ja se on todennäköisesti ollut puolueelle eduksi. Meloni on puhunut vähätellen ”Brysselin byrokraateista” ja vastustaa ilmastofundamentalismia.

Italia on kuitenkin Euroopan velkaisin talous. Maan ajautuminen kaaokseen tietäisi todennäköisesti lopun alkua EU:lle ja valuuttaunionille. Italialle osoitettu 200 miljardin euron elpymistuki on siten elintärkeä sekä unionille, että Italian ensimmäiselle naispääministerille.

SUOMEN UUTISET