Jo kuukausia on kuultu varoituksia siitä, kuinka Ukrainan sodan katastrofaaliset seuraukset ajavat ihmisiä nälän runtelemista maista kohti Eurooppaa. Ennusteet alkavat käydä toteen, sillä Välimeren yli Italiaan on saapunut jopa tuhat laitonta maahantulijaa muutaman tunnin aikana.

Välimeren yli Italian rannikolle saapui sunnuntaina 1 200 laitonta maahantulijaa yhden vuorokauden aikana. Useita on kuollut riskialttiilla matkalla ja Italian rannikon ulkopuolella odottelee edelleen useita pelastusaluksia lupaa päästä satamaan. Laivoilla on mukanaan vähintään satoja mereltä pelastettuja ja parempaa elämää Euroopassa havittelevia ihmisiä.

Italiassa asuu jo yli puoli miljoonaa paperitonta siirtolaista. Kesän myötä parempaa elämää etsivien ja myös pakolaisten määrä on kasvanut maan rannoilla. Eurooppaan pyrkivien joukossa on väkeä muun muassa Afganistanista, Pakistanista, Sudanista, Etiopiasta ja Somaliasta.

– Useat näistä maista ovat sodan runtelemia ja monet pakenevat väkivaltaa ja köyhyyttä. Myös kuumuusjaksot ja niitä seuraava kuivuus sekä puute ruuasta ovat saaneet ihmiset liikkeelle, sanoo meripelastaja Mattea Weihe Sea-Watch 3-alukselta.

Kreikalla tiukka linja laittomaan maahantuloon

Laittomien maahan yrittäjien virta Turkista Kreikkaan on kasvanut alkuvuonna 36 prosenttia. Kreikan viranomaiset ovat kesän myötä ottaneet tiukan suhtautumisen maahan laittomasti pyrkiviin ihmisiin. Vuodesta 2019 maassa on useampaan otteeseen tiukennettu pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvää lainsäädäntöä.

Useimmat Turkin kautta Eurooppaan yrittäjistä lähtevät matkaan veneellä Aigeianmeren ylitse. Heidän määränsä on kasvanut 56 prosenttia vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana.

Kreikan merivartioston mukaan he ovat estäneet samaan aikaan 12 000 Turkista tulleen henkilön rantautumisen. Määrä on kolminkertainen edellisvuoteen verrattuna. Kreikan hallitus on jatkuvasti kieltänyt, että maa pakottaisi maahantulijoita vastoin lakia takaisin merelle.

Syyskuun vaalit näyttävät suuntaa

Euroopan eväät maailman sosiaalitoimistona toimimiseen ovat käytännössä kadonneet Ukrainan sodan, inflaation ja energiakriisin myötä. Ensi talvena saattaa olla kyseenalaista, riittääkö lämpöä ja murua rinnan alle edes kaikille kanta-asukkaille.

Syyskuun parlamenttivaaleissa Ruotsissa ja Italiassa talous on jo nousemassa turvallisuuspolitiikan rinnalle ja osaksi sitä. Maahanmuuttokriittisille voimille ennustetaan voittoa Italiassa ja vasemmistovalta saattaa vaihtua Ruotsissa.

EU:n selkeän ja kriittisen maahanmuuttopolitiikan puuttuminen saattaa hyvinkin jouduttaa ristivetoa unionin sisällä ja siten vähentää halukkuutta välttämättömiin ponnistuksiin yhtenäisyyden säilyttämiseksi.

SUOMEN UUTISET