Italia käy sunnuntaina vaaliuurnille nousevien hintojen, energiakriisin ja Venäjän hyökkäyssodan varjossa. Päällimmäisinä äänestäjien mielissä on kuitenkin kyllästyminen koalitiopolitiikkaan, joka on vienyt maan henkiseen ja taloudelliseen umpikujaan. Siksi kansa haluaa muutosta.

Gallupit pantiin hyllylle 15 päivää ennen sunnuntaina pidettäviä Italian parlamenttivaaleja. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Giorgia Melonin Italian veljet -puolue olisi nousemassa maan suurimmaksi, ennen entisen pääministeri Enrico Lettan johtamaa keskustavasemmistolaista Demokraattista puoluetta.

Suuri kysymysmerkki vaaleissa on äänestysprosentti, joka saattaa jäädä modernin Italian alhaisimmaksi. YouTrend-vedonlyöntiyhtiön mukaan viimeisimmät koalitiohallitukset ovat jättäneet italialaiset pettymyksen valtaan, joten välinpitämättömyys poliittista järjestelmää kohtaan on kasvussa.

Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuus oli 73 prosenttia eli ennätyksellisen alhainen. Nyt uurnilla saattaa käydä ainoastaan 66 prosenttia äänioikeutetuista.

Tuet pitävät Italian EU:ssa

Parlamenttivaalien suuret kysymykset liittyvät talouteen, periaatteessa samoihin ongelmiin, joista koko Eurooppa kärsii Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Päälle tulevat vielä Euroopan kolmanneksi suurimman kansantalouden krooninen velkaantuminen ja hallinnon tehottomuus saada muutoksia aikaiseksi järjestäytyneen rikollisuuden järsimässä byrokratiassa.

Italia on Euroopan velkaisin talous. Maan ajautuminen kaaokseen tietäisi todennäköisesti lopun alkua EU:lle ja valuuttaunionille. Italialle osoitettu 200 miljardin euron elpymistuki on siten elintärkeä sekä unionille, että Italian mahdollisesti ensimmäiselle naispääministerille.

Ulkopolitiikassakin veljet ovat sitoutuneet eurooppalaisiin arvoihin ja ovat yhdessä rintamassa Venäjän Ukrainaan kohdistamaa aggressiota sekä energiasotaa vastaan.

Järjestäytynyt rikollisuus on Italian vihollinen

Melonin mukaan hänet ajoi politiikkaan mukaan asianajaja Paolo Borsellinon murha. Borsellino oli mafian vastaisen taistelun keulakuva ja hänen tappamisensa isku Italian tilasta ja suunnasta huolestuneita kansalaisia vastaan.

Italian Veljet -puolueen ja erityisesti Giorgia Melonin edessä on heiluteltu fasistikorttia ja muistutettu puoluejohtajaa tämän uusfasistisesta taustasta Grabatellan työläiskaupunginosassa Roomassa.

Meloni on ilmoittanut vaalikampanjansa aikana, ”ettei hän ole vaara demokratialle”. Itse asiassa valtamedia on ollut enemmän huolissaan veljien mahdollisista hallituskumppaneista eli Matteo Salvininin Legasta ja Silvio Berlusconin Forza Italia- puolueesta.

Riittämättömyyden tunne ajaa eteenpäin

Melonin nuoruuteen kuuluivat katutappelut kommunistien kanssa, sairaalahoitoakin vaatineet haavat sekä murtuneet jäsenet. Häntä liikuttivat tuolloin myös suuret kertomukset, kuten J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta.

Melonin kommunisti-isä hylkäsi perheensä. Tämä on tyttären mukaan jättänyt jatkuvan riittämättömyyden tunteen, joka ajaa hänet työskentelemään kellon ympäri.

Myöhemmin mukaan on tullut tervettä itsesuojeluvaistoa ja niinpä Meloni pitää itsestään huolta kuntoilemalla – ja tehokkaasti, kuinkas muuten.

Kova kovaa vastaan

Sekä Italian, että muun Euroopan valtamedia on nostanut jatkuvasti julkisuuteen Giorgia Melonin ja Italian veljien uusfasistisen taustan. Vaihtoehtoja Italian nykymenolle on sen sijaan nostettu esiin vähemmän, jos ollenkaan.

Kansa kuitenkin haluaa muutosta ja siitä saattaa löytyä selitys koalitiopolitiikassa ryvettymättömän puolueen suosioon.

Median julkaisemat pelot saattavat heijastaa myös mafian huolta siitä, että järjestäytyneellä rikollisuudella saattaa pian olla vastassaan henkilö, joka ei pelkää yhteenottoa ja vie Paolo Borsellinon kesken jääneen taistelun loppuun asti.

SUOMEN UUTISET