

LEHTIKUVA
Italia äänestää sunnuntaina muutoksesta – äänestäjät haluavat pois politiikan umpikujasta
Italia käy sunnuntaina vaaliuurnille nousevien hintojen, energiakriisin ja Venäjän hyökkäyssodan varjossa. Päällimmäisinä äänestäjien mielissä on kuitenkin kyllästyminen koalitiopolitiikkaan, joka on vienyt maan henkiseen ja taloudelliseen umpikujaan. Siksi kansa haluaa muutosta.
Gallupit pantiin hyllylle 15 päivää ennen sunnuntaina pidettäviä Italian parlamenttivaaleja. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Giorgia Melonin Italian veljet -puolue olisi nousemassa maan suurimmaksi, ennen entisen pääministeri Enrico Lettan johtamaa keskustavasemmistolaista Demokraattista puoluetta.
Suuri kysymysmerkki vaaleissa on äänestysprosentti, joka saattaa jäädä modernin Italian alhaisimmaksi. YouTrend-vedonlyöntiyhtiön mukaan viimeisimmät koalitiohallitukset ovat jättäneet italialaiset pettymyksen valtaan, joten välinpitämättömyys poliittista järjestelmää kohtaan on kasvussa.
Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuus oli 73 prosenttia eli ennätyksellisen alhainen. Nyt uurnilla saattaa käydä ainoastaan 66 prosenttia äänioikeutetuista.
Tuet pitävät Italian EU:ssa
Parlamenttivaalien suuret kysymykset liittyvät talouteen, periaatteessa samoihin ongelmiin, joista koko Eurooppa kärsii Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Päälle tulevat vielä Euroopan kolmanneksi suurimman kansantalouden krooninen velkaantuminen ja hallinnon tehottomuus saada muutoksia aikaiseksi järjestäytyneen rikollisuuden järsimässä byrokratiassa.
Italia on Euroopan velkaisin talous. Maan ajautuminen kaaokseen tietäisi todennäköisesti lopun alkua EU:lle ja valuuttaunionille. Italialle osoitettu 200 miljardin euron elpymistuki on siten elintärkeä sekä unionille, että Italian mahdollisesti ensimmäiselle naispääministerille.
Ulkopolitiikassakin veljet ovat sitoutuneet eurooppalaisiin arvoihin ja ovat yhdessä rintamassa Venäjän Ukrainaan kohdistamaa aggressiota sekä energiasotaa vastaan.
Järjestäytynyt rikollisuus on Italian vihollinen
Melonin mukaan hänet ajoi politiikkaan mukaan asianajaja Paolo Borsellinon murha. Borsellino oli mafian vastaisen taistelun keulakuva ja hänen tappamisensa isku Italian tilasta ja suunnasta huolestuneita kansalaisia vastaan.
Italian Veljet -puolueen ja erityisesti Giorgia Melonin edessä on heiluteltu fasistikorttia ja muistutettu puoluejohtajaa tämän uusfasistisesta taustasta Grabatellan työläiskaupunginosassa Roomassa.
Meloni on ilmoittanut vaalikampanjansa aikana, ”ettei hän ole vaara demokratialle”. Itse asiassa valtamedia on ollut enemmän huolissaan veljien mahdollisista hallituskumppaneista eli Matteo Salvininin Legasta ja Silvio Berlusconin Forza Italia- puolueesta.
Riittämättömyyden tunne ajaa eteenpäin
Melonin nuoruuteen kuuluivat katutappelut kommunistien kanssa, sairaalahoitoakin vaatineet haavat sekä murtuneet jäsenet. Häntä liikuttivat tuolloin myös suuret kertomukset, kuten J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta.
Melonin kommunisti-isä hylkäsi perheensä. Tämä on tyttären mukaan jättänyt jatkuvan riittämättömyyden tunteen, joka ajaa hänet työskentelemään kellon ympäri.
Myöhemmin mukaan on tullut tervettä itsesuojeluvaistoa ja niinpä Meloni pitää itsestään huolta kuntoilemalla – ja tehokkaasti, kuinkas muuten.
Kova kovaa vastaan
Sekä Italian, että muun Euroopan valtamedia on nostanut jatkuvasti julkisuuteen Giorgia Melonin ja Italian veljien uusfasistisen taustan. Vaihtoehtoja Italian nykymenolle on sen sijaan nostettu esiin vähemmän, jos ollenkaan.
Kansa kuitenkin haluaa muutosta ja siitä saattaa löytyä selitys koalitiopolitiikassa ryvettymättömän puolueen suosioon.
Median julkaisemat pelot saattavat heijastaa myös mafian huolta siitä, että järjestäytyneellä rikollisuudella saattaa pian olla vastassaan henkilö, joka ei pelkää yhteenottoa ja vie Paolo Borsellinon kesken jääneen taistelun loppuun asti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Taru sormusten herrasta J.R.R. Tolkien kommunistit riittämättömyys uusfasismi Paolo Borsellino Italian vaalit 2022 natsikortti Italian veljet Forza Italia koalitiohallitus Ukrainan sota Venäjän hyökkäys energiakriisi äänestysprosentti Giorgia Meloni Mafia järjestäytynyt rikollisuus valtamedia Lega Matteo Salvini Silvio Berlusconi Enrico Letta Inflaatio Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari Strasbourgissa: ”Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”

Giorgia Meloni parlamenttivaalien alla: ”Italialaiset ensin” ei ole pelkkä iskulause

Pako Afrikasta on alkanut – Italiaan saapui jopa tuhat laitonta maahantulijaa muutamassa tunnissa

Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Giorgia Meloni voitti Italian parlamenttivaalit: ”Italialaiset voivat taas olla ylpeästi italialaisia”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.