

LEHTIKUVA
Italia äänestää sunnuntaina muutoksesta – äänestäjät haluavat pois politiikan umpikujasta
Italia käy sunnuntaina vaaliuurnille nousevien hintojen, energiakriisin ja Venäjän hyökkäyssodan varjossa. Päällimmäisinä äänestäjien mielissä on kuitenkin kyllästyminen koalitiopolitiikkaan, joka on vienyt maan henkiseen ja taloudelliseen umpikujaan. Siksi kansa haluaa muutosta.
Gallupit pantiin hyllylle 15 päivää ennen sunnuntaina pidettäviä Italian parlamenttivaaleja. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Giorgia Melonin Italian veljet -puolue olisi nousemassa maan suurimmaksi, ennen entisen pääministeri Enrico Lettan johtamaa keskustavasemmistolaista Demokraattista puoluetta.
Suuri kysymysmerkki vaaleissa on äänestysprosentti, joka saattaa jäädä modernin Italian alhaisimmaksi. YouTrend-vedonlyöntiyhtiön mukaan viimeisimmät koalitiohallitukset ovat jättäneet italialaiset pettymyksen valtaan, joten välinpitämättömyys poliittista järjestelmää kohtaan on kasvussa.
Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuus oli 73 prosenttia eli ennätyksellisen alhainen. Nyt uurnilla saattaa käydä ainoastaan 66 prosenttia äänioikeutetuista.
Tuet pitävät Italian EU:ssa
Parlamenttivaalien suuret kysymykset liittyvät talouteen, periaatteessa samoihin ongelmiin, joista koko Eurooppa kärsii Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Päälle tulevat vielä Euroopan kolmanneksi suurimman kansantalouden krooninen velkaantuminen ja hallinnon tehottomuus saada muutoksia aikaiseksi järjestäytyneen rikollisuuden järsimässä byrokratiassa.
Italia on Euroopan velkaisin talous. Maan ajautuminen kaaokseen tietäisi todennäköisesti lopun alkua EU:lle ja valuuttaunionille. Italialle osoitettu 200 miljardin euron elpymistuki on siten elintärkeä sekä unionille, että Italian mahdollisesti ensimmäiselle naispääministerille.
Ulkopolitiikassakin veljet ovat sitoutuneet eurooppalaisiin arvoihin ja ovat yhdessä rintamassa Venäjän Ukrainaan kohdistamaa aggressiota sekä energiasotaa vastaan.
Järjestäytynyt rikollisuus on Italian vihollinen
Melonin mukaan hänet ajoi politiikkaan mukaan asianajaja Paolo Borsellinon murha. Borsellino oli mafian vastaisen taistelun keulakuva ja hänen tappamisensa isku Italian tilasta ja suunnasta huolestuneita kansalaisia vastaan.
Italian Veljet -puolueen ja erityisesti Giorgia Melonin edessä on heiluteltu fasistikorttia ja muistutettu puoluejohtajaa tämän uusfasistisesta taustasta Grabatellan työläiskaupunginosassa Roomassa.
Meloni on ilmoittanut vaalikampanjansa aikana, ”ettei hän ole vaara demokratialle”. Itse asiassa valtamedia on ollut enemmän huolissaan veljien mahdollisista hallituskumppaneista eli Matteo Salvininin Legasta ja Silvio Berlusconin Forza Italia- puolueesta.
Riittämättömyyden tunne ajaa eteenpäin
Melonin nuoruuteen kuuluivat katutappelut kommunistien kanssa, sairaalahoitoakin vaatineet haavat sekä murtuneet jäsenet. Häntä liikuttivat tuolloin myös suuret kertomukset, kuten J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta.
Melonin kommunisti-isä hylkäsi perheensä. Tämä on tyttären mukaan jättänyt jatkuvan riittämättömyyden tunteen, joka ajaa hänet työskentelemään kellon ympäri.
Myöhemmin mukaan on tullut tervettä itsesuojeluvaistoa ja niinpä Meloni pitää itsestään huolta kuntoilemalla – ja tehokkaasti, kuinkas muuten.
Kova kovaa vastaan
Sekä Italian, että muun Euroopan valtamedia on nostanut jatkuvasti julkisuuteen Giorgia Melonin ja Italian veljien uusfasistisen taustan. Vaihtoehtoja Italian nykymenolle on sen sijaan nostettu esiin vähemmän, jos ollenkaan.
Kansa kuitenkin haluaa muutosta ja siitä saattaa löytyä selitys koalitiopolitiikassa ryvettymättömän puolueen suosioon.
Median julkaisemat pelot saattavat heijastaa myös mafian huolta siitä, että järjestäytyneellä rikollisuudella saattaa pian olla vastassaan henkilö, joka ei pelkää yhteenottoa ja vie Paolo Borsellinon kesken jääneen taistelun loppuun asti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Taru sormusten herrasta J.R.R. Tolkien kommunistit riittämättömyys uusfasismi Paolo Borsellino Italian vaalit 2022 natsikortti Italian veljet Forza Italia koalitiohallitus Ukrainan sota Venäjän hyökkäys energiakriisi äänestysprosentti Giorgia Meloni Mafia järjestäytynyt rikollisuus valtamedia Lega Matteo Salvini Silvio Berlusconi Enrico Letta Inflaatio Italia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari Strasbourgissa: “Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”

Giorgia Meloni parlamenttivaalien alla: ”Italialaiset ensin” ei ole pelkkä iskulause

Pako Afrikasta on alkanut – Italiaan saapui jopa tuhat laitonta maahantulijaa muutamassa tunnissa

Italiassa mällätään suomalaisten veroeuroilla – Huru ja Junnila: Missä valvonta, missä hätäjarru?

Suomalaiset maksavat ensin italialaisten taloremontit ja remontoivat pakosta omat talonsa energiatehokkaiksi – ”Suomi on tehnyt valtavan virheen olemalla innokkain EU-komission ehdotusten tukija”

Giorgia Meloni voitti Italian parlamenttivaalit: ”Italialaiset voivat taas olla ylpeästi italialaisia”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää