Viime viikolla Floridan kuvernööri lennätti laittomasti maahan tulleita siirtolaisia rikkaiden liberaalien suosimalle huvilasaarelle. Pakolaiset toivotettiin tervetulleiksi, mutta vieraanvaraisuutta kesti vain 44 tuntia, minkä jälkeen tulijat kuljetettiin poliisin saattamilla busseilla pois. Siirtolaisten kyydityksistä on tullut rajaseudun osavaltioiden keino yrittää saada huomiota laittoman maahanmuuton aiheuttamille ongelmille.

Viime keskiviikkona Yhdysvaltain ökyrikkaiden suosimalle Martha’s Vineyard -lomasaarella tupsahti yllättäen tilauslennolla viitisenkymmentä pääosin Venezuelasta lähtöisin olevaa siirtolaista, kertoo paikallislehti Cape Cod Times.

Saarelaiset järjestivät yllätysvieraille ruokaa ja hätämajoituksen kirkossa. Tulijat myös testattiin koronan varalta. Siirtolaisten auttamiseksi kerättiin lyhyessä ajassa peräti 175 000 dollarin rahapotti.

Kansalliskaarti kutsuttiin hätiin

Saarelaiset olivat siis valmiita auttamaan tulijoita avokätisesti, mutta joukosta kuului myös sellaisia mielipiteitä, että saarella ei ole resursseja ottaa siirtolaisia pysyvästi asumaan.

Niinhän siinä sitten kävi, että alle kahden vuorokauden päästä siirtolaiset lastattiin poliisin saattamiin busseihin, jotka kuljettivat heidät mantereella sijaitsevaan sotilastukikohtaan, jossa heille on järjestetty majoitus. Siirtolaisten muuttoa avustamassa oli 125 kansalliskaartin sotilasta.

Konservatiivinen keskusteluohjelman juontaja Sean Hannity luonnehti saarelaisten hätäistä toimintaa ”24 tunnin hyvesignalointihätätilaksi”, jonka jälkeen ei-toivotuista vieraista hankkiuduttiin kiireesti eroon.

Martha’s Vineyard -saarella on aiemmin ollut paljon ”pakolaiset tervetuloa” -tyyppisiä kylttejä teiden varsilla. Nyt konservatiivit vitsailevat, että mahtavatkohan saarelaiset pistää kylttinsä piiloon.

”He rikastivat meidän elämäämme”

Venezuelalaissiirtolaisten vierailu rikkaiden huvilasaarella kesti siis kaikkiaan 44 tuntia. Kirkko ja seurakuntasali on jo siivottu vieraiden jäljiltä. Tiloja siivonnut vapaaehtoinen sanoo CNN:lle, että nyt paikka tuntuu tyhjältä.

Auttamisesta on kuitenkin tullut vapaaehtoisille auttajille hyvä mieli: ”He rikastivat meidän elämäämme. Me olemme onnellisia, kun saimme tilaisuuden auttaa heitä heidän matkallaan.”

Ökyrikkaiden liberaalien lomaparatiisi

Nelisensataa kilometriä New Yorkista länteen sijaitseva Martha’s Vineyard (”Martan viinitarha”) on jo nimestään lähtien hurmaava paikka, joka tunnetaan ökyrikkaiden huvilasaarena. Saarella on upeita uimarantoja ja kauniita vanhoja puutaloja.

Saarella asuu ympäri vuoden alle 20 000 ihmistä, mutta turistikaudella väkiluku saattaa nousta jopa 200 000 asukkaaseen. Siihen nähden kuulostaa erikoiselta, että viidellekymmenelle siirtolaiselle ei löytynyt sijaa kesäkauden jo päätyttyä.

Demokraattipresidenttien kartanoita

Monet raharikkaat ovat rakentaneet huvilansa Martha’s Vineyardille. Saaren rakennusten mediaanihinta on 794 900 dollaria.

Saari on ollut erityisesti demokraattipresidenttien suosiossa. Kennedy-suvulla oli siellä 65 miljoonan dollarin kartano. Ex-presidentti Barack Obama osti vaimonsa kanssa loma-asunnon saarelta 12 miljoonalla dollarilla. Myös Bill ja Hillary Clinton ovat viettäneet lomiaan saarella.

Vahva symboliarvo: ”Ei minun takapihalleni”

Martha’s Vineyard symboloi täydellisesti niitä rikkaita liberaaleja, jotka kannattavat rajatonta maahanmuuttoa ja pitävät siirtolaisia rikkautena, mutta eivät halua heitä omalle takapihalleen. Ei siis ihme, että Floridan kuvernööri Ron DeSantis päätti lähettää siirtolaisryhmän juuri sinne.

Kuvernööri DeSantis sanoo tehneensä lupauksen, että hän aikoo kuljettaa laittomasti maahan tulleita siirtolaisia eteenpäin niihin ”edistyksellisiin” osavaltioihin, jotka kannattavat vapaata maahanmuuttoa. DeSantis on saanut Floridan osavaltioilta 12 miljoonan dollarin määrärahan tähän tarkoitukseen, ja hän aikoo käyttää jokaisen sentin hyvin.

Taakanjakoa kyydityksillä

DeSantisin lisäksi myös Texasin kuvernööri Greg Abbott ja Arizonan kuvernööri Doug Ducey ovat harrastaneet laittomien siirtolaisten kyyditsemistä liberaalien hallitsemiin osavaltioihin. Tavoitteena on saada laajempaa huomiota niille ongelmille, joita laiton maahantulo aiheuttaa Meksikon rajalla oleville osavaltioille.

Kyydityskampanjan aloittaja on Texasin kuvernööri Greg Abbott, joka on tarjonnut jo tuhansille laittomasti Texasiin tulleille ilmaisen bussikyydin pääkaupunki Washingtoniin. Viime aikoina hän on lisännyt myös New Yorkin ja Chicagon matkakohteiden listalle. Ilmaisista kyydeistä kiitolliset siirtolaiset ovat antaneet hänelle lempinimen ”El Transportador” (”kyyditsijä”).

Abbottin siirtolaisbussien päätepysäkit pääkaupungissa ovat sijainneet mahdollisimman julkisilla paikoilla, kuten suurten sanomalehtitalojen edessä tai varapresidentti Kamala Harrisin virka-asunnon portilla. Viime viikonloppuna Abbott lähetti taas pari bussilastillista laittomasti maahan tulleita siirtolaisia Kamala Harrisin virka-asunnolle.

– Me lähetämme siirtolaisilla hänen takapihalleen saadaksemme Bidenin hallinnon hoitamaan velvollisuutensa ja turvaamaan rajan, Texasin kuvernööri Abbott selitti toimintaansa.

Demokraatit: ”Kidnappausta, ihmissalakuljetusta”

Varapresidentti Kamala Harris pitää Abbottin toimintaa vastuuttomana. Demokraattien ex-presidenttiehdokas Hillary Clinton vertaa toimintaa jopa ihmissalakuljetukseen. Myös istuva presidentti Joe Biden tuomitsee siirtolaisten kuljettamisen osavaltiosta toiseen.

– Republikaanit tekevät politiikka ihmisillä, käyttävät heitä välineinä. Se, mitä he tekevät on yksinkertaisesti väärin. Se on epäamerikkalaista ja holtitonta, presidentti Biden kommentoi.

Todellisuudessa Bidenin hallinto on jo pitkään lennättänyt laittomasti maahan tulleita siirtolaisia pohjoisempiin osavaltioihin. Yön pimeydessä tehtyjä siirtolaislentoja on yritetty salailla.

Yhdysvalloissa tuntuu siis vallitsevan kaksoisstandardi, jonka mukaan siirtolaisten siirtäminen osavaltiosta toiseen on hyvä asia, kun liittovaltion viranomaiset tekevät sitä, mutta paha asia ja suorastaan kidnappausta tai ihmissalakuljetusta, jos osavaltioiden viranomaiset tekevät niin.

Vaalitemppu ja keskustelunaloitus

Floridan kuvernööri Ron DeSantisin päätös lennättää siirtolaisia rikkaiden huvilasaarelle oli tietenkin vaalitemppu, mutta se oli myös tärkeä keskustelunaloitus, joka onnistui herättämään huomiota maailmanlaajuisesti. Jopa Suomen media uutisoi asiasta.

Toivottavasti keskustelu rajavalvonnasta ja laittomasta maahanmuutosta pääsee vihdoin käyntiin Yhdysvalloissa. Tai ehkä Ron DeSantis joutuu lähettämään vielä muutaman koneellisen siirtolaisia Martha’s Vineyardille.

SUOMEN UUTISET