Somevaikuttaja sai Yhdysvalloissa seitsemän kuukauden ehdottoman vankeustuomion nettimeemistä, jossa kehotettiin äänestämään Hillary Clintonia tekstiviestillä. Trumpista levitettiin samoissa vaaleissa aivan vastaavia meemejä, mutta niistä ei ole tuomittu ketään.

Meemitehtailija ja nettitrolli Douglass Mackey tuomittiin keskiviikkona seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen vuoden 2016 presidentinvaalien alla Twitterissä julkaistusta meemistä, jossa kehotettiin ihmisiä jäämään kotiin ja äänestämään Hillary Clintonia tekstiviestillä. Tuolloin Donald Trump voitti vaalit, mutta tuskin tämän nettimeemin ansiosta.

Tuomittiin vaalirikoksesta

Douglass Mackey, joka käytti Twitterissä käyttäjätunnusta “TheRickyVaughn” todettiin syylliseksi jo maaliskuussa, mutta varsinainen tuomio langetettiin vasta nyt. Hänet tuomittiin vaalirikoksesta, koska hänen katsottiin yrittäneen estää muiden oikeutta äänestää vaaleissa.

Nimimerkillä Ricky Vaughn oli Twitterissä noin 58 000 seuraajaa ja MIT-korkeakoulun medialaboratorion listauksessa häntä pidettiin 107:nneksi tärkeimpänä somevaikuttajana vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Oikeuden mukaan hän toimi salaliitossa eräiden muiden netin käyttäjien kanssa jakaessaan valheellisia viestejä, joiden mukaan Hillary Clintonia voisi äänestää tekstiviestillä tai somessa.

”Vältä vaalijonot. Äänestä kotoa.”

Yhdessä Mackeyn jakamista meemeistä oli teksti ”Vältä vaalijonot. Äänestä kotoa.” Äänestäjää kehotettiin lähettämään tekstiviesti ”Hillary” numeroon 59925. Kuvan alareunassa oli pienellä präntillä lisätietoja: ”Äänestäjän on oltava vähintään 18 vuotias. Yksi ääni per henkilö. Äänestäjän on oltava USA:n laillinen kansalainen.” Lisäksi väitettiin, että tämän mainoksen on maksanut Hillary Clintonin vaalikampanja.

Kuvassa oli musta naishenkilö. Toisessa vastaavassa meemikuvassa tekstit oli kirjoitettu espanjaksi. Oikeus toi tuomiossaan erikseen esille sen, että Mackey oli twiiteissään korostanut mustien äänestysvilkkauden vähentämisen tärkeyttä.

Ainakin 4 900 tekstiviestiä

Syyttäjän mukaan ainakin 4 900 eri puhelinnumeroa yritti lähettää tekstiviestin ”Hillary” meemissä annettuun numeroon vaalipäivänä tai sitä ennen. On mahdotonta tietää, kuinka moni tekstiviestin lähettäjä teki sen ihan piruuttaan ja kuinka moni meni oikeasti lankaan tyhmyyttään tai tietämättömyyttään.

Oikeus ilmeisesti piti kuitenkin todennäköisenä, että suuri määrä äänestäjiä erehtyi oikeasti luulemaan, että presidentinvaaleissa voi äänestää tekstiviestillä, joten heidän mahdollisuuttaan käyttää äänioikeuttaan rikottiin. Mackey sai siksi tuomion vaalirikoksesta.

Trump-meemeistä ei syytteitä

Douglass Mackey puolustautui oikeudessa sillä, että aivan vastaavia tekstiviestiäänestystä mainostavia meemejä tehtiin myös Donald Trumpista. Niistä ei kuitenkaan ole nostettu syytettä.

Hillary Clintonista on levitetty myös paljon ilkeämpiä meemejä, joissa muun muassa vihjaillaan hänen sekaantuneen eri ihmisten kuolemiin ja ”itsemurhiin”. Näistä ”Killary”-meemeistä ei ole kuitenkaan nostettu syytteitä, koska ne mahtuvat Yhdysvaltojen laajan sananvapauskäsityksen piiriin.

SUOMEN UUTISET