Yhdysvaltain kongressi on saanut uuden puhemiehen. Toimittajat inhoavat häntä, koska valituksi tuli Trumpin suosikki, joka on kritisoinut edellisten presidentivaalien ääntenlaskentaa. Lisäksi hän edustaa vanhoillisia, kristillisiä arvoja eikä usko edes ilmastonmuutokseen.

Yhdysvaltain kongressin päätöksentekoa jo kolmisen viikkoa jumittanut tilanne saatiin vihdoin ratkaistua, kun edustajainhuoneen puhemieheksi valittiin Louisianaa edustava republikaani Mike Johnson. Häntä ennen tarjolla oli kolme paljon nimekkäämpää republikaania, mutta kukaan heistä ei saanut taakseen kaikkia oman puolueensa edustajia.

Hesari varoittaa ex-presidentin paluusta

Edellinen puhemies Kevin McCarthy (rep) sai potkut oman puolueensa ”trumpilaissiiven” kampittamana, mutta pääosin demokraattien äänillä. Seuraajan valitsemiseen sen sijaan vaadittiin kaikkien republikaanien tuki, koska republikaaneilla on vain niukka enemmistö edustajainhuoneessa.

Ratkaisevana Johnsonin valinnalle pidetään sitä, että ex-presidentti Donald Trump asettui vahvasti hänen tuekseen. Tapahtumien kulku on myös osoitus siitä, että Trumpilla on yhä – useista vuoden 2020 vaaleihin liittyvistä rikossyytteistä huolimatta – suosiota ja voimaa.

Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen kehottaakin kaikkia varautumaan siihen mahdollisuuteen, että Trump nousee jälleen Yhdysvaltain presidentiksi.

Trumpin suosikki – toimittajien inhokki

Johnsonin valintaa on luonnehdittu myös siten, että republikaanit valitsivat omiensa keskuudesta sen, jota muut vihaavat vähiten. Toimittajissa sen sijaan uusi puhemies herättää hyvinkin negatiivisia reaktioita. Uutiskanava CNN kutsuu häntä ”vaalidenialistiksi”.

Yhdysvalloissa pitkään työskennellyt Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen oli täysin pöyristynyt kuultuaan Johnsonin valinnasta. Hän lisää Johnsonin syntilistalle ilmastodenialismin ja väittää tämän uskovan ”salaliittoon” edellisten presidentivaalien tulokseen liittyen.

Yritti viivyttää vaalituloksen hyväksymistä

Todellisuudessa Mike Johnson on nimenomaan sanonut, että hän ei usko mihinkään ”suureen salaliittoon”, mutta on huolissaan vaaleihin liittyneistä epäselvyyksistä ja siitä, että vaalien jälkeen tehdyssä kyselyssä yli kolmannes äänestäjistä uskoi, että vaalitulos on väärennetty.

Johnson on koulutukseltaan juristi. Hän oli mukana Trumpin puolustustiimissä tämän ensimmäisessä virkarikosoikeudenkäynnissä vuonna 2020. Johnson oli mukana myös hankkeessa, jossa yritettiin juridisella kikkailulla viivyttää presidentinvaalien tuloksen hyväksymistä kongressissa, jotta vaalivilppiväitteiden tutkintaa voitaisiin jatkaa neljässä ratkaisevassa osavaltiossa.

Vanhoillisia arvoja kannattava kristitty

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehenä on nyt siis babtisti, joka pitää elämänarvojensa perustana Raamattua. Hänellä on neljä lasta ja vaimo, joka on koulutukseltaan opettaja ja sielunhoitaja.

Johnsonin ihannemaailmassa ei olisi homoavioliittoja eikä abortteja, mutta miehen ja naisen välinen avioliitto olisi ikuinen. Oman vaimonsa kanssa hän on solminut Louisianan osavaltion lain salliman erityissopimuksen, joka rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan saada avioero.

Kulttuurisodan eturintamasta päätöksentekijäksi

Babtistilehdelle vuonna 2016 antamassaan haastattelussa Johnson luonnehtii juristin uraansa ”kutsumukseksi” ja kertoo olleensa ”kulttuurisodan eturintamassa” puolustamassa uskonnonvapautta, ihmiselämän pyhyyttä, perinteistä avioliittoa ja muita raamatullisia arvoja.

Edustajainhuoneen puhemiehenä hänen kiireellisimmät murheensa eivät kuitenkaan liity elämänarvoihin vaan sotiin ja rahaan. Haastattelussa Johnson luettelee polttavimpia ongelmakohtia: Israel, Ukraina, Kiina, Iran, talous, etelärajan vuotaminen ja fentanyylin aiheuttamat huumeongelmat.

Ukrainan ja Israelin apupaketit päätettävänä

Aivan ensimmäisenä edessä ovat Ukrainan ja Israelin apupaketit. Alun perin ne oli koplattu yhteen samaksi paketiksi, mutta puhemies Johnson haluaa, että niistä äänestetään erikseen.

Monet republikaanit ovat sitä mieltä, että USA:n pitäisi lopettaa Ukrainan sotilaallinen avustaminen, ja myös Johnson on äänestänyt tällaisen vaatimuksen puolesta edustajainhuoneessa. Puhemiehenä hän on kuitenkin valmis antamaan sen verran periksi presidentti Joe Bidenille, että Ukrainan tukemista voidaan jatkaa, jos varojen asianmukaisesta käytöstä saadaan varmuus.

Israelin tukeminen sopii Johnsonin kristilliseen vakaumukseen hyvin, mutta hän haluaa, että valtion budjettia leikataan vastaavasti jostain muualta. Yhdysvaltain joukkojen lähettämiseen Israelin maaperälle hän suhtautuu vastahakoisemmin.

Demokraateilla on enemmistö kongressin ylähuoneessa eli senaatissa, joten alahuoneen eli edustajainhuoneen puhemiehenä Johnsonin on päästävä kompromissiin demokraattien kanssa saadakseen asiat etenemään. Aikataulu on tiukka. Jos budjettisopua ei löydy marraskuun 17. päivään mennessä, edessä on liittovaltion toimintojen sulkeminen: virastot laitetaan kiinni ja palkanmaksu loppuu.

SUOMEN UUTISET