Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies on erotettu historiallisessa äänestyksessä, jossa osa republikaaneista asettui vastustamaan oman puolueensa puhemiestä. Luottamuspulan taustalla ovat valtion velkaantuminen, budjettikriisi, Bidenin sukuun liittyvät lahjusepäilyt ja erimielisyydet Ukrainan tukemisesta.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone päätti tiukan äänestyksen jälkeen erottaa Kevin McCarthyn (rep) puhemiehen tehtävästä äänin 216-210, kertoo uutistoimisto CNN. Luottamusäänestys aloitettiin McCarthyn oman puolueen ”radikaalisiiven” aloitteesta. Republikaanien floridalaisedustaja Matt Gaetz lähti kaatamaan puhemiestä, vaikka ei voinut olla varma, saako hänen aloitteensa demokraattien tuen.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa niukka enemmistö (221-212). Luottamusäänestyksessä puhemiehen eroa vaativat kaikki demokraattien äänet ja kahdeksan republikaania. Erotettu Kevin McCarthy on ilmoittanut, että ei aio enää asettua ehdolle puhemieheksi.

Historiallinen tapaus

Kyseessä on ainutlaatuinen tapaus Yhdysvaltojen poliittisessa historiassa. Puhemiehen erottamista on yritetty kaksi kertaa aiemmin, mutta tämä on ensimmäinen onnistunut yritys. Jatkaakseen toimintaansa edustajainhuoneen on valittava uusi puhemies. Se ei tule olemaan helppoa.

Sama republikaanien joukko yritti jo alun perin estää Kevin McCarthyn valinnan puhemieheksi. McCarthyn valinnasta jouduttiin äänestämään peräti 15 kertaa, koska osa republikaaneista kieltäytyi äänestämästä oman puolueensa ehdokasta. Lopulta McCarthy joutui tekemään joitakin myönnytyksiä vastustajilleen tullakseen valituksi.

Gaetz: ”Kukaan ei luota häneen”

Äänestyksen jälkeen antamassaan haastattelussa Matt Gaetz korosti, että hänen mielestään Kevin McCarthy antoi ristiriitaisia lupauksia eri tahoille ja rikkoi ne. Siksi demokraatitkin liittyivät epäluottamusäänestykseen.

– Kevin McCarthy kaatui tänään siksi, että kukaan ei luota häneen, Gaetz sanoi.

Gaetz kuvaili erotettua puhemiestä ”suon kasvatiksi” viitaten ex-presidentti Donald Trumpin suosimaan kielikuvaan ”suon kuivattamisesta”. Suon kuivattamisella tarkoitetaan erilaisten lobbareiden ja eturyhmien vallan pienentämistä. Gaetzin mukaan McCarthy on on noussut valtaan keräämällä eturyhmien rahaa ja jakamalla sitä eteenpäin vastineeksi poliittisista palveluksista.

Liittovaltion toimintojen sulkemiselta vältyttiin

Gaetzin suurimmat huolenaiheet liittyvät Yhdysvaltain valtionvelan kasvuun ja pelkoon siitä, että dollari menettäisi asemansa maailmankaupan reservivaluuttana. Näkemyserot taloudesta kärjistyivät viime viikonloppuna, kun puhemies McCarthy sai yllättäen molemmat puolueet suostumaan tilapäisratkaisuun, jolla vältettiin liittovaltion toimintojen sulkeminen.

Vuoden 2024 budjetti on nyt käsittelyssä. Yhdysvaltojen lain mukaan liittovaltion virastot on suljettava, jos kongressi ei pääse sopuun niiden budjetista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liittovaltion työntekijöiden ei tarvitse tulla töihin, mutta he eivät myöskään saa palkkaa.

Kriittisten alojen työntekijät, kuten rajavartijat, liittovaltion poliisit ja lennonjohtajat jatkavat työtään normaalisti, mutta eivät saa palkkaa ennen kuin kongressi lopettaa sulkutilan.

Bidenin perheen lahjusepäilyt ja Ukrainan tuki

Istuvaan presidenttiin kohdistuvat virkarikosepäilyt vaikuttivat osaltaan puhemies McCarthyn kaatumiseen. Demokraatit olivat tyytymättömiä siihen, että McCarthy ylipäätään käynnisti esitutkinnan presidentti Joe Bidenin virkasyytteeseen asettamista varten. Republikaanit puolestaan haluaisivat, että Bidenin perheeseen liittyviä lahjusepäilyjä tutkittaisiin vieläkin ärhäkämmin.

Toinen mielipiteitä vahvasti jakava asia on Ukrainan jatkuvasti vaatima sotilaallinen ja taloudellinen tuki. Osa republikaaneista on sitä mieltä, että amerikkalaisten verovarat tulisi käyttää amerikkalaisten hyväksi omassa maassa.

Ensi vuoden presidentinvaaleja pelataan jo

Nyt tilanne on siis se, että republikaanien pitää päästä sopimukseen liittovaltion budjetista demokraattien kanssa ja valita omasta keskuudestaan uusi edustajainhuoneen puhemies. Ylen aiempi USA:n kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvelee, että demokraatit yrittävät käyttää tilannetta hyväkseen puskeakseen läpi Bidenin uudistuksia nyt kun republikaanien rivit ovat hajallaan. Samalla pelataan jo ensi vuoden presidentinvaaleja.

Veteraanitoimittaja Matti H. Virtanen puolestaan näkee tapahtuneen taustalla sen, että radikaalioikeisto haluaa lopettaa kabinettipolitiikan, jossa valtavia menopaketteja kootaan kulissien takana ja hyväksytään kerralla. Republikaanien radikaalisiiven mieleen olisi menojen hyväksyminen yksi kerrallaan, jolloin rahankäyttö olisi läpinäkyvämpää.

SUOMEN UUTISET