Yhdysvaltain kongressissa nähtiin budjetin käsittelyn yhteydessä poikkeuksellinen määrä viranhaltijoiden palkkoja koskevia muutosesityksiä. Liikenneministerin ja puolustusministerin palkkoja ehdotettiin laskettavaksi yhteen dollariin vuodessa.

Yhdysvaltain kongressissa on käyty läpi ensi vuoden budjettiesityksiä. Niiden käsittelyn yhteydessä kongressin edustajainhuoneessa on nähty poikkeuksellisen paljon viranhaltijoiden palkkoihin liittyviä muutosesityksiä.

Edustajainhuoneen eli kongressin alahuoneen edustajilla on mahdollisuus tehdä varainkäyttöön liittyviin lakeihin muutosesityksiä, jotka koskevat tietyn liittovaltion työntekijän erottamista tai hänen palkkansa alentamista.

”Ministeri höpisee rasistisista maanteistä”

Republikaanien edustaja Marjorie Taylor Greene ehdotti liikenneministeri Pete Buttigiegin (dem) vuosipalkan alentamista yhteen dollariin. Perusteluna palkanalennukselle Greene vetosi siihen, että Buttigieg on virassaan toiminut amerikkalaisten veronmaksajien edun vastaisesti.

Edustajainhuoneessa puhuessaan Greene moitti Buttigiegia muun muassa siitä, että tämä on liikaa painottanut yhdenvertaisuusasioita tiemäärärahoja jaettaessa. Buttigieg on muun muassa käynnistänyt miljardin dollarin projektin, jonka tarkoituksena on ”yhdistää rodullisesti eriytyneitä asuinalueita”.

Osa määrärahoista on käytetty hankkeisiin, jotka ovat Greenen mielestä täysin tarpeettomia, kuten yli 100 miljoonan dollarin käyttäminen Detroitissa sijaitsevan moottoritien purkamiseen ja uudelleen rakentamiseen, koska sitä pidettiin ”rodullisesti erottavana”.

Buttigieg on myös kutsunut maanteitä ”rasistisiksi”. Hän on sanonut, että ”joissakin meidän valtateistämme on sisäänrakennettua rasismia”.

Saarnaa ilmastosta – lentää tilaussuihkukoneilla

Greene moitti Buttigiegia myös siitä, että tämä ajaa virassaan tiukkaa ilmastopolitiikkaa, mutta lentää itse tilaussuihkukoneilla. Liikenneministeri on käyttänyt tilauslentokonetta ainakin 18 kertaa astuttuaan virkaan alkuvuodesta 2021. Asiasta on käynnistetty sisäinen tutkinta liikenneministeriössä, kertoo Business Insider.

Yksi Pete Buttigiegin tilauslennoista liittyi siihen, että hän lensi Kanadaan vastaanottamaan kanadalaisen homojärjestön hänelle myöntämän palkinnon. Palkinto annettiin tunnustuksena LGBTQ-oikeuksien edistämisestä. Buttigieg on ensimmäinen avoimesti homoseksuaali mies, joka on noussut Yhdysvalloissa ministeriksi. Greenen mukaan tällaisten palkintojen noutaminen veronmaksajien kustannuksella ei liity liikenneministerin toimenkuvaan.

Puolustusministerillekin dollari vuodessa

Kongressin edustajainhuone hyväksyi Greenen muutosesityksen otettavaksi mukaan lakiesitykseen. Kyseinen lakiesitys tulee kuitenkin melko varmasti kaatumaan kongressin ylähuoneen eli senaatin käsittelyssä, joten liikenneministeri saa pitää palkkansa.

Marjorie Taylor Greene sai viime kuussa läpi vastaavan laisen muutoksen puolustusmäärärahoja koskevaan lakiesitykseen. Hän esitti, että puolustusministeri Lloyd Austinin vuosipalkka on laskettava yhteen dollariin. Myöskään tällä lakiesityksellä ei ole mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi demokraattienemmistöisessä senaatissa.

Myös Bidenin lehdistösihteerin palkka oli pölkyllä

Edustaja Claudia Tenney (rep) vaati presidentti Joe Bidenin lehdistösihteerinä toimivan Karine Jean-Pierren vuosipalkan alentamista yhteen dollariin, koska tämä on ”toistuvasti valehdellut amerikkalaisille”.

Tenney piti valheellisina Jean-Pierren lausuntoja siitä, että ”laiton maahanmuutto on vähentynyt Bidenin presidenttikaudella” ja ”kukaan ei noin vain kävele maahan etelärajan yli”. Hänen mukaansa Karine Jean-Pierre on myös valheellisesti väittänyt, että kriittistä rotuteoriaa (CRT) ei opeteta kouluissa. Lisäksi Tenney syytti Bidenin lehdistösihteeriä vaalidenialismista ja antisemitismistä.

Edustaja Mike Collins (rep) puolestaan vaati varapresidentti Kamala Harrisin (dem) toimistokulujen leikkaamista budjetista. Hän perusteli vaatimusta sillä, että Kamala Harris on epäonnistunut rajaturvallisuudesta huolehtimisessa. Karine Jean-Pierren palkkaan ja varapresidentin toimistohenkilökuntaan kohdistuneet leikkausvaatimukset eivät menneet läpi edes edustajainhuoneessa.

SUOMEN UUTISET