Saksan poliisi uskoo, että järjestöt ja moskeijat ovat levittäneet juutalaisvihamielistä ja Israel-vastaista mielialaa. Suurin ratsia kohdistui Hampurin islamilaiseen keskukseen (IZH), jota on tarkkailtu sisäministeriön toimesta jo vuosien ajan. IZH:ta epäillään yhteyksistä terroristijärjestöksi luokiteltuun Hizbollahiin, ja sitä on myös pidetty Saksan suurimpana Iranin islamistisen hallinnon vakoilukeskuksena.

Ylen pääuutislähetys kertoi 16.11., että Saksan poliisi on tehnyt 16.11. aamulla ratsioita lukuisiin islamilaisiin kohteisiin useissa kaupungeissa. Kaikkiaan etsintöjä tehtiin 54 kohteeseen.

Ratsioiden perusteena on ollut epäily siitä, että islamilaisissa keskuksissa edistettäisiin toimintaa, joka rikkoo Saksan perustuslakia ja ihmisten tasa-arvoisuuden periaatetta. Asiasta uutisoi esimerkiksi Bild-lehti.

Kohteina ovat olleet Iranin rahoittamat shiialaista islamia tukevat kulttuurikeskukset ja moskeijat.

Suurin poliisioperaatio on ollut Hampurissa, missä niihin osallistui yli 200 poliisia. Ratsioita on ollut myös Ala-Saksissa, Baijerissa, Berliinissä, Hessenissä, Nordrhein-Westfalenissa ja Baden-Württembergissä.

Hampurin IZH lakkautetaan lähiaikoina

Hampurissa keskeisin kohde oli Hampurin islamilainen keskus (Islamische Zentrum Hamburg, IZH), jonka kerrotaan jo vuosia olleen sisäministeriön kiinnostuksen kohteena. Keskuksella epäillään olevan yhteyksiä Saksassa terroristijärjestöksi luokiteltuun Hizbollah-järjestöön, joka on Iranin läheinen tukija. Libanonissa toimiva Hizbollah tekee jatkuvasti kranaatti-iskuja Israeliin.

IZH on ylläpitänyt Hampurissa tunnettua ”Sinistä moskeijaa”. Hampurin osavaltion sisäministeri Andy Grote sanoo Bild-lehdelle, että IZH-järjestö lakkautettaneen lähiaikoina.

Saksan tiedustelupalvelun mukaan Iranin tukemat järjestöt ja moskeijat ovat levittäneet ”selvästi antisemitististä ja Israel-vastaista sanomaa”.

IZH:n lisäksi tutkimukset kohdistuvat viiteen muuhun järjestöön, joiden epäillään olevan IZH:n alaisia.

Spiegel uutisoi vakoilukeskuksista jo viime vuonna

Suomen Uutiset kirjoitti helsinkiläisestä Resalat-moskeijasta ja sen Iran-yhteyksistä. Samalla kerroimme Spiegel-lehden uutisesta, jonka mukaan Iranin hallinnon vakoilukoneistoa on levittäytynyt ympäri Eurooppaa. Uutinen kertoi Hampurin islamilaisen keskuksen IZH:n Iran-yhteyksistä ja siitä, kuinka se on toiminut iranilaisen hallinnon tukikohtana. Spiegel kertoi tuolloin, että Hampurin islamilainen keskus on Iranin hallinnon tärkein vakoilukeskus Saksassa ja että sitä on myös käytetty Iranin hallinnon propagandan levittämisessä ympäri Eurooppaa.

Spiegel kertoi myös Frankfurtin yliopiston Global Islam -tutkimuskeskuksen (FFGI) johtaja Susanne Schröterin lausumasta vetoomuksesta, jossa perättiin toimia moskeijaa kohtaan. Saksan liittovaltion perustuslainsuojelu- ja terrorismintorjuntavirastolla on ollut jo vuosia todisteita siitä, että keskus ei ole vain antisemitistinen, antidemokraattinen ja naisvihainen, vaan todisteita on siitäkin, että sillä on siteitä myös terroristi-Hizbollahin joukkoihin.

Heli-Maria Wiik