Toisen maailmansodan aikana juutalaisvainoissa menehtyneen teinitytön mukaan nimetyn saksalaisen päiväkodin nimi halutaan vaihtaa. Maahanmuuttajataustaiset vanhemmat ovat valittaneet nimestä. Myös päiväkodin henkilökunta haluaisi ”lapsiystävällisemmän” nimen. Nimenmuutoksen vastustajat puolestaan ovat pöyristyneitä yrityksestä ”canceloida” maailman kuuluisin juutalaistyttö.

Tangerhütte on noin kymmenen tuhannen asukkaan pikkukaupunki, joka sijaitsee reilut sata kilometriä Berliinistä länteen. Siellä on vuodesta 1970 lähtien toiminut Anne Frankin mukaan nimetty päiväkoti, jonka nimi halutaan nyt vaihtaa ”maailmanmatkaajien päiväkodiksi”.

Anne Frank piileskeli perheineen kahden vuoden ajan perheyrityksen toimistorakennuksen salahuoneissa Amsterdamissa, kunnes natsit löysivät heidät. Anne Frank kuoli 15-vuotiaana Bergen-Belsenin keskitysleirillä maaliskuussa 1945 lavantautiin vain muutamaa viikkoa ennen leirin vapauttamista. Hänen päiväkirjansa on tullut kaikille suomalaislapsillekin koulussa tutuksi.

Onko nimen vaihtaminen antisemitismiä?

Eri puolilla Eurooppaa on monia Anne Frankin mukaan nimettyjä kouluja, päiväkoteja ja katuja. Nyt Tangerhütten pikkukaupunki haluaa nimetä yhden niistä uudelleen. Asiasta on uutisoinut muun muassa Jerusalem Post -lehti, joka pitää nimenvaihtoa antisemitisminä.

Jerusalem Post siteeraa nimenvaihdon vastustajia, joiden mielestä ”päiväkodin nimen vaihtaminen lähettää väärän signaalin varsinkin nyt, kun antisemitismi on nousussa”. Nyt kaivattaisiin erityistä herkkyyttä symbolisten nimenmuutosten suhteen.

Maahanmuuttajataustaiset vanhemmat valittaneet

Nimenvaihdos on saanut osittain alkunsa siitä, että jotkut maahanmuuttajataustaiset vanhemmat ovat olleet sitä mieltä, että heidän on vaikea selittää lapsilleen nimen taustaa. Myös päiväkodin henkilökunta on toivonut ”lapsiystävällisempää” nimeä.

Päiväkodin johtaja Linda Schichor sanoo, että Anne Frankin tarina on vaikeasti ymmärrettävä pienille lapsille. Lisäksi nimi on joidenkin maahanmuuttajavanhempien kannalta haasteellinen, etenkin ottaen huomioon Lähi-idän tämän hetkisen tilanteen.

Päiväkodin johtaja toivoo, että päiväkodille annettaisiin ”täysin epäpoliittinen” nimi. Mutta tämä toive on Frankfurter Allgemeine -lehden toimittaja Sandra Kegelin mielestä jo sinällään poliittinen. Toimittaja on pöyristynyt siitä, että Anne Frankin muisto halutaan unohtaa: ”Eikö lapsia saisi enää vaivata Anne Frankilla ja hänen tarinallaan?”

Maailmanmatkaajia, hirvitonttuja vai Anne Frank?

Kaupungin pormestari Andreas Brohm on sitä mieltä, että ”maailmanmatkaajat” on paljon avoimempi nimi, joka korostaa lasten monimuotoisuutta. Kaupungin nettisivuilla kerrotaan, että ehdotus nimenmuutoksesta liittyy päiväkodin remonttiin ja sen toimintatavan uudistamiseen. Lopullista päätöstä ei vielä olla tehty, vaan kaikki saavat olla mukana dynaamisessa ja avoimessa päätöksentekoprosessissa.

Tangerhütte ei ole ensimmäinen paikkakunta, jossa Anne Frank on yritetty ”canceloida”. Vuonna 2021 Elxlebenin kylässä paikallisen päiväkodin nimi haluttiin vaihtaa Anne Frankista ”hirvitontuiksi”, koska satuolennot sopivat paremmin lapsille. Nimenmuutos ei kuitenkaan onnistunut muun muassa juutalaisyhteisöltä tulleen vastustuksen vuoksi.

SUOMEN UUTISET