YK on pitänyt esillä Gazan sairaaloiden heikkoa polttoainetilannetta. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Hamas ylläpitää yli 200 000 gallonan eli noin 758 000 litran polttoainevarastoa, jota se käyttää Israeliin ampumiinsa raketteihin ja sodankäynnin generaattoreihin. Polttoainetta käytetään myös sähkön ja puhtaan ilman tuottamiseen terroristijärjestön maanalaiseen tunneliverkostoon.

CBS-uutiskanavan mukaan Hamasin johto on sanonut libanonilaismedialle, että gazalaisten siviilien kohtalo ei ole heidän vastuullaan, vaan YK:n ja Israelin tulee hoitaa heidän tarpeensa.

Lähes 500 kilometrin mittaisissa tunneleissa sijaitsee Hamasin komentokeskuksia. Israel on viime päivinä operoinut esimerkiksi Jabalaian pakolaisleirillä, jonka alla tunneliverkosto kulkee. Israel on kertonut eliminoineensa pakolaisleirillä Hamasin terroristeja sekä sen ylläpitämiä komentokeskuksia. Katso tästä yhdysvaltalaismedia CBS:n uutisvideo tunneliverkostosta.

Hamas estää polttoaineen jakamisen

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken esitti kongressille 31.10. todisteet siitä, että Hamas kieltäytyy jakamasta polttoainettaan Gazan sairaaloihin.

Israel on vastustanut polttoainekuljetuksia, sillä se on sanonut Hamasin estävän sen jakamisen siviileille.

Blinken sanoi myös, että hän yrittää saada aikaan ratkaisun, jolla polttoaine saataisiin perille sairaaloihin, leipomoihin ja vedentuotantolaitoksiin.

Suomen Uutiset