IDF julkaisi 27.10. puhelinkeskustelun sekä havainnekuvan, jossa on tarkat tiedot terroristijärjestö Hamasin pääkomentokeskuksesta, joka sijaitsee Gazan suurimmassa sairaalassa.

Al-Shifan sairaala on Gazan suurin sairaala, joka sijaitsee Gaza Cityn keskustassa. Sairaalan alla on terrorijärjestön maanalainen pääkomentokeskus. Sen alaisissa bunkkereissa on myös useita muita komentokeskuksia, joissa terroristijärjestö Hamasin johto ja taistelijat operoivat.

Sisäänkäyntejä komentokeskukseen on laajan tunneliverkoston johdosta kauempana sairaalasta, jolloin Hamasin terroristien ei tarvitse käyttää sairaalan sisäänkäyntejä. Komentokeskuksen osia on esimerkiksi synnytysosaston ja magneettikuvausosaston vieressä.

Sairaalassa suuri ammusvarasto

Sairaalan sisällä on myös Hamasin kontrolloima sairaalan sisäisen turvallisuuden valvontakeskus, jossa on vahvasti aseistettuja Hamasin sotilaita “rutiini- ja hätätilanteita” varten.

Sairaalan komentokeskuksesta ohjataan raketti-iskuja ja johdetaan terroristijärjestön taistelijoita. Sairaalassa on suuri ase- ja ammusvarasto sekä ohjustorjuntajärjestelmä.

IDF:n tiedot perustuvat esimerkiksi Israelin sotilastiedustelu Shin Betin sekä kansainvälisten tiedustelukumppaneiden tietoihin.

Pyrkii säästämään siviilien henkiä

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen everstiluutnantti Juha Mäkelä selvensi 30.10. A-studiossa sodankäynnin oikeussääntöjä.

Mäkelä sanoi haastattelun aluksi, että Israel pyrkii nyt rajoitetulla hyökkäyksellä säästämään siviilien henkiä.

– Se on myös sodankäynnin sääntöjen mukaan jakanut lentolehtisiä ja informoinut asukkaita. Israel on kehottanut heitä poistumaan ja hyökännyt vasta sen jälkeen. Israel pyrkii noudattamaan sodan oikeussääntöjä. Toinen asia on se, että terroristijärjestö Hamas ei välttämättä päästä siviilejä poistumaan näiltä alueilta. Hamasin taistelutaktiikkana on ollut aikaisemminkin se, että he pyrkivät käyttämään siviilejä ihmiskilpinä, hän tarkentaa.

Terroristit Israelille vapaata riistaa

A-studion toimittaja kysyi myös Hamasin tukikohdista, joita on voitu sijoittaa sairaaloiden lähelle ja peräti niiden alle. Toimittaja kysyi myös, miten sairaaloihin sijoitetut sotilaskohteet vaikuttavat Israelin etenemiseen.

– Sodan oikeussäännöt pitävät moskeijoita, kouluja ja sairaaloita erityissuojeltuina kohteina, joihin ei voi iskeä. Mikäli terroristijärjestö käyttää väärin tätä erityissuojelua, niin näistä kohteista tulee silloin laillisia maaleja. Ja näin Israel on nyt menetellyt. Se on varoittanut ja pyytänyt siviilejä poistumaan. Mutta jos on tiedossa, että jossain tällaisessa suojellussa kohteessa on terroristijärjestön jäseniä, niin silloin Israelin näkökulmasta nämä ovat laillisia kohteita, joihin voidaan iskeä.

Heli-Maria Wiik