Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio myönsi Israeliin Magen David Adom -järjestölle miljoonan euron valtionavustuksen sekä neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle ICRC:lle, jonka apuvetoomus kattaa sekä Israelin että palestiinalaisalueet.

Suora tuki Israeliin on poikkeuksellista, koska mikään muu EU-maa ole tehnyt vastaavaa päätöstä myöskään terroristijärjestö Hamasin viimekuisen iskun jälkeen. MDA on akkreditoitu ja vakiintunut, luotettava toimija Israelissa.

– Pidän tärkeänä, että Suomi on Israelin tukena terrorismia vastaan. Hamasin terroristi-isku, jossa murhattiin tarkoituksella siviilejä ja kokonaisia perheitä koteihinsa, oli raakalaismaisimpia, mitä ihmiskunta on nähnyt. Hamasin julmuudelta ei pidä tässä kokonaisuudessa sulkea silmiä. Hamas ei ole Gazassa asuvien puolella, ja se vähät välittää heidän oikeudestaan elää rauhassa, Ville Tavio sanoo.

– Suomen näkökulmasta on erittäin tärkeää suojella koko alueen siviilejä, ja autamme tässä omalta osaltamme. Tuki annetaan olemassa olevan budjetin sisältä ja luotettavan väylän kautta, Tavio korostaa hallituksen kehitysyhteistyöbudjetin säästölinjaa.

Panttivankien ottaminen kansainvälisen oikeuden vastaista

Tavio painottaa, että panttivankien ottaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista ja Hamasin tulee vapauttaa panttivangit.

Vaatimusta panttivankien vapauttamisesta ovat pitäneet esillä myös Punaisen Ristin liikkeen järjestöt, joiden kautta Suomen tukea nyt suunnataan.

Ministeri Tavio on käynnistänyt myös selvityksen palestiinalaisalueiden kehitystuesta, jotta varmistetaan tuen oikea kohdistuminen. Selvitys valmistuu joulukuussa, ja se tulee olemaan julkinen.

Suomen Uutiset