YK:n yleiskokous vaati lauantaiaamuna Suomen aikaa hyväksytyssä päätöslauselmassaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Suomi äänesti tyhjää. Päätöslauselmaa vastaan äänesti 14 maata, niiden joukossa Tšekki, jonka puolustusministeri Jana Černochová kertoi yhteisöpalvelu X:ssä häpeävänsä YK:ta ja toivoi maan eroavan järjestöstä.

Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata ja vastaan 14 maata. 45 YK:n jäsenmaata äänesti tyhjää, Suomi mukaan lukien.

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan Suomi olisi äänestänyt lauselman puolesta, mikäli siinä olisi selkeästi tuomittu terroristijärjestö Hamasin isku.

Tsekin puolustusministeri häpeää YK:ta

Esitystä vastaan äänestäneen Tšekin puolustusministeri Jana Černochová kommentoi YK:n äänestystä viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter):

– Tasan kolme viikkoa sitten Hamas murhasi yli 1 400 israelilaista. Se on väestöön suhteutettuna enemmän kuin terroristijärjestö al-Qaeda murhasi ihmisiä Yhdysvaltain 9/11-terrori-iskussa. Vain 14 maata meidän maamme lisäksi on tehnyt selväsanaisen irtioton tästä. Häpeän YK:ta. Mielestäni Tšekillä ei ole paikkaa järjestössä, joka ei tuomitse terrorismia ja joka ei tunnusta valtion oikeutta itsepuolustukseen. Poistutaan sieltä, hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Esimerkiksi Ranska äänesti lauselman puolesta. Suomen ohella Ruotsi, Tanska, Islanti, Puola, Italia, Intia, Saksa ja Britannia äänestivät tyhjää. Tšekin lisäksi Itävalta, Unkari ja Yhdysvallat äänestivät lauselmaa vastaan.

Heli-Maria Wiik