Jos joku reitti Eurooppaan alkaa tukkeutua, ihmissalakuljettajat siirtävät liiketoimensa vikkelästi muualle. Nyt afrikkalaisten laittomien maahanmuuttajien veneet suuntaavat yhä useammin Atlantin rannikolta kohti Espanjaa ja Kanarian saaria. Muuttumatonta on kasvava kansainvaellus kohti Eurooppaa.

Lokakuun kahden ensimmäisen viikon aikana Kanarian saarille rantautui 8 561 laitonta maahantulijaa. Turistit eivät kansainvaellusta välttämättä näe, sillä afrikkalaisten veneet ohjataan rantautumaan turistikeskusten ulkopuolelle.

Tulijat anovat pääsääntöisesti turvapaikkaa ja heidät siirretään Espanjan mantereelle odottamaan asiansa käsittelyä.

Kanarian saarille ja ennen kaikkea Teneriffalle yrittävien, parempaa ja helpompaa elämää etsivien ihmisten määrä on kasvanut 80 prosenttia viime vuodesta. Tähän mennessä Afrikasta on saapunut veneillä Kanarialle tätä Länsi-Afrikan reittiä 23 537 laitonta siirtolaista.

Tulijat ovat lähtöisin Senegalista tai muualta Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Senegalin epävarmat poliittiset olot, liikakansoitus sekä ravintotilanteen kriisiytyminen epätavallisten sääilmiöiden myötä ajavat ihmisiä hengenvaaralliselle 100 kilometrin matkalle kohti Kanarian saaria ja Euroopan unionia.

Ihmissalakuljettajat asialla

Syys-, loka- ja vielä osin marraskuukin ovat otollisia kuukausia Atlantin ylitykselle, sillä silloin kelit ovat usein suotuisia jopa pienille aluksille. Isompiakin aluksia toki liikkuu merellä Afrikan ja Espanjan välillä.

Somessa kiertää sellaistakin varmistamatonta tarinaa, että ihmissalakuljettajille on tarjolla laadukkaampaa ja turvallisempaakin logistiikkaa Euroopan turvatun toimeentulon ääreen pyrkiville, kuin hengenvaarallinen matka merikelvottomalla pikkupurtilolla. Kyseinen video on vuodelta 2019.

Totta on ainakin se, että Afrikasta tullaan taas Espanjaan ja Eurooppaan tavalla tai toisella isolla joukolla ja eri reittejä. Espanja ei selviä urakasta ilman EU:n apua. Marokostakin on tullut Välimeren yli Espanjan Andalusian rannikolle yli 50 000 ihmistä sitten vuoden 2019, eikä tulijoiden määrä osoita hiipumisen merkkejä.

Luottamus koetuksella

Laiton maahanmuutto nostaa Foreign Policy -julkaisun mukaan paineita myös Italiassa, sillä pääministeri Giorgia Melonin vaalilupaukset ovat äänestäjien mielestä osoittautuneet kevyiksi.

Ääri-islamistien tekemät murhat Ranskan Arrasissa ja Belgian Brysselissä ovat lisänneet kansalaisten turvattomuuden tunnetta, kuten myös Hamasin aloittama sota Israelia vastaan.

Italialaisista 71 prosenttia on sitä mieltä, että Meloni on tehnyt lupauksiaan vähemmän maahanmuuton hillitsemiseksi. Jopa 66 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää hallitusta kyvyttömänä hoitamaan maahanmuuton ongelmia.

Tuplasti tulijoita

Italialaiset ja eurooppalaiset yleensäkin saivat ajankohtaisen herätyksen maahanmuutto-ongelman vakavuudesta, kun syyskuisena viikonloppuna italialaiselle Lampedusan saarelle ilmestyi 7 000 laitonta maahantulijaa yhden ainoan viikonlopun aikana.

Poliittinen epävakaus, sodat, köyhyys ja ilmaston lämpiäminen ovat yleisimpiä selityksiä sille, että Välimeren ylitse Italiaan on saapunut tänä vuonna yli 140 000 uuden elämän etsijää. Tuplasti enemmän kuin vuonna 2022.

SUOMEN UUTISET