Kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä Suomen on opittava Ruotsin virheistä. Viesti Ruotsin poliisilta on ollut selkeä: ”Tehkää jotain vielä kun voitte”. Ruotsissa kuolemaan johtaneiden ampuma-aserikosten määrä oli viime vuonna yli 60 kappaletta, kun Suomessa sama lukema oli kaksi. Suurin osa Ruotsissa tapahtuneista ampuma-aserikoksista on selvittämättä.

– Ongelmaan liittyy vahvasti jengiytyminen, eikä näissä jengeissä tutkitusti ole kantasuomalaisia vaan nimenomaan ulkomaalaistaustaisia. Esimerkiksi Ruotsissa jopa 90 prosentilla on ulkomaalaistausta ongelma-alueella Rinkebyssä. Suomessa joillakin alueilla se on jo 40 prosentin luokkaa. Kymmenessä vuodessa Itä-Helsingin lähiöissä maahanmuuttajien määrä on tuplaantunut. Tällä tahdilla olemme Ruotsin tilanteessa, toteaa kansanedustaja Rami Lehtinen.

Ongelmien juurisyihin puututtava

Oppositiopuolueiden edustajat ovat huolissaan lähiöohjelman lopettamisesta ja siitä, mihin se johtaa. Hallituksessa lähiöohjelmaa ei koettu tarpeelliseksi.

– Se on loputon suo, jos valtio pumppaa rahaa eri muodoissa lähiöihin. Eivät mitkään resurssien lisäykset tuota toivottua tulosta, jos juurisyihin ei puututa. Hallitus haluaa panostaa ihmisten työllistymiseen, ja sen takia kirjaukset hallitusohjelmassa ovat työhön kannustavia. Lisäksi koulujen turvallisuuteen sekä lasten oppimistulosten kasvuun halutaan panostaa.

– On kaikkien etu, jos maahanmuuttajataustaisten kielitaito on vaadittavalla tasolla, jolloin integroituminen yhteiskuntaan onnistuu paremmin, Lehtinen painottaa.

Suomen Uutiset