Todellisuus alkaa olla tarua ihmeellisempää Ruotsin rikollismaailmassa. Uusia jäseniä jengeihin etsitään kaikin keinoin ja riveihin kelpaavat jo alle kouluikäisetkin. Kouluissa tytöt tarkkailevat huomaamattomasti mahdollisia jäsenehdokkaita vakavan rikollisuuden loppumattomaan tarpeeseen.

Rikollisjengien keskinäiset välienselvittelyt heijastuvat jo jäsenhankintaankin, joka on vilkeastunut huomattavasti viimeisten kuukausien aikana. Poliisin mukaan Rinkebyssä on tehty havaintoja siitä, että rikolliset yrittävät värvätä jengeihin jopa 6-vuotiaita pikkulapsia.

– Jos näet veikan myymässä huumeita leikkikentällä tai jos vanhemmat rikolliset pyytävät välillä rahtaamaan aseita, niin sille tielle on helppo sitten hieman vanhempana lähteä, sanoo Rinkebyn paikallispoliisin päällikkö Therese Rosengren Svenska Dagbladetissa.

– Vanhemmilla rikollisilla tarkoitan 15-vuotiaita. Olemme havainneet, että yhä nuoremmat syyllistyvät vakaviin rikoksiin, joten meidänkin on keskityttävä näihin nuorempiin.

Murhatöitä tekstarilla

Viime aikoina Uppsalan poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa rikolliset ovat lähetelleet lapsille kohdistettuja viestejä, joissa kerrotaan mahdollisuudesta ”tienata valtavasti rahaa” tietystä toimesta. Epävirallisen tiedon mukaan kyse on palkkamurhasta.

– Tällaiseen tietylle ryhmälle kohdistettuun ja näin konkreettiseen tarjoukseen emme ole törmänneet koskaan aikaisemmin, toteaa aluepoliisin tiedottaja Magnus Jansson Klarin Aftonbladetissa.

Uppsalan poliisi ei ole tietoinen siitä, onko palkkamurhaa tarjottu yläasteen koululaisille muualla maassa. Tietoa ei ole myöskään siitä, että joku olisi tarttunut tarjoukseen.

Tytöt kartoittavat ehdokkaita

Kaikissa Tukholma kouluissa, joissa on yli 12-vuotiaita oppilaita, on ongelmia rikollisverkostojen kanssa. Näin väittää oppilaiden parissa työskentelevä asiantuntija SvD:n mukaan.

Jengit eivät kuitenkaan toimi avoimesti koulujen alueilla, vaan kaikki tapahtuu hyvin peitellysti. Kohderyhmän voi toki tavoittaa myös puhelimen ja sosiaalisen median välityksellä.

– He pysyttelevät useimmiten ulkopuolella. Sen sijaan he lähettävät asialle muita, usein tyttöjä tarkkailemaan lapsia ja näiden käyttäytymistä, kertoo koulukuraattori Arman Hoque.

SUOMEN UUTISET