Ruotsalaisyritysten mukaan nyt on entistä vaikeampaa houkutella maahan koulutettua työvoimaa ulkomailta. Myös investoijat harkitsevat yhä tarkemmin, millaiseen soppaan lusikkansa pistävät. Syynä on jengirikollisuuden ja viimeaikaisten ampumisten ruttaama kuva Ruotsista.

Näkemys Ruotsista pohjoisen rauhan tyyssijana on joutunut kovasti kuhmuille lähes jokapäiväisiksi yltyneiden jengiampumisten takia. Tukholman Kauppakamarin tekemästä selvityksestä käy ilmi, että 83 prosenttia yrityksistä koki jengiampumisten jo vaikuttaneen liiketoimintaansa.

Investointien houkutteleminen Ruotsiin sekä kansainväliset rekrytoinnit ovat vaikeutuneet maakuvan tummumisen myötä.

– Rikollisuuteen liitetty negatiivinen trendi on ehdottomasti saatava kääntymään, sanoo Kauppakamarin toimitusjohtaja Andreas Hatzigeorgiou SVT:n haastattelussa.

– Muutoin riskinä on se, että nykytilanne vaikuttaa kielteisesti koko Ruotsin hyvinvointiin.

Tärkeintä perheille on turvallisuus

– Jos työntekijä muuttaa perheensä kanssa tänne, niin globaalilla maineella on väliä ja samoin on selvää, että nykyinen tilanne ei ole eduksi. En osaa sanoa, kuinka usein meiltä kysytään maan nykytilasta mutta vielä muutama vuosi sitten kysymyksiä ei ollut ainuttakaan, toteaa Volvo Carsin Göteborgin alueen liiketoiminnan kehitysjohtaja Thomas Andersson Tidningen Näringslivetissä.

– Olen itse asunut ulkomailla ja huomannut, että kaikista tärkeintä siellä on se, miten perhe kaikkinensa viihtyy.

– Ainahan toki on seikkailunhaluisia ihmisiä, jotka eivät ole niin kovia huolehtimaan mutta uskon, että suurin osa ajattelee toisin. Olemme aidosti huolissamme.

SUOMEN UUTISET