Oikeusministeri Leena Meri piti puheenvuoron välikysymyskeskustelussa nuorten tulevaisuudesta. Meri ihmetteli, miten oppositiossa suhtaudutaan täysin välinpitämättömästi nuorten kokemaan nöyryytysväkivaltaan, joka on todellinen ongelma – ja johon hallitus aikoo tiukasti puuttua.

– Nuoret ovat huolestuneita siitä, että he eivät uskalla kulkea koulu- tai harrastuspoluilla, kun pelkäävät suorastaan, että tulee turpiin, nöyryytetään, sitä videoidaan ja lähetetään sosiaaliseen mediaan, Leena Meri aloitti.

Hän kertasi hallituksen tehneen laajan toimenpideohjelman nuorten turvallisuuden parantamiseksi. Siihen kuuluu mm. katu- ja jengiohjelma, jossa on sekä pehmeitä että kovia keinoja ongelman ratkaisemiseksi.

Ongelmaan ei puututtu viime hallituskaudella

Meren mukaan mitkään rahat eivät tule riittämään nuorten mielenterveyspalveluihin tai syrjäytymiseen, jos nuori ei uskalla käydä harrastuksissa ja koulussa.

– Tähän ei puututtu muuten viime hallituskaudella. Muistan hyvin tuolta oppositiosta monta kertaa pyytäneeni, ja kiitän tätä hallitusta siitä, että nyt ryhdytään toimeen.

Juurisyynä huono kotoutuminen

Nuorten väkivalta- ja ryöstörikollisuus ovat lisääntyneet ja pääosa rikoksia tekevistä katujengiläisistä on maahanmuuttotaustaisia.

– Juurisyy on huono integroituminen, kuten Ruotsissa. Ja tämä on yksi asia, johon me myös puutumme hyvällä maahanmuuttopolitiikallamme.

– Koen ikäväkseni sen, että te ette tuo näitä seikkoja esiin, mitä hyviä kirjauksia meillä on. Ehkä te tekisitte itse toisenlaista politiikkaa, Meri sanoi.

Ruotsin oikeusministeri kannusti

Meri kertoi saaneensa suoraa palautetta nuorilta, joita huolettavat katujen turvallisuus sekä huono ja epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka.

– Ja tästä puhui minulle myös Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer, jonka tapasin hetki sitten. Hän kannusti meitä hyviin toimiin ja sanoi: ”Hyvä, että olette ajoissa liikkeellä! Nimittäin meidän olisi pitänyt tehdä nämä jo 10-15 vuotta sitten.”

– Varmasti tiedätte, mikä siellä on tilanne. Ei tarvitse kertoa, Meri totesi.

SUOMEN UUTISET