Perussuomalaiset ja tämä hallitus tekee kaikkensa, että Suomi säilyy turvallisena ja hyvänä maana nuorille nyt ja tulevaisuudessa, ilmoitti perussuomalaisten ryhmäpuheen välikysymyskeskustelussa pitänyt kansanedustaja, puolueen sivistysvaliokuntavastaava Ari Koponen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen aloitti puheenvuoronsa huomauttamalla välikysymyksen olevan opposition järein ase, mille soisi arvokkuutta. Tästä nuorten tulevaisuutta koskevasta välikysymyksestä välittyy mielikuva, että Suomen nuorison tila on hälyttävä. Sitran tänä vuonna julkaistun tulevaisuusbarometrin mukaan suomalaisilla on vahva usko tulevaisuuteen. Etenkin nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen innokkaasti.

– Ristiriita välikysymyksen tekstiin on siis selvä. Huolissaan ovat ainoastaan oppositiopuolueet omasta kannatuksestaan, jota he yrittävät kohentaa nuorten pahoinvoinnin kustannuksella, Koponen totesi.

Turvallisuus kaikki kaikessa

Nuoret eivät ole maailman huolille immuuneja. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, katujengien luoma turvattomuuden tunne, ilmastoahdistusta lietsova pelottelu ja koronavirus ovat aiheuttaneet ahdistusta aikuisillekin. Turvallisuuden eteen kuitenkin tehdään toimia.

– Turvallisuus on kaikki kaikessa – varsinkin nuorten tulevaisuudessa – ja sen eteen teemme lukuisia toimia. Kohotimme ulkoista turvallisuuttamme Nato-jäsenyydellä sekä lisäämme nyt sisäistä turvallisuutta poliisien määrää nostamalla. Katujengirikollisuuteen puutumme tiukasti maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikan kautta, sanoi Koponen.

Pois tukiriippuvuudesta

Koponen oli huomannut, että välikysymystä lukiessa saa sen käsityksen, että työttömyys ja etuuksien varassa kituuttaminen on perin normaali tapa elää tämän päivän Suomessa.

– Välikysymyksessä maalataan toivottomuutta ja apeutta sekä ollaan ohjaamassa suomalaisia tukiriippuvuuden alhoon. Me taas haluamme jarruttaa menojen kasvua ja luoda työpaikkoja.

– Oppositiota kuunnellessa moitteita tulee yhtäältä säästöistä ja toisaalta välttämättömistä työmarkkinauudistuksista, joita olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten. Hallitus helpottaa palkkaamista työmarkkinauudistuksilla ja tekee työnteosta kannattavampaa.

– Nuorten helpompi pääsy työelämään kiinni tuo taloudellista itsenäisyyttä, itsevarmuutta, vakautta ja tunnetta siitä, että kyllä minä osaan ja kyllä minä pärjään! Taloutemme syöksykierre vain jatkuisi, jos kokeilisimme turhaan jo toimimattomaksi todettuja keinoja. Nuorisoamme kohtaan olisi turmiollista jatkaa edellisen hallituksen linjalla, Koponen sanoi.

Suomi on loistava maa opiskella

Koponen kertoi tämän hallituksen olevan hyvin tietoinen koulutuksen haasteista.

– Oppimistulokset ovat romahtaneet ja levottomuus lisääntynyt. Perussuomalaisten mielestä pitää palata askelia taaksepäin, koska inkluusio, itseohjautuvuus ja ilmiöoppiminen eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Maailman muuttuessa monimutkaisemmaksi ja älylaitteiden tuottaessa älyttömyyksiä lasten ja nuorten silmille tarvitaan opintielle tukea, turvaa ja perustaitoja. Digihömpästä tulee siirtyä kohti digiviisautta.

Koposen mielestä Suomi on loistava maa opiskella. Suomessa ei peritä yliopistoissa kymmenien tuhansien eurojen lukukausimaksuja. Oppivälineet ja koululounas ovat maksuttomia peruskoulussa ja toisella asteella. Opettajamme ovat edelleen maailman parhaimpia. Näistä upeista asioista huolimatta parantamisen varaa on. Opettajat ja oppilaat tarvitsevat työ- ja koulurauhan. Tähän tarvitaan myös rajoja, koska ne ovat aidosti rakkautta.

– Tämä hallitus nostaa perusopetuksen perusrahoitusta, joka on vaalikauden loputtua 200 miljoonaa euroa nykyistä suurempi. Tässäkin taloudellisessa ahdingossa hallitus nimenomaan tukee nuorten tulevaisuutta miljoonien eurojen panostuksella.

– Me perussuomalaiset olemme hallituksessa, jotta Suomi on hyvinvointiyhteiskunta myös tulevaisuudessa. Me perussuomalaiset olemme hallituksessa, jotta suomalaisten tulevaisuus ja turvallisuus ovat etusijalla. Me perussuomalaiset ja tämä hallitus ovat ennen kaikkea jo syntyneiden ja syntymättömien suomalaisten sukupolvien puolella.

Suomen Uutiset